Δεν έχει τέλος η ανθρώπινη τραγωδία: 36 οι νεκροί μέχρι στιγμής – Σοκάρουν οι μαρτυρίες επιβατών και διασωστών

Φόβοι για αύξηση του αριθμού των νεκρών - Συγκλονίζουν οι εικόνες από το σημείο του δυστυχήματος

Must Read

Δεν χωράει ανθρώπινος νους την τραγωδία που εκτυλίχθηκε χθες το βράδυ στα Τέμπη, όταν επιβατική αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε με εμπορική που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα.

Οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι ανέρχονταν σε 36 και οι τραυματίες σε 85, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, ωστόσο, η μακάβρια λίστα αναμένεται να μεγαλώσει, όπως είπε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.





Σύμφωνα πάντα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στο σημείο επιχειρούν 150 πυροσβέστες, ενώ έχουν σπεύσει 40 ασθενοφόρα. Ακόμη, στο σημείο βρίσκονται 32 αστυνομικοί με 15 περιπολικά. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί στα δύο πρώτα βαγόνια, τα οποία έχουν ανασηκωθεί προκειμένου να βοηθηθούν οι διασώστες, αφού η κατάσταση εκεί ήταν πιο δύσκολη.

Σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας, πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για ανθρώπινο λάθος καθώς η ρύθμιση του σημείου γίνεται χειροκίνητα εδώ και αρκετά χρόνια.





Την ώρα της σύγκρουσης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία Hellenic Train, επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες όταν ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αθήνα η αμαξοστοιχία μετέφερε 430 ανθρώπους και στη Λάρισα αποβιβάστηκαν περίπου 80, ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν τη διαδρομή μέχρι τη σφοδρή σύγκρουση των δύο τρένων.

«Τα βαγόνια 1 και 2 δεν υπάρχουν, λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης εκτινάχθηκαν» έκανε γνωστό ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και συμπλήρωσε: «Αυτά τα δύο βαγόνια έχουν διαλυθεί τελείως».

https://twitter.com/Marka2free/status/1630711906691342337?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1630711906691342337%7Ctwgr%5Edf510cafc1161c4cdb07347980a9bdcfc940436d%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fellada%2Fsygkrousi-trenon-sti-larisa-tragodia-dixos-telos-32-nekroi-o-neos-apologismos-apo-ta-tempi%2F3717769%2F

Τραγικές φιγούρες οι συγγενείς των επιβατών

Δραματικό είναι κάθε λεπτό που περνάει για τους συγγενείς των επιβατών, που ζουν με την ελπίδα πως θα βρεθούν ζωντανοί οι δικοί τους άνθρωποι. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση μιας μητέρας, η οποία μιλώντας σε δημοσιογράφους και με έκδηλη την αγωνία της, δήλωσε πως παίρνει το παιδί της τηλέφωνο και δεν το βρίσκει.

«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση, δεν μου έχουν πει τίποτα, είδα για τη σύγκρουση και ήρθα, αλλά το παιδί μου δεν απαντάει» είπε μεταξύ άλλων.



Συγκλονιστικές μαρτυρίες επιβατών και διασωστών

Οι επιβάτες περιγράφουν τις δραματικές ώρες που έζησαν όταν τα τρένα συγκρούστηκαν στα Τέμπη, στο ύψος της Λάρισας. Ενδεικτική της κατάστασης είναι η μαρτυρία μιας επιβάτιδας του βαγονιού 3 η οποία αναφέρει πως για να καταφέρει να βγει, και αυτή και άλλοι, έσπασαν τα τζάμια του τρένου. Όπως λέει, η μια μεριά του τρένου διαλύθηκε και έφυγε στον γκρεμό, ενώ στο 3 βαγόνι ήταν και μωρό με τη μαμά του, που ευτυχώς σώθηκαν και οι 2.





Ανάμεσα στους νεκρούς είναι πολλά νέα παιδιά, και φοιτητές, σύμφωνα με όσα ανέφερε διασώστης, ενώ πολλές σοροί τώρα είναι στην διαδικασία αναγνώρισης, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις ήταν δύσκολη.

