Εντατικολόγος για Πισπιρίγκου: «Ήταν ψυχρή, ο Μ. Δασκαλάκης ήταν πιο συναισθηματικός»

Νέα ένταση προκλήθηκε με τον Αλέξη Κούγια

Must Read

Συνεχίστηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθήνας η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας της κόρης της Τζωρτζίνας με την κατάθεση της παιδοχειρουργού-εντατικολόγου στο νοσοκομείο του Ρίο, Ευστρατία Σαμκινίδου.

Η γιατρός περιέγραψε τη θεραπεία που έγινε στο παιδί μετά την ανακοπή που υπέστη στο Καραμανδάνειο και τις εξετάσεις στο νοσοκομείο του Ρίου, όπως και τα επεισόδια που παρουσίαζε το κοριτσάκι όσο νοσηλευόταν σε κλινική του εν λόγω νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η μάρτυρας τόνισε πως γενικότερα η στάση της 34χρονης ήταν ψυχρή, απόμακρη και αποστασιοποιημένη σε αντίθεση με εκείνη του Μάνου Δασκαλάκη ο οποίος ήταν πιο συναισθηματικός.

Μιλώντας για την δεύτερη νοσηλεία στο νοσοκομείο του Ρίο μετά την ανακοπή είπε:

«Στις 17.1.2022 το παιδί έκανε μαγνητική εγκεφάλου στο νοσοκομείο Παίδων, φάνηκε η βλάβη στον εγκέφαλο (σ.σ. μετά την ανακοπή). Πήρε εξιτήριο και δυο ημέρες μετά η μητέρα του μας είπε ότι το παιδί είχε κάνει στο σπίτι εμετούς. Έγινε εισαγωγή στις 21 του μήνα. Ήταν η πρώτη εισαγωγή της Τζωρτρζίνας στη ΜΕΘ Παίδων.

Το παιδί είχε αποκορεσμό και βραδυκαρδία. Έμεινε σταθερό στη ΜΕΘ 12 ώρες και κατέβηκε στη παιδιατρική κλινική. Στις 22 του μήνα έγινε η επόμενη εισαγωγή του παιδιού στη ΜΕΘ με αναφερόμενο το ίδιο επεισόδιο. Πήγα στο δωμάτιο και είδα το παιδί. Ήταν πράγματι κάτωχρο, υπήρχε ταχυκαρδία και το ανέβασα επάνω (στη ΜΕΘ). Εκεί απογαλακτίστηκε από το οξυγόνο, ήταν συνδεδεμένο με μονιτορινγκ (…) δεν υπήρξαν προβλήματα. Το παιδί παρέμεινε 24 ώρες στη ΜΕΘ και πήγε στη κλινική.

Στις 26 του μήνα η Τζωρτζίνα με τα ίδια συμπτώματα εισήχθη και πάλι στη ΜΕΘ και την επόμενη ημέρα με τη συναίνεση των γονέων της αποφασίστηκε να πάει στην Αθήνα να τοποθετηθεί σε εγκεφαλογράφο και να δούμε από προέρχονται αυτά».

Η κ. Σαμκινίδου ρωτήθηκε για την κεταμίνη λέγοντας πως είναι χορηγείται στην Μονάδα (Παιδιατρική) σε παιδιά για καταστολή και για επέμβαση. Πάντοτε συνδυαστικά και πάντοτε παρουσία μας γιατί δεν μπορεί να χορηγηθεί αν δεν υπάρχει γνώστης του τρόπου που χορηγείται. Δίνεται για μικρό χρονικό διάστημα και μεταβολίζεται πλήρως από το οργανισμό. Η δοσολογία της είναι 1 με 2 milligram» ενώ σχετικά με τις παρενέργειες ανέφερε «σπασμοί, μυδρίαση, σιελόρροια, αύξηση της πίεσης ταχυκαρδία, ενδοκράνια πίεση».

Νέα ένταση με Κούγια

Τους τόνους ανέβασε για ακόμη μια φορά ο Αλέξης Κούγιας όταν έκανε σειρά ερωτήσεων στην μάρτυρα για την κλινική εικόνα του παιδιού που αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα με το οποίο έφτασε η Τζωρτζίνα στο νοσοκομείο του Ρίο.

Κούγιας: Από το ενημερωτικό σημείωμα θα λέγατε ότι αυτή η κλινική εικόνα ήταν καλή;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το αξιολογήσω μόνο από το ενημερωτικό σημείωμα. Αξιολογούμε μόνο όταν πάρουμε το παιδί.

Κούγιας: Το πήρατε το παιδί «φυτό».

Μάρτυρας: Το «φυτό» το λέτε εσείς.

Κούγιας Μα τι λέτε; Το παιδί δεν έβλεπε, δεν μιλούσε.

Μάρτυρας: Το ενημερωτικό συνοδεύει το παιδί και ήρθε στην εντατική μετά από ανακοπή. Πώς να αξιολογήσω την εικόνα μετά από την ανακοπή, όντας διασωληνωμένο;

Αμέσως μετά ο Αλέξης Κούγιας κατέθεσε μήνυση στη γιατρό για ψευδή κατάθεση γιατί δεν απαντάει στην συγκεκριμένη ερώτηση ενώ έχει τις ειδικές γνώσεις, λέγοντας πως τις αποκρύπτει για να βοηθήσει τους συναδέλφους της.

Η ένταση συνεχίστηκε όταν έγινε αναφορά στο δικαστήριο σχετικά με την ΚΑΡΠΑ που κάνει  η γιατρός.

