Πρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων κατά Κούγια: «Δεν υπάρχει ψύξη εγκεφάλου»

Τι είπε για την δωρεά οργάνων

Must Read

Τους υπαινιγμούς του Αλέξη Κούγια προς τον Ανδρέα Ηλιάδη περί διακίνησης οργάνων αλλά και ψύξης εγκαφάλου της κόρης της Ρούλας Πισπιρίγκου, Τζωρτζίνας κατέρριψε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), Γιώργος Παπαθεοδωρίδης.

«Θέλω να πιστεύω πως μεμονωμένες απόψεις δεν θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα αναφορικά με τις μεταμοσχεύσεις. Η ψύξη του εγκεφάλου που είπε ο κ. Κούγιας δεν υπάρχει. Η υποθερμία, εάν εννοεί αυτό είναι μία θεραπευτική μέθοδος για να σωθεί το παιδί που βρίσκεται σε κώμα και βελτιώνει την επιβίωση. Θέλω  να πιστεύω πως θα λήξει η παρανόηση», είπε ο κ. Παπαθεοδωρίδης στην εκπομπή του MEGA, «Χαμογέλα και πάλι».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην δωρεά οργάνων την οποία περιέγραψε ως διαδικασία.

Ο κ. Θεοδωρίδης είπε πως «τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί η προσφορά από τους δότες» και πρόσθεσε πως η δωρεά οργάνων είναι μία ελεγχόμενη διαδικασία και τα όργανα προωθούνται προς τις μονάδες μόνο από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και δεν μπορεί να κατευθύνει ο γιατρός που θα πάνε.

«Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι πως σε οποιαδήποτε ΜΕΘ δεν μπορεί να γίνει οτιδήποτε άλλο πέρα από την νόμιμη διαδικασία. Η δωρεά οργάνων είναι μία ελεγχόμενη διαδικασία και τα όργανα προωθούνται προς τις μονάδες μόνο από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και δεν μπορεί να κατευθύνει ο γιατρός που θα πάνε τα όργανα.  Μόνο στην Ιταλία προσφέρονται τα όργανα που είναι για μεταμόσχευση και δεν χρησιμοποιούνται εδώ. Υπάρχει διακρατική συμφωνία και τα παιδιά νοσηλεύονται στην Ιταλία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων είχε βγάλει ανακοίνωση μετά την αισχρή επίθεση προς τον Ανδρέα Ηλιάδη χαρακτηρίζοντας την «ανοίκεια» ως προς την δωρεά οργάνων.

Δείτε τι είπε:

«Δεν πείθουμε κανέναν να προσφέρει όργανα»

Τον ρόλο των γιατρών στην διαδικασία της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων θέλησε να ξεκαθαρίσει η παθολόγος Φανή Πλοιαρχοπούλου, μία εκ των 7 συντονιστών του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) μετά την επίθεση που έχει δεχτεί ο γιατρός Ανδρέας Ηλιάδης από τον Αλέξη Κούγια ο οποίος τον κατηγόρησε εμμέσως για διακίνηση οργάνων.

Σύμφωνα με την κ. Πλοιαρχοπούλου, η οποία μίλησε στην εκπομπή «Το Πρωινό» οι επτά συντονιστές κατέχουν ιατρικές αλλά και γνώσεις ψυχολογίας και ξεκινούν την διαδικασία της δωρεάς οργάνων αφότου έχουν μιλήσει με τις οικογένειες και έχουν πάρει τη συγκατάθεσή τους.

«Ο ρόλος μου ξεκινάει όταν κάποιος κρίνεται εγκεφαλικά νεκρός. Εγώ δεν πείθω την οικογένεια να προσφέρει όργανα, δίνω τη δυνατότητα στην οικογένεια να προσφέρει όργανα και να σώσει κάποιον άλλο. Σημαντικό είναι να αποφασίσει η οικογένεια αυτό που την κάνει να αισθάνεται καλά, ακόμα και αν πει όχι», ανέφερε αρχικά η παθολόγος.

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι για την διαδικασία απαιτούνται ορισμένα βήματα στα οποία εμπλέκονται πολλοί άνθρωποι.

«Δεν είναι απόφαση ενός. Αν γνωρίζει ο συγγενής ακριβώς τη διαδικασία, του είναι πιο εύκολο να μην φοβάται», είπε.

Αναλύοντας την διαδικασία είπε «αν δεν μπορούμε να σώσουμε κάποιον και κριθεί εγκεφαλικά νεκρός, ενεργοποιείται η διαδικασία της πιστοποίησης του εγκεφαλικού θανάτου από ομάδα γιατρών που κάνουν εξετάσεις προκειμένου να βεβαιωθούν.

Εγώ δεν συμμετέχω στη διάγνωση. Οι διαδικασίες γίνονται 2 φορές σύμφωνα με τα παγκόσμια πρωτόκολλα.

Ο εγκεφαλικός θάνατος δεν είναι σαν το κώμα, από το οποίο κάποιος υπάρχει περίπτωση να ξυπνήσει. Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι όταν το κομμάτι του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τις ζωτικές λειτουργίες είναι πλήρως κατεστραμμένο, που σημαίνει ότι αν ο ασθενής δεν ήταν στη ΜΕΘ θα ήταν ήδη νεκρός.

Οι ενέργειες για τη δωρεά ξεκινούν από τη στιγμή που σε ένα νοσοκομείο διαπιστώσουν εγκεφαλικό θάνατο ασθενούς και αναφερθούν σε συντονιστή. Οι συντονιστές ελέγχουν την ποιότητα των οργάνων, καθώς πολλές φορές δεν καταφέρνουν να αξιοποιήσουμε κανένα.

Στη συνέχεια στέλνουν αίτημα στον ΕΟΜ και ο κεντρικός συντονισμός θα αποτανθεί στις μεταμοσχευτικές μονάδες και με τις λίστες που έχει θα κάνει matching, καθώς πρέπει ο ασθενής να είναι συμβατός με τον δότη».

Τέλος, επεσήμανε πως δεν πληρώνει κάποιος για να πάρει όργανο.

«Όταν στην Ελλάδα δεν έχει συμβατό δότη, ο ΕΟΜ προσφέρει σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές πλατφόρμες τα όργανα, δεν τα πουλάει», είπε.

Δείτε επίσης:

Συγκινητική επιστολή 13χρονου για Ανδρέα Ηλιάδη: «Με φρόντισε σα να ήμουν παιδί του»

«Είναι άνθρωπος πάνω από όλα» – Τι λέει 28χρονη που γνώρισε τον Ανδρέα Ηλιάδη
 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This