Δίκη για τη φονική φωτιά στο Μάτι: Νέες εντάσεις στη δεύτερη κατάθεση του πραγματογνώμονα

«Κανένας στην αίθουσα δεν σέβεται τους κατηγορούμενους», ανέφερε κάποια στιγμή συνήγορός τους, με τους συγγενείς των θυμάτων να αντιδρούν, φωνάζοντας «ντροπή, εσείς δεν σέβεστε τους νεκρούς»

Must Read

Μέσα σε μια… εύφλεκτη ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε η σημερινή, δεύτερη κατάθεση του δικαστικού πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, όπου, αυτή τη φορά, επιδόθηκε στη «χαρτογράφηση» των ποινικών ευθυνών των υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που βρίσκονταν σε θέση ευθύνης κατά τη διάρκεια της ασύλληπτης τραγωδίας.

Η σημερινή δεύτερη συνεδρίαση στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, όπου δικάζονται 21 άτομα ως κατηγορούμενοι για την εθνική τραγωδία, πραγματοποιήθηκε με παρόντες τους 13 εξ αυτών.

Ο μάρτυρας, απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου του Δικαστηρίου, Μαρία Γκιαούρη, είπε πως στις 23 Ιουλίου 2018 υπήρχαν 15 διαθέσιμα αεροσκάφη στην Αττική για εναέρια επιτήρηση και πανελλαδικά 56 και τόνισε πως τη σχετική εντολή έπρεπε να δώσει, έγκαιρα μέχρι τις 8 το πρωί, ο διοικητής του ΕΣΚΕ, στην προκειμένη περίπτωση, δηλαδή, ο κατηγορούμενος, Ιωάννης Φωστιέρης.

Μάλιστα, ο μάρτυρας κατέθεσε πως υπήρχε και ένα αεροσκάφος εξ αυτών σε άμεση διαθεσιμότητα με σκοπό την εναέρια επιτήρηση, υδροφόρο, χωρητικότητας ενός τόνου. Παρ’ όλα αυτά, η εντολή δόθηκε στο ΓΕΑ στις 09:59, με αποτέλεσμα το καθήκον αυτό να αναλάβει ιδιωτική αερολέσχη.

  • Πρόεδρος: Με ποιον από κατηγορούμενους έπρεπε να συνεννοηθεί ο διοικητής του ΕΣΚΕ για να γίνει η εναέρια επιτήρηση;
  • Μάρτυρας: Με τον υπαρχηγό επιχειρήσεων (σ.σ. ο κατηγορούμενος Βασίλης Ματθαιόπουλος).Το ΕΣΚΕ είναι υπό την ευθύνη του. Και υπεράνω όλων είναι ο αρχηγός.
  • Πρόεδρος: Έπρεπε ο υπαρχηγός να του πει του διοικητή ΕΣΚΕ στείλε το αίτημα για εναέρια επιτήρηση στο γενικό επιτελείο πολεμικής αεροπορίας;
  • Μάρτυρας: Είναι κάποιες κινήσεις που κάνει ο διοικητής και είναι κάποια πράγματα αυτονόητα. Ο υπαρχηγός πρέπει να τον ελέγξει.
  • Πρόεδρος: Ο αρχηγός τι κάνει;
  • Μάρτυρας: Ο αρχηγός (σ.σ. ο κατηγορούμενος Σωτήρης Τερζούδης) ενημερώνεται για τα πάντα. Πρέπει να ενημερωθεί ότι έχουν γίνει όλες οι κινήσεις.
  • Πρόεδρος: Έχει υποχρέωση ο αρχηγός να ελέγξει;
  • Μάρτυρας: Ο αρχηγός έχει την ευθύνη του σώματος. Δεν μπορεί να
    έχει πλήρη γνώση. Οφείλουν όλοι να τον ενημερώνουν.
  • Πρόεδρος: Εκείνη την ημέρα (23/07/2018) έγινε εναέρια επιτήρηση;
  • Μάρτυρας: Έγινε με αεροσκάφη ιδιωτικής αερολέσχης.

«Σύμφωνα με το χειρόγραφο ημερολόγιο αεροσκαφών του ΕΣΚΕ επιβεβαιώνεται ότι απογειώθηκε το αεροσκάφος της ιδιωτικής αερολέσχης την πρώτη φορά στις 14:04. Δεν αναγράφεται, ωστόσο, η δεύτερη πτήση στο χειρόγραφο ημερολόγιο του ΕΣΚΕ στις 16:16. Η δεύτερη πτήση αναγράφεται στο έγγραφο της πολεμικής αεροπορίας. Δεν προκύπτει ότι ενημέρωσαν για κάποιο καπνό. Προκαλεί εντύπωση πως το λιμενικό ενημερώνει πως το τσέσνα που είχε διαθέσιμο δεν απογειώθηκε λόγω καιρικών συνθηκών», εξήγησε ο μάρτυρας, απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου.

