Ελληνας γιατρός θα πάει στο Διάστημα!

Ο Αδριανός Γολέμης βρίσκεται μια ανάσα από την επιλογή των αστροναυτών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA)

Must Read

Ετοιμος να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα είναι ο Θεσσαλός γιατρός που θα ταξιδέψει στο Διάστημα. Πρόκειται για τον Αδριανό Γολέμη, το όνομα του οποίου ακούστηκε έντονα το 2022, αφού ολοκλήρωσε επιτυχώς τα απαιτητικά στάδια συνεντεύξεων, ιατρικών εξετάσεων και άλλων δοκιμασιών, ευρισκόμενος μια ανάσα από την επιλογή των αστροναυτών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency – ESA).

Ο Αδριανός Γολέμης μεγάλωσε στη Λάρισα και σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια ακολούθησε το διεπιστημονικό πρόγραμμα «Master on Space Studies» του International Space University στη Γαλλία, εστιάζοντας στην ιατρική έρευνα στο χώρο του Διαστήματος. Εργάστηκε για τρεις μήνες στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, συγγράφοντας τη διπλωματική του εργασία με θέμα «Τα ιατρικά και ψυχολογικά κριτήρια επιλογής αστροναυτών για μακροχρόνιες αποστολές στο Διάστημα», όπως για παράδειγμα για ένα μελλοντικό ταξίδι στον πλανήτη Αρη.

Ο γιατρός Αδριανός Γολέμης (δεξιά) στη NASA, στο Χιούστον με τον συνάδελφό του Στιβ Πάιπερ

Ακολούθως, επιλέχθηκε από τον ESA με σκοπό να επανδρώσει τον απομονωμένο σταθμό Concordia στην Ανταρκτική, όπου εργάστηκε για ένα χρόνο ως ιατρός – ερευνητής. Εκεί μελέτησε την επίδραση των ακραίων συνθηκών διαβίωσης στον ανθρώπινο οργανισμό και στην ψυχολογία.

Σήμερα είναι μέλος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης (ΟΦΑ) και εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Space Generation Advisory Council (SGAC), έναν οργανισμό που σε συνεργασία με τον ΟΗΕ προωθεί τις σχετικές με το Διάστημα δραστηριότητες σε κάθε χώρα.

«Ως γιατροί στο νοσοκομείο, έχουμε το πλεονέκτημα να βλέπουμε τους ασθενείς καθημερινά. Στο Διάστημα, εκτός της απόστασης που υπάρχει, ο χρόνος των αστροναυτών είναι υπερπολύτιμος και πραγματικά κάθε πεντάλεπτο της ημέρας είναι προγραμματισμένο ώστε να είναι αφιερωμένο στην έρευνα ή σε κάτι χρήσιμο για την κοινωνία. Εμείς μιλάμε μαζί τους ανά εβδομάδα 15-20 λεπτά και έχουμε τη δυνατότητα μέσω βίντεο να εξετάσουμε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Φυσικά, εάν υπάρχει πρόβλημα, αυτή η επικοινωνία παρατείνεται» είχε πει.

Αλλωστε, από πολύ μικρός είχε δείξει την αγάπη και το πάθος του για την αστρονομία. Ο ίδιος έχει αναφέρει σχετικά ότι είναι ένα όνειρο να βρεθείς ο ίδιος στο Διάστημα σε έλλειψη βαρύτητας και να συνεισφέρεις στην εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος. «Από πολύ μικρό με κέρδισε ο χώρος του Διαστήματος. Στον Πλαταμώνα τα καλοκαίρια βλέπαμε τα πεφταστέρια και ήταν όνειρο σαν παιδί το ταξίδι στο διάστημα» είχε δηλώσει ο Αδριανός Γολέμης.

Βέβαια, για να καταφέρει να φτάσει στο τωρινό επίπεδο είχε προηγηθεί μια ιδιαίτερα επίπονη και δύσκολη διαδικασία μελέτης και εκπαίδευσης. Πλέον, δίχως αμφιβολία, είναι έτοιμος να κάνει το μεγάλο του όνειρο πραγματικότητα και να ταξιδέψει στο Διάστημα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This