Ένας νεαρός επιβάτης που βρισκόταν στο βαγόνι 6 μίλησε για την τρομερή σύγκρουση των τρένων. «Εγώ βρισκόμουν στο βαγόνι έξι όπου ήταν απλά σαν ένας σεισμός. Έτσι το νιώσαμε. Ήταν τρεις συγκρούσεις, η μια πιο μικρή από την άλλη. Στο βαγόνι μου χτύπησε μόνο μια γυναίκα την οποία αμέσως βοήθησα, είχε σκιστεί στο φρύδι της, όχι κάτι πολύ σοβαρό. Μετά προσπάθησα με κάποια άλλα άτομα να βγάλουμε τους περισσότερους, δηλαδή γυναίκες, ηλικιωμένους γιατί ήταν πιο δύσκολη η μετακίνησή τους με τις βαλίτσες», είπε αρχικά ο νεαρός επιβάτης για να συνεχίσει την περιγραφή του:

«Σε ένα άλλο βαγόνι υπήρχε ένα κοριτσάκι 6 μηνών, το οποίο προσπάθησα να βρω, δεν το βρήκα, αλλά ευτυχώς ήρθα εδώ μίλησα με τη μητέρα του και μου είπε ότι βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, δόξα τω Θεώ. Οι περισσότεροι που ήταν στο βαγόνι μου ήταν καλά. Μετά επιχείρησα να πάω προς το βαγόνι 5, 4, 3 να βγάλω όσους περισσότερους μπορούσα. Τι να σας πω, αίματα, με έχει πιάσει ταραχή, ούτε να μιλήσω δεν μπορώ. Ήταν τραγικά τα πράγματα… Συγκρούστηκε το βαγόνι 2, δηλαδή εκεί που είναι η καφετέρια, στο οποίο πρέπει να είχε και τα περισσότερα θύματα το οποίο δεν μπορούσες να πλησιάσεις ούτε από κάτω. Φλεγόταν, ήταν γεμάτο στις φλόγες, προσπάθησα να περάσω κάτω από κάτι συντρίμμια, δεν γινόταν να αναπνεύσεις, δεν μπορούσες να περάσεις εκεί».




Ο κύριος Νίκος, διασώστης, που επιχειρεί στο σημείο του δυστυχήματος περιέγραψε: «Επιχειρήσαμε 20 εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού από τα τμήματα της Λάρισας, της Κατερίνης και την Ελασσόνας στο σημείο που ήταν το συμβάν. Στα τρία πρώτα βαγόνια δεν ήταν δυνατόν να πλησιάσει κάποιος πολύ. Φθάσαμε στις 12 και μιση η ώρα το βράδυ».

Για την κατάσταση των ανθρώπων που αντίκρισαν περιέγραψε: «Η κατάσταση ήταν τραγική, καθώς υπήρχαν πολλοί νεκροί. Βρήκαμε στα χωράφια 4 με 5 ανθρώπους που δεν ήταν στην ζωή και στα βαγόνια – κυρίως στα τρία πρώτα – δεν ήταν κανένας εν ζωή. Οι τραυματίες βγήκαν την πρώτη μία με μιάμιση ώρα».

Ο διασώστης ανέφερε ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι πολλά νεαρά παιδιά μεταξύ αυτών φοιτητές. «Υπήρχαν νέα παιδιά στην πλειονότητά τους, το 80% ήταν νέα παιδιά, κάτω από 30 ετών» κατέληξε.

«Η πρώτη σκηνή που θυμάμαι είναι να μυρίζω το καμένο»

«Ήταν πάρα πολύ δυνατή η σύγκρουση. Ένα παιδί που ήταν όρθιο έπεσε πέντε θέσεις πίσω βγήκαμε κανονικά επειδή είχαμε ρεύμα. Η πρώτη σκηνή που θυμάμαι είναι να μυρίζω το καμένο. Έβγαλα το κεφάλι έξω και είδα φλόγες τεράστιες και άκουγα φωνές από παντού χωρίς να καταλαβαίνω ποιος λέει τι» δήλωσε μια επιβάτης του τρένου που βρισκόταν στο τελευταίο βαγόνι.

https://www.youtube.com/watch?v=UWTC9d2uHjs&embeds_euri=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2F&feature=emb_logo

Συγκλονιστικές εικόνες στα νοσοκομεία της Λάρισας

Ραγίζει καρδιές και η εικόνα από τα νοσοκομεία της Λάρισας, όπου μεταφέρθηκαν δεκάδες τραυματίες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Μέχρι αυτή την ώρα το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης μετρά 14 νεκρούς και 20 τραυματίες. Ένας εξ αυτών μεταφέρθηκε στο Στρατιωτικό νοσοκομείο, το οποίο από χθες το βράδυ είναι σε επιφυλακή. Το ακόμη πιο δυσάρεστο από το Γενικό Νοσοκομείο είναι το γεγονός πως οι περισσότεροι νεκροί είναι φοιτητές.

