Έξαρση γαστρεντερίτιδας στα παιδιά στην Ελλάδα – Τι πρέπει να κάνουμε και τι να αποφεύγουμε

Must Read

Με φρενήρεις ρυθμούς αυξάνονται τις τελευταίες 20 ημέρες τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στα παιδιά και στην Ελλάδα. Παρόμοια εικόνα εμφανίζουν και οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Παρατηρείται κυρίως στα μικρά παιδιά, ηλικίας από 4 έως 8 ετών και εκδηλώνεται κυρίως με εμετούς και λιγότερο με διάρροιες.

«Εχουμε σποραδικά, αυξημένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας εδώ και 15 – 20 μέρες», αναφέρει o πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας και συνεχίζει: «Μπορούμε να πούμε ότι “ξαναγύρισε η γαστρεντερίτιδα” γιατί σίγουρα έχει να κάνει με την απομάκρυνση των παιδιών από τους ιούς που προκαλούν γαστρεντερίτιδες, εξαιτίας των μέτρων που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πλέον κάθε λοίμωξη που “περνάει απέξω, χτυπάει την πόρτα και μπαίνει».

Ο ρόλος της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, εκτός από το βασικό πρόβλημα της «αποστείρωσής» μας από τους κοινούς ιούς εξαιτίας της πανδημίας, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε στην Ελλάδα και η έλευση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», η οποία αύξησε τα επίπεδα της υγρασίας και μείωσε τις θερμοκρασίες του περιβάλλοντος.

«Ο βασικός ιός που προκαλεί τη γαστρεντερίτιδα, δηλαδή ο νοροϊός, μεταδίδεται πιο εύκολα όταν έχουμε αυξημένη υγρασία και χαμηλές θερμοκρασίες», ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και συμπληρώνει:

«Κι αυτό διότι ο ιός που μεταδίδεται με τα σταγονίδια, δεν μπορεί να παραμείνει ζωντανός στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα αν δεν υπάρχει υγρασία».

Στις ΗΠΑ και στη Βρετανία οι καιρικές συνθήκες ήταν, επίσης, αυτές που ευνόησαν την ανάπτυξη αυτών των ιών. Συγκεκριμένα, αποδείχθηκε πως η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων προήλθε από τον νοροϊό.

Ο νοροϊός έχει βρει περισσότερο ευάλωτα τα μικρά παιδιά, λέει ο Παιδίατρος κ. Νταλούκας. «Κυρίως τις μικρές ηλικίες πιάνει, δηλαδή τα παιδάκια γύρω στα 4, 5, έως 8 ετών το πολύ. Κυρίως εκδηλώνεται με εμετούς. Ευτυχώς όμως δεν κρατάνε πολύ τα συμπτώματα. Μόνο κάποιες ώρες και μετά -αν προσέξει ο γονιός το παιδί και κάνει αυτά που πρέπει- φεύγουν οι εμετοί. Δεν κάνει πυρετό, σπάνια και διάρροιες. Είναι ελάχιστα τα περιστατικά με διάρροια που έχουν εμφανιστεί», σημειώνει.

Τι κάνει ο γονέας στους επίμονους εμετούς

Η σωστή διαχείριση του προβλήματος των εμετών και κυρίως κατά το πρώτο 24ωρο είναι το πιο κρίσιμο σημείο για την εξέλιξη των συμπτωμάτων. «Το μυστικό σε όλους τους εμετούς -ανεξαρτήτως αιτιολογίας- είναι να μην πάρει ο ασθενής για δύο ώρες από το στόμα, ούτε νερό. ΄Ώστε να αφήσει το στομάχι να ηρεμήσει. Κι από κει και μετά, ο γονέας θα πράξει ανάλογα με τον αριθμό των εμετών που κάνει το παιδί» εξηγεί ο γιατρός και συνεχίζει λέγοντας:

«Αν για παράδειγμα, είναι πολλοί εμετοί, δηλαδή πάνω από 10 στο 24ωρο, θα πρέπει να μιλήσει με τον παιδίατρο του και ίσως πρέπει να πάει το παιδί του σε ένα Κέντρο Υγείας ή σε ένα ιατρείο, ώστε να εκτιμηθεί ο βαθμός των υγρών που έχει απωλέσει, δηλαδή ο βαθμός της αφυδάτωσης που μπορεί να υπάρχει».

