Εξώδικο δικηγόρων στον ΕΦΚΑ για κρατήσεις εισφορών επικούρησης

Υποστηρίζουν ότι επιβλήθηκαν και εισπράχθηκαν παρανόμως 

Must Read

Εξώδικη δήλωση προς τον ΕΦΚΑ, με κοινοποίηση σε εισαγγελέα, στον Συνήγορο του Πολίτη και τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, έστειλε η Ένωση Εμμίσθων Δικηγόρων για την επί τριετία καθυστέρηση απόδοσης, όπως καταγγέλλει, παρανόμως και αχρεωστήτως εισπραχθεισών εισφορών επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας ετών 2019 και 2020.

Σημειώνει δε πως πρόκειται για ποσά ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, που παράνομα επιβλήθηκαν και εισπράχθηκαν από τον e-ΕΦΚΑ, από χιλιάδες έμμισθους δικηγόρους (αλλά και μηχανικούς και υγειονομικούς) και από τους εντολείς εργοδότες τους. Οι δικηγόροι υπενθυμίζουν ότι «οι κρατήσεις των ασφαλιστικών εισφορών επί της αντιμισθίας μας προβλέπονται στις διατάξεις του ν. 4387/2016. Στην αρχική τους μορφή, οι διατάξεις προέβλεπαν ποσοστιαίες εισφορές (20%, 7,10%, 7% και 4% αντιστοίχως). Με τις διατάξεις του ν. 4578/2018 υπήρξε τροποποίηση στα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών επικουρικής και πρόνοιας, τα οποία πλέον από 1/1/2019 υπολογίζονταν επί του κατωτάτου βασικού μισθού των 586,08 ευρώ, ο οποίος από 1/2/2019 διαμορφώθηκε σε 650 ευρώ. Εν συνεχεία, οι ως άνω διατάξεις τροποποιήθηκαν με τον ν. 4670/2020 και οι ως άνω εισφορές καθορίστηκαν σε ασφαλιστικές κατηγορίες (πάγια ποσά) κατ’ επιλογή του ασφαλισμένου, με συμμετοχή του εντολέα κατά ποσοστό 1/2 επ’ αυτών».

Παρά τις τροποποιήσεις και τις επανειλημμένες επιστολές και παρεμβάσεις της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και της Ένωσης Έμμισθων Δικηγόρων, ο e-ΕΦΚΑ ως φορέας διαχείρισης των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων και φορέας είσπραξης των ασφαλιστικών δεν προέβη σε τροποποίηση των σχετικών εγκυκλίων, αλλά και του μηχανογραφικού συστήματος των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων, με αποτέλεσμα να συνεχίσει η παράνομη είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες παρέμειναν σε ποσοστιαία βάση.

Με τεράστια καθυστέρηση εκδόθηκε η εγκύκλιος 47/2020, η οποία προέβλεψε ως πρώτο μήνα εφαρμογής των ορθών εισφορών τον Οκτώβριο του 2020, ενώ προέβλεψε πως για τη διαχείριση των ΑΠΔ των προηγουμένων μηνών θα ακολουθήσουν νεότερες οδηγίες. Με τεράστια επίσης καθυστέρηση εκδόθηκε νέα εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ, όμως αυτή αποδείχτηκε κενό γράμμα, καθώς, όπως καταγγέλλουν οι δικηγόροι τη διοίκηση του οργανισμού, «σε ουδεμία ενέργεια ή πράξη ή λειτουργία εφαρμογής έχετε προβεί για την επιστροφή των παρανόμως εισπραχθεισών εισφορών, καίτοι έχουν παρέλθει πάνω από 3 έτη από την παράνομη είσπραξή τους».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This