Εξώδικο στον δήμο για τον ρουκετοπόλεμο έστειλαν οι κάτοικοι στο Βροντάδο Χίου

Must Read

Στη δικαιοσύνη στράφηκαν οι κάτοικοι στο Βροντάδο της Χίου προκειμένου να μην γίνει φέτος, το Μεγάλο Σάββατο, ο καθιερωμένος ρουκετοπόλεμος, το έθιμο που όπως λένε, απειλεί ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες τους.

Οι κάτοικοι, μετά την επιστολή που έστειλαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες στην αστυνομική διεύθυνση του νησιού, αποφάσισαν να στείλουν εξώδικο στον δήμο Χίου και στον διοικητή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χίου, με κοινοποίηση στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Αιτία ήταν η απόφαση του δήμου, που ενέκρινε 23.391,51 ευρώ για την προφύλαξη και αποκατάσταση της Ενορίας του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν πως με την απόφαση ομολογεί «απροκάλυπτα ότι χρηματοδοτεί με τα χρήματα των δημοτών και των φορολογουμένων πολιτών εν γένει έκνομες ενέργειες ενώ ομολογεί τη βεβαιότητα της πρόκλησης σοβαρών ζημιών στην περιουσία τρίτων, οι οποίες θα χρήζουν αποκατάστασης».

Οι κάτοικοι, σήμφωνα με το εξώδικο που υπογράφει ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους Νικόλαος Κωστακόπουλος, επισημαίνουν ότι ο Δήμος με αυτόν τον τρόπο καθίσταται συμμέτοχος στην επικείμενη τέλεση σειράς ποινικών αδικημάτων, εφόσον το έθιμο επαναληφθεί και φέτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη, ο δήμος Χίου έχει ξεκινήσει διαδικασίες κάλυψης των σπιτιών με σύρματα, που σύμφωνα με το εξώδικο δεν προστατεύουν από τις ρουκέτες και παραπέμπουν σε εμπόλεμη ζώνη, ενώ κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια εκτόξευσης των ρουκετών υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ ήδη κατασκευάζονται παράνομα και χωρίς κανένα έλεγχο χιλιάδες ρουκέτες.

Στο εξώδικο καταλήγουν τονίζοντας:«Στην απευκταία περίπτωση που συμβεί κάποιο δυστύχημα και χαθεί κάποια ανθρώπινη ζωή ουδείς θα μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν γνώριζε».

Ο ρουκετοπόλεμος

Σύμφωνα με το έθιμο, το βράδυ της Ανάστασης χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες εκτοξεύονται ανάμεσα στις δυο εκκλησίες της περιοχής, την Παναγία Ερειθιανή και τον Άγιο Μάρκο.

Οι Παναγούσοι (ενορίτες της Παναγίας Ερειθιανής) έχουν ως στόχο να πετύχουν με τις ρουκέτες τους τον τρούλο και το έμβλημα του Αγίου Μάρκου ενώ οι Αγιομαρκούσοι (ενορίτες του Αγίου Μάρκου) το ρολόι του καμπαναριού της Παναγίας Ερειθιανής.

Η προετοιμασία γίνεται αρκετούς μήνες πριν όπου οι ομάδες των δύο ενοριών φτιάχνουν το «κοκτέιλ» από κάρβουνο, νίτρο και θειάφι και το τοποθετούν στις ρουκέτες. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι ρουκέτες στήνονται σε ξύλινες βάσεις, τους ρουκετοσύρτες, προκειμένου να πάρουν την κατάλληλη τροχιά και να πετύχουν το στόχο τους.

Δείτε επίσης:

«Τέλος» στο έθιμο του ρουκετοπόλεμου θέλουν να βάλουν οι κάτοικοι του Βροντάδου Χίου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This