Μοσάντ: Εμείς συμβάλαμε στην εξάρθρωση του τρομοκρατικού πυρήνα στην Ελλάδα

Από το Ιράν έδινε εντολές ο -φερόμενος ως- εγκέφαλος της τρομοκρατικής οργάνωσης με στόχο ισραηλινούς

Must Read

Γνωστό ισραηλινό εστιατόριο στου Ψυρρή φέρεται να ήταν ο βασικός στόχος του  «χτυπήματος» που είχε στα σκαριά το δίκτυο τρομοκρατών που εξαρθρώθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και την Αντιτρομοκρατική.

Σύμφωνα δε με νεότερες πληροφορίες, τις ελληνικές υπηρεσίες βοήθησε αποφασιστικά η Μοσάντ, δηλαδή οι Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, όπως γνωστοποίησε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τις έρευνες, όπως έχει γίνει γνωστό να οδηγούν στις συλλήψεις δύο Πακιστανών. Συγκεκριμένα, η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ ανέφερε ότι βοήθησε την Ελλάδα ειδικά με την ανάλυση των διαδικασιών λειτουργίας του Ιράν, ώστε να λυθεί ο γρίφος του υποκείμενου εγκλήματος και της μεθόδου λειτουργίας της εμπλεκόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης.

«Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα της προσπάθειας του Ιράν να χρησιμοποιήσει την τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό», ανέφερε εκπρόσωπος της υπηρεσίας. Η Μοσάντ, εξάλλου, βοήθησε και στον εντοπισμό της σύνδεσης μεταξύ του τοπικού τρομοκρατικού πυρήνα στην Ελλάδα και των ευρύτερων παγκόσμιων τρομοκρατικών επιχειρήσεων του Ιράν, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Οπως ανέφερε, επίσης, η Ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, «μαζί με τους συνεργάτες μας στις μυστικές υπηρεσίες, θα ενεργήσουμε στο πλαίσιο του ρόλου μας χωρίς ανάπαυση, για να ανατρέψουμε τις προθέσεις του Ιράν να προκαλέσει κακό σε όλο τον κόσμο».

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελί Κοέν, έστειλε ανακοίνωση, με την οποία ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές για τη συνεργασία τους στην αποτροπή του ιρανικού τρομοκρατικού πυρήνα, προσθέτοντας ότι η τρομοκρατία «είναι κοινός εχθρός και η καταπολέμηση της αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας. Το καθεστώς του Αγιατολάχ στην Τεχεράνη εξάγει τον τρόμο σε όλη τη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο… μόνο ένα σταθερό χέρι κατά του ιρανικού καθεστώτος θα σταματήσει τις τρομοκρατικές του δραστηριότητες».

Όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά για την υπόθεση

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει ανεπισήμως γνωστά από τις αρχές, οι δύο συλληφθέντες οι οποίοι είναι πακιστανικής υπηκοότητας και ηλικίας 25 και 29 ετών, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις προετοίμαζαν για αρκετό καιρό το χτύπημα στο συγκεκριμένο εστιατόριο, στο οποίο συχνάζουν κατά κύριο λόγο Ισραηλινοί και βρίσκεται σε πολύ τουριστικό σημείο, στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα δε με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, όπως προκύπτει από τις έρευνες των αρχών οι επίδοξοι τρομοκράτες είχαν μελετήσει ποικίλες εκδοχές για το «χτύπημά» τους: να πραγματοποιήσουν επίθεση με όπλα ή με εκρηκτικά ή να προκαλέσουν πυρκαγιά, πιθανόν με αέριο, την ώρα που το κατάστημα θα ήταν γεμάτο με κόσμο.




Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από πληροφορίες της ΕΥΠ, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία και ενημέρωσε την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που ανέλαβε την έρευνα για συγκεκριμένα άτομα, τα οποία, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, ετοιμάζοντας τρομοκρατικά χτυπήματα με καθοδήγηση από το εξωτερικό. Οι δύο ύποπτοι, οι οποίοι είχαν εντοπιστεί και ταυτοποιήθηκαν από τα μέσα Φεβρουαρίου, συνελήφθησαν και κρατούνταν για διοικητικές παραβάσεις, καθώς βρίσκονταν στην Ελλάδα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

Κατά την επιχείρηση κατασχεθήκαν κινητά τηλέφωνα, USB sticks και άλλα αντικείμενα, τα οποία εστάλησαν για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Από την έρευνα προέκυψε ότι οι δύο Πακιστανοί είχαν συχνές επαφές με ομοεθνή τους, που όπως είπαν, διαμένει μόνιμα στο Ιράν, ο οποίος τους έδινε κατευθύνσεις και τους υποσχόταν χρήματα, προκειμένου να προχωρήσουν στην επίθεση στο συγκεκριμένο ισραηλινό εστιατόριο. Μάλιστα, όπως μετέδωσε η Μίνα Καραμήτρου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης φέρεται να είχε επαφές με τους Φρουρούς της Επανάστασης.




Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο συλληφθέντες επιχείρησαν πολλές φορές να στρατολογήσουν και άλλους ομοεθνείς τους, χωρίς, όμως,  κάποιο αποτέλεσμα. Όπως ανέφεραν αρμόδια στελέχη, η υπόθεση είναι ακόμα στην αρχή, ενώ η ΕΥΠ προχωρά ήδη τις έρευνες, σε συνεργασία και με άλλες ξένες υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του τρομοκρατικού δικτύου και ο ρόλος του «εγκεφάλου» που έδινε τις εντολές.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This