Κούγιας: Πόσες φορές έχετε προχωρήσει πέραν των 30 λεπτών;

Μάρτυρας: Πολλές.

Κούγιας: Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα;

Μάρτυρας: Υπάρχουν άτομα που δεν ανένηψαν και κάποια που ανένηψαν. Δεν σταματάμε τη ΚΑΡΠΑ στα 10 και 20 και 30 λεπτά γιατί θα σκεφτούμε την προϋπόθεση της εγκεφαλικής βλάβης …

Κούγιας: Παντού σταματάνε μόνο στη δίκη σας Μονάδα δεν σταματάνε με τον κ. Ηλιάδη και θα το δούμε…

Πρόεδρος: Έχετε στοιχεία;

Κούγιας: Ε κάτι έχουμε και εμείς…. Πείτε μια περίπτωση ενός παιδιού που συνεχίζατε να του κάνετε ΚΑΡΠΑ μετά τα 10 λεπτά και να μην έχει ιατρική βλάβη, να έχει χέρια και πόδια…

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να σας απαντήσω…

Κούγιας: Γιατί το κάνατε; Γιατί παραβιάζετε την ιατρική ηθική; Γιατί το κάνετε στο Ρίο μόνο; Πουθενά αλλού δεν γίνεται σε καμία άλλη κλινική. Μόνο στο Ρίο όπου συμπτωματικά εκεί γίνονται και μεταμοσχεύσεις.

Πρόεδρος: Μην απαντάτε. Τα έχει πει …

Κούγιας: Για ποιο λόγο; Γιατί συνεχίζετε στα 30 λεπτά; Γιατί το κάνετε; Τι θέλετε; Η επιστήμη λέει ότι πρέπει να το αφήσετε. Γιατί δεν είναι παιδί πια δεν μπορεί να κουνήσει χέρια πόδια….

Πρόεδρος: Έχει απαντήσει …

Κούγιας: Προσφεύγω στο δικαστήριο, γιατί και το να μην απαντά κάποιος είναι ψευδής κατάθεση. Να καταγραφεί στα πρακτικά η απάντηση της μάρτυρα… Γιατί συνεχίζει πέραν των 30 λεπτών;

Εισαγγελέας: Δεν έχει απαγορευθεί κάποια ερώτηση για να προσφύγετε στο δικαστήριο …

Κούγιας: Πείτε μου γιατί συνεχίζετε; Η Καρδιολογική εταιρεία λέει ότι σταματάμε στα 4 λεπτά, η κ. Καρατζά στα 20 λεπτά….

Μάρτυρας: Η ασυστολία η οποία επέρχεται μετά από μια ανακοπή δεν μπορεί να σταματήσει σε λιγότερο των 30 λεπτών αν δεν εξαλειφθούν κάποια άλλα αίτια, όπως η υποθερμία, οι τοξίνες, η πνευμονική εμβολή των στεφανιαίων ….

Κούγιας: Σε ποιο βιβλίο αναφέρεται ότι συνεχίζετε και μετά τα 30 λεπτά…

Μάρτυρας: Οι οδηγίες των Άγγλων του 21 και της αμερικάνικης εταιρείας αυτές είναι.

Κούγιας: Σε ποιο σύγγραμμα είναι αυτά;

Μάρτυρας: Είστε πολύ έξυπνος να τα βρείτε και να τα κατεβάσετε.

Κούγιας: Που να πάμε στο Διαδίκτυο; Στον όρκο που δώσατε. Που να τα βρούμε; Όταν διακόψουμε για λίγο να το βρούμε.

Μάρτυρας: Νομίζω ότι το έχω ξεκαθαρίσει.

Κούγιας: Η κυρία κατηγορουμένη υποβάλλει καινούργια μήνυση στην μάρτυρα για ψευδορκία. Δεν υπάρχει κανένα σύγγραμμα, κανένα εγχειρίδιο που να λέει αυτά. Δεν έχουν ειπωθεί σε κανένα συνέδριο.

Μάρτυρας: Σας είπα. Τα καινούργια δεδομένα του ‘21 του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αμερικανικής Εταιρείας Εντατικής. Αυτά δεν ανακοινώνεται στα βιβλία, αυτές τις οδηγίες τις βλέπουμε όλοι οι εντατικολόγοι. Το αν θα συνεχίσει όμως από και εκεί και πέρα μια ΚΑΡΠΑ είναι και υποκειμενικό.

Κούγιας: Εσείς μαζί με τον κ. Ηλιάδη γιατί συνεχίζετε και θέλετε παιδιά φυτά; Μήπως το κρατάτε γιατί θέλετε να κάνετε μεταμοσχεύσεις;

Πρόεδρος: Δε θα επιτρέψω αυτή την ερώτηση διότι τόση ώρα της κάνετε ερωτήσεις για κάτι υποθετικό για το τι κάνει εκείνη. Σας έχει απαντήσει. Προσπαθείτε να συνδέσετε κάτι που έγινε στο Καραμανδάνειο με το τι κάνει η συγκεκριμένη γιατρός στο Ρίο.

Κούγιας: Έχουμε συνολική δίκη την ρωτάω για να αξιολογηθεί η αξιοπιστία τους και του κ. Χασαπόπουλου (σ.σ. έκανε την ανάνηψη στο κοριτσάκι).






Δείτε επίσης:

Νοσηλεύτριες «καίνε» την Ρούλα Πισπιρίγκου: «Ήταν άψυχη, δεν λύγισε,ούτε έκλαψε»

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This