Έτοιμες οι εκλογικές αποζημιώσεις – Κληρώθηκαν τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών – Οι κυρώσεις

Must Read

Έως το πολύ στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να δημοσιευτούν οι δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν, η μία τον προσδιορισμό του αριθμού των εργαζομένων ανά δήμο που θα απασχοληθούν στη διαδικασία προετοιμασίας και διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023, και η άλλη τον προσδιορισμό της εκλογικής αποζημίωσης των εργαζομένων αυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές λίστες σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εργαζομένων που υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών έχουν καταρτιστεί και, όπως ανέφεραν πηγές του ΥΠΕΣ, «εκκρεμεί μόνο η υπογραφή της σχετικής απόφασης από την υπηρεσιακή υπουργό».

Να σημειωθεί ότι η εκλογική αποζημίωση καθορίζεται σύμφωνα με τον νόμο 5043/2023, στον οποίο ορίζεται και ο τρόπος με τον οποίο πρόκειται να προσδιοριστεί το ύψος του ποσού.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο, το επίδομα δικαιούνται οι υπάλληλοι των υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του Εθνικού Τυπογραφείου, του Γραφείου του Νομικού Συμβούλου του Κράτους στο υπουργείο Εσωτερικών, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του πρώην ΕΤΑΑ, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειών και των δήμων, καθώς και οι έφοροι αντιπρόσωποι δικαστικής Αρχής, οι αντιπρόσωποι δικαστικής Αρχής και οι γραμματείς και διερμηνείς των εφορευτικών επιτροπών.

Κληρώθηκαν τα μέλη εφορευτικών επιτροπών

Δεκαπέντε ημέρες από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, κληρώθηκαν τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και οι αναπληρωτές. Οι κληρωθέντες πρέπει να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού σχολείου και να μην ξεπερνούν το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών ειδοποιούνται σχετικά τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές, με ευθύνη του εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Η συμμετοχή των πολιτών στην εφορευτική επιτροπή είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση κωλύματος, ο πολίτης οφείλει να μπορεί να το αποδείξει προσκομίζοντας:

– Χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο σε περίπτωση ασθένειας.

– Βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι τον απασχολούσε κατά την ημέρα εκείνη.

– Κάποιο άλλο έγκυρο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει τον λόγο του κωλύματός του να παρουσιαστεί.

Κυρώσεις

Αν κάποιο από τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν εμφανιστεί, ο δικαστικός αντιπρόσωπος έχει τη δυνατότητα:

α) να ζητήσει από την Ελληνική Αστυνομία την ανεύρεση του μη παρουσιασθέντος στη διεύθυνση κατοικίας του και

β) να σημειώσει το όνομά του στον κατάλογο των εκλογέων του τμήματος, ούτως ώστε όταν προσέλθει να ψηφίσει, να του ζητήσει να παραμείνει στο εκλογικό τμήμα μέχρι το τέλος (διαλογής των ψήφων). Αν αυτός αρνηθεί να παραμείνει, ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σε περίπτωση που μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν προσέλθουν για οποιοδήποτε λόγο, τη θέση τους παίρνουν τα αναπληρωματικά μέλη. Εάν η αναπλήρωση είναι αδύνατη για τους ίδιους λόγους, η εκλογή διεξάγεται μόνο από τα παρόντα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, καθώς και από μόνο τον πρόεδρό της, αντιπρόσωπο της δικαστικής Αρχής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This