Στο μεταξύ στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί οι σοροί 9 ατόμων και 48 τραυματίες εκ των οποίων οι δύο έχουν διασωληνωθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται και δύο παιδιά ηλικίας 7 χρόνων και 9 μηνών αντίστοιχα, τα οποία φέρονται να έχουν τραυματιστεί ελαφρά.

«Οι θερμοκρασίες σε αυτά τα βαγόνια ήταν από 1200 μέχρι 1500 βαθμούς»

««Ευτυχώς που δεν έγινε δύο χιλιόμετρα μετά μέσα στις σύρραγες, εκεί θα είχαμε παρά πολύ πιο τραγικά γεγονότα. Ειδοποιήθηκα από την Πολιτική προστασία στην Αθήνα. Μου έκανε εντύπωση η ψυχραιμία των νέων παιδιών που βγαίνανε από μέσα και βοηθούσαν τους άλλους να βγουν από το τρένο» ανέφερε ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης και συμπλήρωσε:

«Από τρία πρώτα βαγόνια δεν έχει μείνει τίποτα. Η μηχανή του τρένου βρέθηκε κάτω από τα βαγόνια. Οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε αυτά τα βαγόνια ήταν από 1200 μέχρι 1500 βαθμούς Κελσίου. Έλιωσαν τα σίδερα».




«Η εικόνα είναι τραγική, υπάρχουν εγκαυματίες, έγιναν ακρωτηριασμοί, δεν περιγράφεται με λόγια»

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λάρισας, Απόστολος Καλογιάννης έκανε λόγο για τραγικές καταστάσεις.

«Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το συμβάν, μοιράσαμε την δραστηριότητά μας, προκειμένου να βοηθήσουμε όσο γίνεται καλύτερα και πιο γρήγορα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους ανθρώπους μας. Άνοιξε η εφημερία και του δεύτερου νοσοκομείου της Λάρισας, άρχισαν να φτάνουν στην αρχή τα ασθενοφόρα με τους τραυματίες και μετά με τους νεκρούς. Ήταν μια τραγική εικόνα. Αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι 20—25 άτομα στην Λάρισα, και είναι τραυματίες. Στο τρένο επέβαιναν πολλοί φοιτητές», είπε αρχικά και συμπλήρωσε:

«Η εικόνα είναι τραγική, υπάρχουν εγκαυματίες, έγιναν ακρωτηριασμοί, δεν περιγράφεται με λόγια. Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο».

Για τις συνθήκες της τραγωδίας επεσήμανε πως, «φαίνεται πως ήταν στην ίδια γραμμή τα δύο τρένα. Το πώς έγινε το λάθος θα το πουν οι ίδιοι οι φορείς. Δεν έχουμε ενημέρωση για την καθυστέρηση των τρένων που οδήγησε στην τραγωδία. Νωρίτερα είχε γίνει ένα άλλο περιστατικό, με ηλεκτροφόρα σύρματα που έπεσαν στον Παλαιοφάρσαλο και έγινε καθυστέρηση. Δεν συνδέεται το περιστατικό αυτό με την τραγωδία».

Πού μπορούν να επικοινωνούν οι συγγενείς

Στο τηλέφωνο 2410683175-76 μπορούν να επικοινωνούν όσοι θέλουν να μάθουν για συγγενείς τους, οι οποίοι βρίσκονταν μέσα στο μοιραίο τρένο.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ στη σχετική ενημέρωση ανέφερε ότι: «Οικείοι και συγγενείς της αμαξοστοιχίας μπορούν να τηλεφωνούν στο 2410683175-76 για να πάρουν πληροφορίες για τους επιβάτες που μετακινήθηκαν με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη και στα νοσοκομεία. Στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας έχει ξεκινήσει η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων. Για κάποιους θα γίνει βιολογική ταυτοποίηση».


«Πρόκειται για κάποιο λάθος»

Ο πρόεδρος ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, Γιάννης Ντίτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως εμπειρικά εκτιμά πως πρόκειται για λάθος και ευχήθηκε αυτό να είναι το τελευταίο τέτοιο δυστύχημα. Τόνισε πως το μόνο παρήγορο είναι πως αυτό δεν συνέβη στο εσωτερικό των τούνελ που ήταν σε κοντινή απόσταση.

