Κρήτη: Πληρώνει επί 17 χρόνια δάνεια και ξένα funds βγάζουν το σπίτι της σε πλειστηριασμό

Must Read

Τον δικό του Γολγοθά ανεβαίνει ένα ζευγάρι στην Κρήτη, που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, από ξένα funds και να μείνει στον δρόμο, μαζί με το ανήλικο παιδί του.

Όλα ξεκίνησαν το 2006 όταν η Κρητικιά Ε.Τ. παντρεύτηκε με τον σύντροφό της και έλαβαν από δύο τράπεζες στεγαστικά δάνεια ύψους 71.000 ευρώ το πρώτο και 84.000 ευρώ το συμπληρωματικό.

Εκείνη την εποχή η ίδια είχε εκκαθαριστικό 27.000 ευρώ το χρόνο και μέχρι το 2011 πλήρωνε κανονικά τις δόσεις ύψους 900 ευρώ το μήνα. Επειδή, όμως, δεν κατέχει άλλη περιουσία στο όνομά της πήρε τα δάνεια με προσημείωση υποθήκης, δηλαδή έθεσε σε υποθήκη την πρώτη της κατοικία.

Η αρχή του εφιάλτη

Το 2011 το ζευγάρι χώρισε και ο πρώην σύζυγος της Ε.Τ. είναι άνεργος από τότε μέχρι και σήμερα δίχως να είναι σε θέση να συνεισφέρει οικονομικά στην αποπληρωμή των δανείων. Παράλληλα, η ίδια απευθύνθηκε σε δικηγόρο το 2012 ο οποίος κατέθεσε αίτηση ένταξης στο νόμο Κατσέλη. Επειδή τα δικαστήρια καθυστέρησαν την εκδίκαση της υπόθεσης ο δικηγόρος είχε καταθεσει έγγραφο για επίσπευση της δικάσιμου με το δικαστήριο να προγραμματίζεται για τις 13.06.2023, δηλαδή 11 χρόνια μετά! Τότε εκδόθηκε και προσωρινή διαταγή ώστε να πληρώνει το 10% της δόσης μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση.

Ωστόσο η ίδια πολλές φορές, όταν τα οικονομικά της τής το επέτρεπαν, πλήρωνε μέχρι και 150 ευρώ το μήνα στη δόση του δανείου. Μέχρι σήμερα λοιπόν έχει πληρώσει συνολικά περίπου 65.000 ευρώ!

Ωστόσο, ο νόμος Κατσέλη από την 1η Ιουνίου 2021 αντικαταστάθηκε από τον «Πτωχευτικό νόμο». Έτσι, εντελώς ξαφνικά και απροσδόκητα, η Ε.Τ. έμεινε κυριολεκτικά από τη μία ημέρα στην άλλη… επί ξύλου κρεμάμενη.

Το καλοκαίρι του 2021 το δικαστήριο εξέδωσε απορριπτική απόφαση για την ένταξη στο νόμο Κατσέλη εφόσον ο νόμος είχε ήδη καταργηθεί και αντικατασταθεί από άλλον ο οποίος δεν προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στις 15 Ιουνίου εκείνου του έτους, έκαναν αίτηση επαναπροσδιορισμού της δίκης η οποία δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο.

Το δάνειο κατέληξε σε ξένα funds

«Δεν είχα καμία ενημέρωση από τις τράπεζες, ούτε με πήραν τηλέφωνο ώστε να πάω και να ρυθμίσω εκ νέου τη δόση εφόσον άλλαξε ο νόμος. Ούτε με ενημέρωσαν ότι το δάνειο πήγε στο ξένο fund της Intrum» είπε η Ε.Τ.

Υπενθυμίζεται ότι η Intrum είναι το ίδιο fund από την Ιρλανδία το οποίο απειλεί να βγάλει σε πλειστηριασμό τα ακίνητα – φιλέτα της Ένωσης Ηρακλείου, το κεντρικό κτήριο της λεωφόρου 62 Μαρτύρων καθώς και το εμπορικό κέντρο «Τάλως».

Η απειλή για πλειστηριασμό

Τον Δεκέμβριο του 2022, χωρίς να έχει προηγηθεί διαπραγμάτευση, η πρώτη τράπεζα έστειλε διαταγή πληρωμής ζητώντας από την δανειολήπτρια το ποσό των 40.000 ευρώ σε διάστημα μόλις ενός μήνα, διαφορετικά θα έβγαζε το σπίτι σε πλειστηριασμό.

Ωστόσο, η δανειολήπτρια πήγε στην τράπεζα να ρωτήσει το συνολικό ποσό που χρωστάει ακόμα και να τις εκτυπώσουν τις καταβολές που έχει κάνει από το έτος 2006 έως σήμερα και έλαβε ως απάντηση ότι «δεν φαίνεται καν σαν πελάτης και ότι δεν έχει κανένα δάνειο στην τράπεζα».

