Παρασκευή 18/6/2021

Επιστρέφουν οι προτομές των έξι Μακεδονομάχων στη Θεσσαλονίκη

Επιστρέφουν σε άλλο σημείο προσωρινά οι έξι προτομές των Μακεδονομάχων, που είχαν απομακρυνθεί από την πλατεία Αχειροποιήτου (απέναντι από την ομώνυμη εκκλησία της Παναγίας) εξαιτίας των έργων του μετρό.

Οι προτομές θα τοποθετηθούν προσωρινά σε πλατεία απέναντι από το Λευκό Πύργο, μετά την έγκριση, που θα δοθεί, στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. Παράλληλα, αναμένεται να εγκριθεί, φυσικά, και η δωρεά της επισκευής των τριών βάσεων των προτομών από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς».

Το ζήτημα απασχολούσε την κοινωνία της Θεσσαλονίκης εδώ και πολύ καιρό, απ’ όταν, τον Ιούνιο του 2018, φούντωσαν οι φήμες ότι το… έγκλημα είχε κάνει ο πρώην δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης. Έλεγαν τότε ότι τις… ξήλωσε και τις εγκατέλειψε σε αύλειο χώρο δημοτικού κτιρίου, στην περιοχή των Σφαγείων, λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ωστόσο, σύμφωνα με την πρώην αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου και το sputniknews, «οι προτομές είχαν απομακρυνθεί από τον εργολάβο του εργοταξίου του μετρό (σταθμός Αγία Σοφία), αρκετά χρόνια πριν, επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου, δηλαδή πριν αναλάβει ο Μπουτάρης τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης».

«Εμείς τις προτομές τις είχαμε βρει στα Σφαγεία», είπε η κ. Χρυσίδου προσθέτοντας ότι το 2018, που είχε δημιουργηθεί το θέμα, είχε κάνει λάθος και στις δηλώσεις της είχε πει ότι «είχαν απομακρυνθεί 1,5-2 χρόνια πριν, δηλαδή το 2016».

«Είχα κάνει λάθος τότε για την χρονιά απομάκρυνσης των προτομών. Το τονίζω λοιπόν, οι προτομές είχαν απομακρυνθεί επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου από τον εργολάβο του εργοταξίου» είπε χαρακτηριστικά η κ. Χρυσίδου.  

Εντός Νοεμβρίου η τοποθέτησή τους

Πριν από 15 μέρες, ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχε ανακοινώσει την επανατοποθέτησή τους σε κεντρικό σημείο μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες του μετρό και να επιστρέψουν οι προτομές στην πλατεία Μακεδονομάχων.

Ο δήμαρχος είχε τότε κάνει λόγο για μια πολύ άσχημη εικόνα και είχε πει ότι στις αρχές Νοεμβρίου θα γινόταν μια τελετή αποκατάστασής του σε συνεργασία με την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και τον Σύλλογο Απογόνων Μακεδονομάχων.

«Θα τοποθετηθούν μόνιμα στην πλατεία που φέρει και το όνομά τους. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ως δήμος, απέναντι σε αυτούς που αγωνίστηκαν για να είμαστε εμείς εδώ και να συζητάμε για τα θέματα της Μακεδονίας και της πατρίδας μας», είχε αναφέρει.

Τι θα γίνει στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο

Αναλυτικά, στη σημερινή συνεδρίαση, το δημοτικό συμβούλιο καλείται να εγκρίνει τη δωρεά του Πανελλήνιου Συλλόγου, ύψους 4.500 ευρώ, για να κατασκευαστούν τρεις από τις έξι βάσεις μαρμάρου προτομών (καθώς είχαν καταστραφεί) και να τοποθετηθούν και οι έξι προτομές σε συγκεκριμένο σημείο στον χώρο πρασίνου μεταξύ των οδών Εθνικής Αμύνης, Παύλου Μελά και στρατηγού Τσιρογιάννη (σ.σ. απέναντι από τον Λευκό Πύργο).

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης προς το δημοτικό συμβούλιο:

«Η τοποθέτησή τους έχει λάβει τις εγκρίσεις τόσο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας όσο και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης».

Τέλος, σύμφωνα με τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, η τοποθέτησή των έξι προτομών θα έχει γίνει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