«Όσο και να φαίνεται περίεργο πρόκειται για κάποιο λάθος. Έγινε κάτι που θα διερευνηθεί από τους αρμόδιους, αλλά έγινε λάθος», σημείωσε λέγοντας πως ο ίδιος έχει εμπειρία 40 ετών και πως δεν μπορεί να πει εάν το λάθος έγινε στο έδαφος ή στο τρένο. Πρόσθεσε πως το κάθε τρένο φεύγει από το σταθμό με ευθύνη του σταθμάρχη του σταθμού.

Ερωτηθείς γιατί και ο κλειδούχος καταθέτει στις αρχές μαζί με τον σταθμάρχη, απάντησε πως οι εντολές δίνονται από το γραφείο του σταθμού και οι αλλαγές που χρειάζονται γίνονται ηλεκτρικά.

Σημείωσε πως μένει να αποδειχτεί γιατί το τρένο βρέθηκε στη γραμμή ανόδου και όχι καθόδου, και πως ο μηχανοδηγός του τρένου μπορεί αυτό να το αντιληφθεί ωστόσο δεν είναι σε θέση να ξέρει ν έρχεται άλλο τρένο, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε πως οι όποιες συνομιλίες γίνονται με τον σταθμάρχη καταγράφονται. «Ο οδηγός ακολουθεί εντολές» τόνισε.





Ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, πραγματογνώμονας, μίλησε για την τραγωδία και έκανε μερικές επισημάνσεις. «Μιλάμε για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό. Πρόκειται για μία μετωπική σύγκρουση των δύο συρμών. Είναι πολύ σίγουρο ότι η κατάσταση, τουλάχιστον από το κομμάτι των τρένων και την τεχνική τους κατάσταση ήταν καινούργια» είπε και ανέφερε:

«Προφανώς φαίνεται ότι έχουμε ανθρώπινο λάθος, γιατί βρέθηκαν και τα δύο τρένα πάνω στην ίδια γραμμή. Ελέγχουν από τις Υπηρεσίες αυτό το πράγμα τώρα».

Στη συνέχεια ο πραγματογνώμονας τόνισε την σημασία του διαχωρισμού των γραμμών μεταξύ επιβατικής αμαξοστοιχίας και εμπορικής.

Η ανακοίνωση της Hellenic Train

«H Hellenic Train εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό δυστύχημα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη στο ύψος του Ευαγγελισμού.

Το προσωπικό της Hellenic Train, που εργάζεται από την πρώτη στιγμή επί τόπου σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, προσφέρει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων, των τραυματιών και όλων των επιβατών.

Η Hellenic Train θέτει στη διάθεση των νοσοκομείων, στα οποία έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες του ατυχήματος, την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.

Η εταιρεία, με αίσθημα ευθύνης, ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό της μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η φροντίδα και η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης».

Τα δρομολόγια που ακυρώνονται

Λόγω της σύγκρουσης των δυο αμαξοστοιχιών στον Ευαγγελισμό, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train, δεν θα πραγματοποιηθούν όλα τα δρομολόγια σε:

  • Αθήνα- Θεσσαλονίκη
  • Θεσσαλονίκη – Αθήνα
  • Αθήνα -Καλαμπάκα
  • Καλαμπάκα -Αθήνα
  • Αθήνα – Λειανοκλάδι
  • Λειανοκλάδι – Αθήνα
  • Θεσσαλονίκη – Λάρισα
  • Λάρισα-Θεσσαλονίκη
  • Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα
  • Καλαμπάκα – Παλαιοφάρσαλος
  • Βόλος – Λάρισα
  • Λάρισα – Βόλος
  • Λειανοκλάδι -Στυλίδα
  • Στυλίδα – Λειανοκλάδι

Συνελήφθη ο σταθμάρχης βάρδιας

Στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας οδηγήθηκε ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης, στη βάρδια του οποίου συνέβη το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Η 1η Στρατιά και οι μονάδες της Περιοχής Θεσσαλίας ενεργοποιούνται και μπαίνουν σε πρωτόκολλο συναγερμού όπως προβλέπεται σε περίπτωση τέτοιων ατυχημάτων. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε επιφυλακή, εφόσον χρειαστεί να υποδεχθούν τραυματίες.

Δείτε επίσης: Εθνική τραγωδία στα Τέμπη: 32 νεκροί τουλάχιστον και 85 τραυματίες ο πρόσφατος απολογισμός της σύγκρουσης των τρένων

Δείτε επίσης: Τραγωδία στα Τέμπη: Πού μπορούν να επικοινωνούν οι συγγενείς των επιβαινόντων

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This