Μάλιστα, της ευχήθηκαν καλή τύχη και της εξήγησαν ότι κατανοούν απόλυτα το πρόβλημα της διότι είναι χιλιάδες άνθρωποι στην ίδια θέση. Αυτή ήταν η μόνη απάντηση από τους υπαλλήλους των τραπεζών. «Δεν θα έπρεπε να φαίνονται οι καταβολές που έχω κάνει κάνει ως δανειολήπτρια; Δηλαδή αν κάποιος δεν κρατάει ή έχει χάσει παραστατικά δεν μπορεί να αποδείξει τα χρήματα που έχει καταβάλλει στο δάνειο του» διερωτάται εύλογα η ίδια και συνεχίζει λέγοντας: «στη δική μου περίπτωση έχω τα παραστατικά στα οποία φαίνεται ότι έχω ήδη καταβάλει ποσό περίπου 65.000 ευρώ και στα δύο δάνεια».

Με αυτά ως δεδομένα ο δικηγόρος της κατέθεσε ανακοπή στη διαταγή πληρωμής, παρόλα αυτά η τράπεζα παρέκαμψε τις κινήσεις του δικηγόρου και έπειτα από ένα μήνα, αφότου έληξε η προθεσμία που είχε δώσει στη δανειολήπτρια, έστειλε δικόγραφο ότι τον Ιούνιο του 2023 βγαίνει το σπίτι σε πλειστηριασμό για το δάνειο των 71.000 ευρώ. Παράλληλα και το δεύτερο δάνειο κατέληξε στο ξένο fund της Sepal. Όμως αυτή η τράπεζα, σε αντίθεση με την πρώτη, ενημέρωσε την δανειολήπτρια για τη μεταβίβαση του δανείου σε fund και κάλεσε την Ε.Τ. σε διαπραγμάτευση. Ωστόσο η ρύθμιση δεν έχει γίνει ακόμα με τις δύο πλευρές να εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαπραγμάτευση καθώς για το δάνειο ύψους 84.000 ευρώ το fund ζητά προκαταβολή 8.000 ευρώ και δόση 400 ευρώ το μήνα για 35 χρόνια!

«Χωρίς υψηλή προκαταβολή δεν μπορείς να ρυθμίσεις το δάνειο»

«Πλέον έχω μισθό μόνο 700 ευρώ το μήνα. Μακάρι να είχα τα χρήματα να τους τα έδινα αλλά δεν τα έχω. Εκτός από αυτό το σπίτι δεν έχω τίποτα άλλο στο όνομα μου, ούτε καν αυτοκίνητο. Εργάζομαι σε εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων επειδή μου παρέχει αυτοκίνητο» αναφέρει η Ε.Τ. και συνεχίζει:

«Χωρίς υψηλή προκαταβολή δεν μπορείς να ρυθμίσεις το δάνειο. Αλλά αν τα είχα δε θα τα έδινα στις δόσεις ούτως ή άλλως; Παρά την εντολή κατάσχεσης και το ότι έχουν βγάλει το σπίτι σε πλειστηριασμό εγώ πληρώνω κανονικά τα 100 ευρώ της δόσης και τα δέχονται». 

Τελικά, ορίστηκε νέα δικάσιμος για τις 26 Απριλίου, όμως ο χρόνος είναι ιδιαίτερα πιεστικός αφού ο πλειστηριασμός από την Intrum έχει οριστεί για τις 28 Ιουνίου.

«Πλέον ζητώ οι δικαστές να δουν τα στοιχεία που έχω προσκομίσει για να διαπιστώσουν ότι πραγματικά είμαι οφειλέτης που μέχρι και σήμερα πληρώνω κανονικά τις δόσεις μου και να μη μου βγάλουν το σπίτι σε πλειστηριασμό. Επίσης ζητώ να υποχρεώσουν την τράπεζα σε μία βιώσιμη λύση στην οποία θα μπορώ να ανταπεξέλθω. Πλέον έχω εκκαθαριστικό περίπου 13.000 ευρώ μαζί με τον άνδρα μου. Αυτό δεν αποδεικνύει αδυναμία αποπληρωμής;» καταλήγει, φανερά απελπισμένη, η Ε.Τ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κλ. Μαρουσάκης: «Κακοκαιρία ”εξπρές” προ των πυλών με καταιγίδες»

Μπορεί ο καιρός την Καθαρά Δευτέρα να επέτρεψε στους Έλληνες να γιορτάσουν τα κούλουμα, δίχως «ευτράπελα», όμως ένα νέο...

More Articles Like This