Αλλάζει ο υπολογισμός του τέλους ταφής απορριμμάτων

Η κυβέρνηση με την τελευταία τροπολογία της επιχειρεί να βάλει τάξη στο χάος που η ίδια δημιούργησε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο

Must Read

Νέες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του τέλους ταφής απορριμμάτων που θα καταβάλλουν οι δήμοι και κατ’ επέκταση οι δημότες, μέσω των δημοτικών τελών, θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, επιχειρώντας παράλληλα να βάλει τάξη στο χάος που η ίδια δημιούργησε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της τροπολογίας που ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και ψηφίσθηκε στη Βουλή, το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει να καταβάλει στον ΕΟΑΝ τα 60.000.000 ευρώ που βάσει νόμου έπρεπε να πληρώσουν οι δήμοι. Ωστόσο, το ποσόν εξακολουθεί να επιβαρύνει τους δήμους, καθώς τα χρήματα αυτά θα παρακρατηθούν το 2024 από την τακτική τους χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, η συγκεκριμένη ρύθμιση κρίνεται απαραίτητη, καθώς υπάρχει σημαντική καθυστέρηση εκ μέρους των δήμων στην εφαρμογή του μέτρου για το 2022.

Η ρύθμιση, πάντως, δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα της Αυτοδιοίκησης και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος για αναστολή της καταβολής του τέλους ταφής έως 31 Δεκεμβρίου του 2023. Στην απόφαση του τελευταίου συνεδρίου της ΚΕΔΕ επισημαίνεται πως δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι δήμοι και οι δημότες να πληρώσουν την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών για τη φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων, ο σχεδιασμός και υλοποίηση των οποίων αποτελεί ευθύνη του κεντρικού κράτους. Η εφαρμογή του τέλος ταφής για τις ποσότητες ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων που διατίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής, καθώς και για τα υπολείμματα επεξεργασίας αστικών αποβλήτων που προκύπτουν από μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων και διατίθενται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) άρχισε την 1η Ιανουαρίου 2022.

Το τέλος ταφής ορίζεται σε 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων από 1/1/2022 και αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνο. Από την 1η Ιανουαρίου 2026 το τέλος ταφής ορίζεται σε 45 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται
στην τιμή των 55 ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2027, τιμή που θα παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη. Με την ίδια ρύθμιση απεμπλέκεται το τέλος ταφής από την κατάρτιση του κανονισμού τιμολόγησης των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ). Το τέλος ταφής υπολογίζεται ανά εξάμηνο με βάση τις πραγματικές ποσότητες αποβλήτων που διατέθηκαν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This