Επελαύνει η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» σε όλη τη χώρα – Νέα επιδείνωση τις επόμενες ώρες

Κλειστά τη Δευτέρα τα σχολεία στην Αττική, αλλά και τα εμπορικά καταστήματα στη βόρεια Αττική

Must Read

Πυκνές χιονοπτώσεις πλήττουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας καθώς η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ ήδη αρκετές περιοχές της Αττικής έχουν ντυθεί στα λευκά.

Την ίδια ώρα ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός και σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις.




Διαβάστε επίσης: Χιονίζει στην Αττική – Απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Εν τω μεταξύ, έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της κακοκαιρίας έχει προγραμματιστεί στη 13:00 το μεσημέρι της Κυριακής από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.




Η επέλαση της κακοκαιρίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Αττική, καθώς πυκνό χιόνι πέφτει σε Πάρνηθα, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Βίλια, Διόνυσο, Δροσιά, Άγιο Στέφανο, Πεντέλη, Εκάλη, Άνοιξη και Σταμάτα.

Μάλιστα, έκλεισε το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού λόγω ισχυρής χιονοθύελλας.




Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα με διάθεση προσωπικού και μέσων για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, τρία ειδικά τμήματα «Δευκαλίων» βρίσκονται σε ετοιμότητα εντός στρατοπέδων ενώ σε ετοιμότητα διάθεσης είναι 5 μίνι λεωφορεία για μεταφορά τυχόν εγκλωβισμένων καθώς και 5 μηχανήματα έργου (2 ισοπεδωτές γαιών, έναν προωθητή γαιών και 2 φορτωτές γαιών.




Επιπλέον, 4 οχήματα 4Χ4 με προσωπικό είναι σε ετοιμότητα σε σημεία βάσης σε Βαρυμπόμπη, Βίλια, Πεντέλη, Βαρνάβα για μεταφορά εγκλωβισμένων, εφόσον υπάρχει αίτημα, από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ).




Διακοπές κυκλοφορίας στην Αττική

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων η Τροχαία Αττικής προχώρησε στην διακοπή της κυκλοφορίας στους εξής δρόμους του λεκανοπεδίου:

  • στην οδό Αναστάσεως στου Παπάγου, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Ανατολής, προς τον Υμηττό.
  • στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στην Καισαριανή από το ύψος της λεωφόρου Κατεχάκη προς τον Υμηττό.
  • στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το Σ.Ν.Πεντέλης 414 μέχρι τον Άγιο Πέτρο.
  • στην επαρχιακή οδό Τατοΐου – Αγ. Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής με την οδό Χλόης (βασιλικά κτήματα) στη Βαρυμπόμπη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγ. Μερκούριο.
  • στην επαρχιακή οδό Μαλακάσας – Αγ.Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής της με την οδό Τυρταίου στις Αφίδνες, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγ. Μερκούριο.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ, η κίνηση στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας-Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τη Χ/Θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων Revoil-πρώην Cyclon) έως τα όρια του Ν. Αττικής με τον Ν. Βοιωτίας (Χ/Θ 30,000), διεξάγεται μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Διαβάστε επίσης: «Δεμένα» τα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Κλειστά τη Δευτέρα τα εμπορικά καταστήματα στη βόρεια Αττική

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα τα εμπορικά καταστήματα στη βόρεια Αττική, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Παράλληλα, στις ίδιες περιοχές θα απαγορευτεί από τις 18.00 η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι, σε ολόκληρη τη βόρεια και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων που αναμένονται.

Αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού κατ’ εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι ώρα 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023: τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων και supermarket, τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα.

Παράλληλα, απαγορεύεται από ώρα 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023 η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές.

Παρακαλούνται οι πολίτες να προσέρχονται στα καταστήματα που θα παραμείνουν κατ’ εξαίρεση ανοικτά με ιδιαίτερη προσοχή και μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο.

Στα λευκά η Χαλκιδική

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» δεν έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στη δυτική Μακεδονία, παρόλο που χιονίζει και σημειώνονται χαμηλές θερμοκρασίες.

Αλατιέρες και μηχανήματα αποχιονισμού βρίσκονται σε καίρια σημεία προκειμένου οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί.

Στα λευκά ντύθηκε η Χαλκιδική, καθώς εκτός από τα ορεινά, χιόνι πέφτει σε περιοχές της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, Χαράλαμπο Στεργιάδη.




Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων

Λόγω των έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών, η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι, από τις 23:00 του Σαββάτου (04-02-2023) έως την ύφεση των καιρικών φαινομένων, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, στο ρεύμα πορείας με κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα στον οδικό άξονα του Αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ, από τα διόδια Μαλγάρων έως τον κόμβο Κλειδίου. Εξαιρούνται όσα από τα οχήματα έχουν τελικό προορισμό μέχρι και την πόλη της Λάρισας.

Στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας επισημαίνεται ότι για τα επιτρεπόμενα κινούμενα οχήματα «επί του ανωτέρω οδικού δικτύου, που έχουν προορισμό τους νομούς Πιερίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Αττικής, στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των λοιπών κατηγοριών, υπενθυμίζεται η υποχρέωση του εφοδιασμού και χρήσης των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εξαιρούμενων των οχημάτων τα οποία φέρουν ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα που φέρουν ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου)».

