«Ασφυξία» στα hot spot: Πενταπλάσιοι οι μετανάστες στη Μόρια, τριπλάσιοι στη Λέρο -Οργή από τους κατοίκους

Must Read

«Βουλιάζει» η Μόρια, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, πως θα αποσυμφορηθεί το συγκεκριμένο hot spot.

Αυτή στιγμή βρίσκονται στο κέντρο υποδοχής της Λέσβου βρίσκονται κοντά στους 15.000 μετανάστες, αριθμός ρεκόρ, καθώς η πραγματική χωρητικότητα του hot spot είναι για 3.000 άτομα.

Υπάρχουν δηλαδή οι πενταπλάσιοι από όσους αντέχει η συγκεκριμένη δομή. Και φυσικά μέρα με την ημέρα η Μόρια γεμίζει με όλο και περισσότερο κόσμο, καθώς οι μετανάστες έρχονται κατά κύματα στο νησί.

Η κατάσταση στο Βόρειο Αιγαίο θυμίζει πλέον το φθινόπωρο του 2015.

Χθες έφθασαν στη Μυτηλήνη οκτώ βάρκες με 323 άτομα, που προωθήθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, στον οποίο  βρίσκονται πάνω από 15.000 μετανάστες.

Την Τετάρτη, οι Αρχές εντόπισαν 284 άτομα, σε 11 διαφορετικά περιστατικά, στις θαλάσσιες περιοχές ανοιχτά των νησιών Λέσβου, Κω, Σάμου, Λέρου και Χίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης τον Οκτώβριο του 2019 πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου 6.868 μετανάστες. Από αυτούς οι  3.474 πέρασαν στη Λέσβο, 1.820 στη Χίο και 1.556 στη Σάμο.

Σήμερα αναχωρούν από τον καταυλισμό της Μόριας 815 αιτούντες για άσυλο.  Θα μεταφερθούν στην με δυο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ άλλα 58 άτομα θα φύγουν από τη Μόρια το απόγευμα της Κυριακής με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά, αλλά και πάλι αυτοί που φεύγουν είναι λίγοι μπροστά σε αυτούς που θα έρθουν.

Οι κάτοικοι στη Λέσβο είναι μόνιμα… βραχνιασμένοι από τις φωνές διαμαρτυρίας, καθώς υπάρχουν και εκτός των κέντρων υποδοχής μετανάστες, κάποιοι από τους οποίους δημιουργούν επεισόδια, κλέβουν και «απειλούν» με βιασμό γυναίκες.

Υπεράριθμο και το κέντρο στη Λέρο

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες των κατοίκων στις πόλεις και τα νησιά που φιλοξενούν μετανάστες. Μετά τη Σκύδρα, όπου οι κάτοικοι απειλούν να πάρουν τις καραμπίνες, ξεσηκωμός υπάρχει και στη Λέρο.

Την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε η μετακίνηση -για πολλοστή φορά- σαράντα 40 μεταναστών από τη Σύμη στο νησί. Τα 40 αυτά άτομα μετακινούνται τελικά στην Κω, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει, καθώς η δομή του νησιού χωράει 800 άτομα και αυτή τη στιγμή μένουν σε αυτή 2.500.

Ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας υποστηρίζει πως παρά τις διαβεβαιώσεις από τον υπουργό κ. Χρυσοχοϊδη και τους αρμόδιους του υπουργείου ότι θα προχωρήσουν άμεσα στην αποσυμφόρηση των δομών, συμβαίνει το αντίθετο.

«Η υπομονή της Δημοτικής Αρχής και των κατοίκων της Λέρου έχει εξαντληθεί και ο σεβασμός που έχει δείξει ο Λεριακός λαός προς τους ανθρώπους αυτούς δεν εκτιμάται.

Πλέον, τίθεται θέμα κινδύνου ανθρώπινων ζωών και οι κινητοποιήσεις στη Λέρο θα είναι κλιμακούμενες και δυναμικές μέχρι να γίνει κατανοητό από όλους τους αρμόδιους εντός και εκτός Ελλάδος ότι υπάρχει μείζον ζήτημα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν υπάρχουν γιατροί, δεν υπάρχει χώρος στο νοσοκομείο, δεν έχω προσωπικό, δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν αποκομιδή απορριμμάτων. Έχουμε κόσμο εκτεθειμένο στην παραλία με μια κουβέρτα και ένα σεντόνι!», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τι ζητάει ο δήμος:

  • Την άμεση αποσυμφόρηση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης το οποίο αυτή τη στιγμή φιλοξενεί άνω των 2500 προσφύγων/μεταναστών
  • Την μεταφορά στη Λέρο όσων προσφύγων/μεταναστών εντοπίζονται ΜΟΝΟ εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λέρου (Ν. Φαρμακονήσι – Ν. Λέρος – Ν. Λέβιθα).
  • Την μετακίνηση προς την ενδοχώρα των νεοαφιχθέντων προσφύγων/μεταναστών εντός δύο (2) ημερών.
  • Την συνέχιση του Κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ, διότι στον Δήμο Λέρου δεν υπάρχει προσωπικό καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων για το ΚΥΤ.
  • Την ενίσχυση του Νοσοκομείου Λέρου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Κραυγή αγωνίας από τον δήμαρχο Λέρου: Το νησί δεν αντέχει άλλους πρόσφυγες και μετανάστες

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This