Δικαστική απόφαση-«βόμβα» βάζει φρένο στην ασυδοσία των funds!

Ακυρώθηκαν κατάσχεση και πλειστηριασμός

Must Read

Μία απόφαση δικαστηρίου βάζει τέλος στην ασυδοσία των funds, αφού λήφθηκε υπόψιν η νομολογία του Αρείου Πάγου που έχει εκδοθεί για τα κόκκινα δάνεια.

Συγκεκριμένα, η δικαστική απόφαση αφορούσε σε ότι η σύμβαση διαχείρισης μεταξύ του fund και της εταιρείας διαχείρισης του μη εξυπηρετούμενου δανείου (άνοιγμα) πάσχει από ακυρότητα με τον τρόπο που έχει συναφθεί. Το αποτέλεσμα ήταν να ακυρωθεί  τόσο η κατάσχεση όσο και ο πλειστηριασμός της εγγυήτριας του δανείου. Το εν λόγω θέμα αφορά σε εγγυήτρια επιχειρηματικού δανείου που έλαβε μία ανώνυμη εταιρεία και αποπλήρωσε το 75% του δανείου. Η εγγυήτρια δεν μπορούσε να αποπληρώσει το υπόλοιπο ποσό και το fund προσπάθησε να κατασχέσει το ακίνητό της, το οποίο και αποτελούσε και πρώτη κατοικία. Το δικαστήριο στην εν λόγω υπόθεση ανέφερε ότι δεν γίνεται η εταιρεία διαχείρισης του μη εξυπηρετούμενου δανείου (servicer) να μπορεί με ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο να κάνει δικαστικές ενέργειες. «Οι δικηγόροι εκ μέρους των πελατών τους παρακαλούν για να προβούν σε διακανονισμούς» είπε με νόημα η δικηγόρος, Αριάδνη Νούκα.  


Σύμφωνα με την κ. Νούκα, με αυτή την απόφαση δικαστηρίου ανοίγει ο δρόμος για να ακυρωθούν πολλές κατασχέσεις και διαταγές πληρωμής. Όπως εξήγησε, υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που μπορούν να «πατήσουν» πάνω σε αυτή την απόφαση έτσι ώστε να ωφεληθούν οι οφειλέτες. «Η ακύρωση μιας κατάσχεσης και ενός πλειστηριασμού φέρνει τον δανειολήπτη πιο κοντά στη ρύθμιση, δεν σημαίνει ότι ο δανειολήπτης δεν χρωστάει πια», εξήγησε η έμπειρη δικηγόρος αναφέροντας πως καθημερινά «παρακαλάμε για ρυθμίσεις». «Τόσο οι servicers όσο και τα funds, έχουν ουρανομήκη κέρδη. Σκεφτείτε τα 90 δισεκατομμύρια δανείων που έχουν πουληθεί, έχουν πουληθεί γύρω στο 30%. Άρα έχουμε 60 δισεκατομμύρια κέρδη στην πλάτη του δανειολήπτη, συν τους τόκους. Οι servicers είδαμε ότι το 2019 έβγαζε 19 εκατ. ευρώ κέρδη, το 2022 είχε 89 εκατ. ευρώ κέρδη», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This