Από τις εν λόγω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εξαιρούνται τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (Ε.Κ.Α.Β., Π.Υ., κλπ), τα οχήματα οδικής βοήθειας, αυτά που μεταφέρουν αλάτι και τα οχήματα που κατευθύνονται από κόμβο Κλειδίου προς Εγνατία οδό (Βέροια, Κοζάνη κ.τ.λ.).

Όλα άσπρα στην Εύβοια!

Σε κλοιό χιονί βρίσκεται ολόκληρη η Εύβοια καθώς χιονίζει ασταμάτητα από τα ξημερώματα της Κυριακής.

Σύμφωνα με το evima.gr, το επαρχιακό δίκτυο Λεπούρων-Καρύστού από τους Ζάρακες και κάτω έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.




Εδικότερα, απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • Στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Εύβοιας καθώς και στη νήσο Σκύρο. Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
  • Στη Νέα Εθνική Οδό Χαλκίδας-Αιδηψού από 16η χ/θ έως 44η χ/θ (από 09:00 ώρα της 05-02-2023)
  • Σε όλο το οδικό δίκτυο περιοχής αρμοδιότητας Αστυνομικού Τμήματος Κύμης (από 09:00 ώρα της 05-02-2023)

 

Κρήτη: Κλειστά αύριο Δευτέρα τα σχολεία σε Ηράκλειο και Χανιά

Κλειστά θα είναι αύριο, Δευτέρα, τα σχολία σε Χανιά και Ηράκλειο, μετά από απόφαση των αρμόδιων αρχών.

Χανιά: Κλειστά τα σχολεία στο δήμο Καντάνου – Σελίνου

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου εξαιτίας της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την περιοχή.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του δήμου , «εν όψει της επερχόμενης κακοκαιρίας Barbara, όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου καθώς και Παιδικοί Σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά την Δευτέρα 06.02.2023, με απόφαση Δημάρχου».

Κλειστά Δευτέρα και Τρίτη τα σχολεία στο Ηράκλειο

Με απόφαση του δημάρχου Οροπεδίου Γιάννη Στεφανάκη, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στο δήμο, ενώ δεν θα λειτουργήσουν και οι παιδικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί. Νεότερη ανακοίνωση θα υπάρξει για την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου.

Με απόφαση του δημάρχου Οροπεδίου Γιάννη Στεφανάκη, σε αυξημένη επιφυλακή με 24ωρη κάλυψη, τέθηκε από σήμερα Κυριακή 5 Φεβρουαρίου ο δήμος Οροπεδίου Λασιθίου λόγω των προβλεπόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων. Προς την κατεύθυνση αυτή εκτός την επιφυλακή της Πολιτικής Προστασίας του δήμου, τίθενται σε λειτουργία τηλεφωνικές γραμμές για αναφορά επειγουσών προβλημάτων και για θέματα κοινωνικής φροντίδας και συγκεκριμένα οι τηλεφωνικοί αριθμοί 2844-340140 και 2844-022396

Στα ανωτέρω τηλέφωνα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου, οι τηλεφωνητές θα απαντούν και θα διαβιβάζουν τα ζητήματα που θα προκύπτουν στους υπεύθυνους πολιτικής προστασίας, ενώ έχουν προβλεφθεί βάρδιες για όλο το 24ωρο.

«Δεδομένης της ακραίας εκδήλωσης του φαινομένου «Barbara» εκτιμάται ότι, οι υποδομές και τα δίκτυα κοινής ωφέλειας πρόκειται να δοκιμαστούν σε μεγάλο βαθμό και ενδεχομένως να υπάρξουν διακοπές ρεύματος, νερού, τηλεπικοινωνιών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί σε συνεργασία με την ΔΕΔΔΗΕ Λασιθίου ώστε να βρίσκεται διαρκώς σταθμευμένο συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή του δήμου Οροπεδίου από την έναρξη του φαινομένου.

Το κλιμάκιο του ΕΚΑΒ στο Τζερμιάδων λειτουργεί 24 ώρες και με διπλά πληρώματα 2 ασθενοφόρων τις απογευματινές ώρες, προκειμένου να παρέχεται και δεύτερη κάλυψη ακόμα και σε περίπτωση διακομιδής.

Έχει ληφθεί μέριμνα για την συνεχή λειτουργία εκχιονιστικών μηχανημάτων τόσο στο Οροπέδιο Λασιθίου όσο και των οδικών αρτηριών πρόσβασης από και προς τον ορεινό δήμο.

«Είναι γνωστό ότι ο δήμος Οροπεδίου Λασιθίου αποτελεί, εκτός από τον κεντρικό τουριστικό χειμερινό προορισμό, τον oρεινότερο δήμο της Κρήτης, με μεγάλο ποσοστό γηραιού πληθυσμού και πλήττεται συχνά από ακραία καιρικά φαινόμενα. Προτεραιότητά όλων μας στο δήμο, εκλεγμένοι και προσωπικό, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η συνεχής φροντίδα των κατοίκων. Παρακαλούμε τους κατοίκους όσο και τους φίλους επισκέπτες, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να βρίσκονται σε ασφαλείς χώρους όσο εξελίσσεται η κακοκαιρία. Είμαστε εδώ για όλους και παραμένουμε στο πλάι των δημοτών μας», αναφέρει ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης.

Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πούλμαν με 40 επιβάτες εγκλωβίστηκε στο καταφύγιο της Δίρφυς

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This