Επίδομα παιδιού: Με σημαντικές αλλαγές η αίτηση

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς κατά τη συμπλήρωση των στοιχείων στην πλατφόρμα - Οδηγός Ερωτήσεων και Απαντήσεων από τον ΟΠΕΚΑ

Must Read

Με σημαντικές αλλαγές θα χορηγείται στο εξής το επίδομα παιδιού (Α21), καθώς για πρώτη φορά καθίσταται υποχρεωτική η φοίτηση των τέκνων. Η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων άνοιξε την Τετάρτη 1η Μαρτίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 13 Μαρτίου και ώρα 18.00. Στη συνέχεια θα κλείσει προσωρινά μέχρι και τις 30 Μαρτίου, ώστε να γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων και η εκκαθάριση της πληρωμής του πρώτου διμήνου του 2023. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την τελευταία τακτική πληρωμή, τον Δεκέμβριο του 2022, το επίδομα έλαβαν 820.047 οικογένειες.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, www.idika.gr, ή μέσω του διαδικτυακού τόπου www.opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση Α21 του 2023 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2021. Μετά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τρέχοντος έτους θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022.

Επομένως, εάν κάποιος έχει στη φορολογική του δήλωση μικρότερα εισοδήματα, ενδέχεται να αλλάξει κατηγορία και να αυξηθεί το ποσό που δικαιούται για το σύνολο του έτους, ενώ εάν έχει μεγαλύτερα εισοδήματα ενέχει ο κίνδυνος να μειωθεί το συνολικό ποσό. Και στις δύο περιπτώσεις, ο ΟΠΕΚΑ θα προχωρήσει στους απαραίτητους συμψηφισμούς.

Οι πολίτες πρέπει να προσέχουν ότι για να ολοκληρωθεί η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Στο εξής, μεταξύ των προϋποθέσεων που θα ελέγχονται για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού είναι η φοίτηση των εξαρτώμενων τέκνων στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση -από το προνήπιο έως και το γυμνάσιο- και η επάρκεια φοίτησης. Στην αίτηση Α21 πρέπει να καταχωριστούν απαραιτήτως τα σχετικά πεδία, όπως τα στοιχεία της σχολικής μονάδας, η τάξη και ο αριθμός μητρώου του τέκνου που βρίσκεται στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση.

Εάν διασταυρωθούν όλα τα στοιχεία του/της μαθητή/τριας, η αίτηση μπορεί να προχωρήσει κανονικά. Εάν δεν διασταυρωθούν, εμφανίζεται σχετική επισήμανση στην αίτηση και ο αιτών καλείται να επισυνάψει στην ηλεκτρονική αίτηση Α21 το απαραίτητο δικαιολογητικό.

1. Τι σημαίνει η προϋπόθεση φοίτησης των ανήλικων Τέκνων στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση (φοίτηση από το προνήπιο έως και το γυμνάσιο);

Τα ανήλικα τέκνα ηλικίας από 4 έως 16 ετών του αιτούντος επίδομα παιδιού θα πρέπει:

α. να έχουν εγγραφεί στην υποχρεωτική εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2022-2023,

β. να ολοκληρώσουν επαρκώς τη φοίτησή τους στις 30/6/2023 για το εν λόγω σχολικό έτος, δηλαδή να μην αναγκαστούν να επαναλάβουν την τάξη τους λόγω μεγάλου αριθμού αδικαιολόγητων απουσιών.

2. Κατά την υποβολή της αίτησης Α21 εμφανίζονται επισημάνσεις και ζητείται η συμπλήρωση στοιχείων σχετικά με τη φοίτηση των εξαρτώμενων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Τι πρέπει να κάνω;

Προκειμένου να διασταυρωθεί ηλεκτρονικά η φοίτηση των ανήλικων τέκνων στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση θα πρέπει στην καρτέλα με τα προσωπικά στοιχεία του τέκνου, και συγκεκριμένα στο πεδίο «Στοιχεία Φοίτησης Τέκνου», να καταχωρίσετε:

α. τα στοιχεία της σχολικής μονάδας, την τάξη και τον αριθμό μητρώου του/της μαθητή/μαθήτριας, αν το τέκνο βρίσκεται στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση.

β. το έτος ολοκλήρωσης της φοίτησης στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση (γυμνάσιο), αν το τέκνο έχει ολοκληρώσει την Υποχρεωτική Εκπαίδευση.

Εάν διασταυρωθούν όλα τα στοιχεία του/της μαθητή/μαθήτριας, η αίτηση μπορεί να προχωρήσει κανονικά. Εάν δεν διασταυρωθούν, εμφανίζεται σχετική επισήμανση.

3. Το εξαρτώμενο τέκνο φοιτά στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση, αλλά η φοίτησή του δεν επιβεβαιώνεται ηλεκτρονικά. Τι πρέπει να κάνω;

Σε περίπτωση αδυναμίας ηλεκτρονικής διασταύρωσης της φοίτησης του/της μαθητή/τριας για την ολοκλήρωση υποβολής της αίτησης απαιτείται η επισύναψη βεβαίωσης εγγραφής ή φοίτησης για το τρέχον σχολικό έτος του δ/ντή ή του προϊσταμένου της οικείας σχολικής μονάδας. Σε περίπτωση που το ανήλικο τέκνο έχει ολοκληρώσει την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, απαιτείται η επισύναψη είτε του απολυτηρίου γυμνασίου είτε σχετική βεβαίωση από την οικεία σχολική μονάδα.

Για ανήλικο τέκνο που έχει ολοκληρώσει την Υποχρεωτική Εκπαίδευση και φοιτά στο λύκειο μπορεί να επισυναφθεί είτε βεβαίωση φοίτησης στο λύκειο είτε το απολυτήριο γυμνασίου.

3. Το εξαρτώμενο τέκνο είναι ηλικίας 4 έως 16 ετών, αλλά δεν φοιτά στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση. Δικαιούμαι το επίδομα;

Όχι.

4. Σε περίπτωση που το εξαρτώμενο τέκνο υποχρεούται να επαναλάβει την τάξη λόγω αδικαιολογήτων απουσιών δικαιούμαι το επίδομα;

Στις περιπτώσεις που δεν εκπληρώνεται στο τέλος του σχολικού έτους 2022-2023 η επαρκής φοίτηση των ανήλικων τέκνων στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση λόγω αδικαιολόγητου αριθμού απουσιών, το επίδομα διακόπτεται από 1/7/2023 μέχρι 31/12/2023 και δεν επαναχορηγείται, ακόμη και αν το τέκνο εγγραφεί στο νέο σχολικό έτος 2023-2024.

5. Το εξαρτώμενο τέκνο δεν ήταν γραμμένο στο σχολικό έτος 2022-2023. Δικαιούμαι επίδομα παιδιού αν εγγραφεί στο σχολικό έτος 2023-2024;

Επίδομα για το έτος 2023 δεν θα δικαιούστε. Εφόσον το τέκνο εγγραφεί στο σχολικό έτος 2023-2024 θα δικαιούστε επίδομα παιδιού από το έτος 2024 και μέχρι 30/6/2024, που θα ελεγχθεί εκ νέου η επαρκής φοίτηση στο εν λόγω σχολικό έτος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This