Ο μάρτυρας τόνισε και πως η καθυστερημένη, κατά τον ίδιο, εντολή για γενική επιφυλακή των πυροσβεστικών δυνάμεων της Αττικής που δόθηκε από το ΕΣΚΕ στις 17:30 ήταν ατελέσφορή, καθώς κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη από τις 13:30 όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η φωτιά στη Κινέτα. Όπως εξήγησε ο κ. Λιότσιος, οι άνδρες της πυροσβεστικής χρειάζονταν τουλάχιστον μία ώρα να φτάσουν στην υπηρεσίας. «Στις 7 παρά 10 η φωτιά είχε φτάσει ήδη στη θάλασσα. Όφειλαν οι υπηρεσίες της Αττικής να είναι σε επιφυλακή και να έχουν επανδρωμένα όλα τα οχήματα», τόνισε ο μάρτυρας.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι τα πρώτα οχήματα που έφτασαν στο σημείο της πυρκαγιάς ήταν εθελοντικά των δήμων Πεντέλης και Ραφήνας, ενώ ανέλυσε διεξοδικά ποια εναέρια μέσα ήταν διαθέσιμα στις 17:00 η ώρα και θα μπορούσαν να διατεθούν για τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης, αναλύοντας ποια έλαβαν εντολή να μεταβούν σε άλλα σημεία ή καθυστερημένη εντολή για να επιχειρήσουν στη πυρκαγιά ποια έμειναν καθηλωμένα στα αεροδρόμια και ποια -ελάχιστα- έκαναν ρίψεις στο Μάτι.

Εντάσεις εντός της κατάμεστης δικαστικής αίθουσας

Η μαρτυρία του πραγματογνώμονα βρέθηκε στο «στόχαστρο» της υπεράσπισης των κατηγορουμένων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με τους τόνους να ανεβαίνουν στην κατάμεστη δικαστική αίθουσα, όταν οι συνήγοροι υπεράσπισης με αίτημα-ένσταση ζήτησαν να διαγραφεί από τα πρακτικά το πρώτο μέρος της κατάθεσης του μάρτυρα και στη συνέχεια να απαντά μόνο σε ερωτήσεις, χωρίς να αναπτύσσει σκέψεις και κρίσεις.

«Έχει δώσει τον όρκο του πραγματογνώμονα και όχι του μάρτυρα», ήταν το θέμα που τέθηκε αρχικά από έναν εκ των συνηγόρων, ενώ έτερος συνήγορος σημείωσε «θα ήταν και ηθικά και νομικά ανεπίτρεπτο με 104 νεκρούς να ζητούσαμε να μην καταθέσει ο κ. Λιότσιος ή να ζητήσουμε την εξαίρεσή του. Αυτό που λέμε είναι ότι δεν μπορεί να διαβάζει σημειώσεις, αλλά να τις συμβουλεύεται».

Η πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας τόνισε πως «είναι ο σημαντικότερος μάρτυρας στη δίκη», ενώ υπενθύμισε ότι «σε μία από τις καταθέσεις του στον ανακριτή έχει καταγγείλει ότι υπέστη δολιοφθορά σε κάποιο όχημά του και ότι έχει δεχθεί απειλές».

Ο εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη της ένστασης και καταχειροκροτήθηκε από συγγενείς θυμάτων με συνήγορο υπεράσπισης στη συνέχεια να κάνει λόγο για «συνθήκες ποδοσφαίρου», ζητώντας να αποβληθούν από την αίθουσα συγγενείς θυμάτων, επειδή σχολιάζουν. «Κανένας στην αίθουσα δεν σέβεται τους κατηγορούμενους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνήγορος, με τους συγγενείς θυμάτων να αντιδρούν, φωνάζοντας «ντροπή, εσείς δεν σέβεστε τους νεκρούς».

Τελικά, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα ομόφωνα, με την πρόεδρο του Δικαστηρίου, Μαρία Γκιαούρη, να ανακοινώνει ότι το δικαστήριο επιτρέπει ο κ. Λιότσιος να εξεταστεί και ως μάρτυρας. «Θα ληφθεί υπόψιν η κατάθεση του κ. Λιότσιου και όσα ειπώθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση. Θα μπορείτε να λάβετε υπόψιν τις σημειώσεις, όχι όμως να τις διαβάζετε», είπε η πρόεδρος απευθυνόμενη στον πραγματογνόμωνα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This