Ο κ. Νταλούκας σημειώνει ότι ο γονέας θα πρέπει μετά τον εμετό και για δύο ώρες να μην χορηγήσει καμία τροφή και κανένα υγρό (ούτε νερό) στο παιδί. Από τις δύο ώρες και μετά να αρχίσει σταδιακά να του χορηγεί νερό, με ένα κουταλάκι του γλυκού. «Αρχίζω σιγά σιγά και του δίνω με το κουταλάκι κάθε 5 λεπτά νεράκι. Τις πιο πολλές φορές αυτό έχει θετικό αποτέλεσμα και τελειώνει το πρόβλημα. Δυστυχώς, όμως, αυτό οι γονείς δεν το ξέρουν, αγχώνονται και νομίζουν ότι πρέπει να δώσουν υγρά στο παιδί για να μην αφυδατωθεί» τονίζει ο γιατρός.

Ακόμη μεγαλύτερο λάθος είναι η χορήγηση φρυγανιάς, για να απορροφήσει τα υγρά. «Ενώ όλοι νομίζουν ότι αυτό είναι σωστό, δεν είναι. Οι φρυγανιές έχουν στερεό υπόλειμμα, ερεθίζουν περισσότερο το στομάχι και κάνει πάλι εμετό το παιδί. Και γίνεται ένας φαύλος κύκλος, κι από κει και μετά δεν μπορούμε να κρατήσουμε το παιδί στο σπίτι, πρέπει να το πάμε στο νοσοκομείο» σημειώνει ο γιατρός κ. Νταλούκας.

Η διατροφή στη γαστρεντερίτιδα

Στην πρώτη οξεία φάση της γαστρεντερίτιδας, δηλαδή την πρώτη μέρα και ανάλογα με το πόσο σοβαρό είναι το περιστατικό, ο γιατρός εκτιμά πως θα ήταν καλύτερο να μην δώσουμε στο παιδί να φάει κάτι.

«Στο πρώτο 24ωρο να του χορηγήσουμε μόνο υγρά και σταδιακά δύο ώρες μετά τον εμετό, καθώς η προσπάθεια είναι να ενυδατώσουμε το παιδί. Από κει και πέρα αν το παιδί σταματήσει τους εμετούς δεν πρέπει να του φορτώσουμε πολύ το στομάχι. Πρέπει να δώσουμε μικρά και ελαφριά γεύματα και συχνά. Δηλαδή ελαφριά τροφή, όπως είναι οι σουπίτσες με ρυζάκι, κοτοπουλάκι, με φιδέ, ψαράκι. Το μοσχαράκι είναι λίγο πιο βαρύ και το αποφεύγουμε», συμβουλεύει ο γιατρός.

Οι τροφές που αποκλείονται είναι, όλα τα φρούτα και τα λαχανικά. «Μπορεί να φουσκώσουμε πολύ το στομάχι και να δημιουργήσουμε ερεθισμούς και να προκαλέσουμε εμετούς. Συνοψίζοντας, το πρώτο 24ωρο μόνο υγρά, το δεύτερο ελαφρά διατροφή και σκοπός είναι, μετά το τρίτο 24ωρο αν έχουν σταματήσει τα συμπτώματα γρήγορα να επανέλθουμε στην κανονική διατροφή του παιδιού. Δεν είναι σωστό να παραμείνει το παιδί σε δίαιτα και να του στερήσουμε τις τροφές. Προσπαθούμε να το βάλουμε στην κανονική διατροφή», καταλήγει ο γιατρός, μιλώντας στο iatropedia.gr.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This