Εκλογές 2023: Όλα όσα θα ισχύσουν για πρώτη φορά στη φετινή εκλογική διαδικασία

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά

Must Read

Λιγότερα από δύο 24ωρα απομένουν για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές αυτής της Κυριακής και όλα είναι έτοιμα για την ομαλή διεξαγωγή τους, την ώρα που οι ετεροδημότες  σε όλη τη χώρα σπεύδουν με κάθε μέσο στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, αποφασισμένοι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Την Κυριακή, οι κάλπες θα είναι ανοιχτές από τις 7 το πρωί έως και τις 7 το βράδυ, ενώ στην περίπτωση που σε κάποιο εκλογικό τμήμα υπάρχει πολλή κίνηση, υπάρχει η δυνατότητα ο δικαστικός αντιπρόσωπος να παρατείνει ανάλογα την ψηφοφορία. Σύμφωνα δε με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, τις ώρες μεταξύ 4-6μ.μ. αναμένεται να σημειωθεί μεγαλύτερη προσέλευση των ψηφοφόρων.

Ο ίδιος επισήμανε ότι φέτος, για πρώτη φορά, έχει προβλεφθεί μέριμνα για τη διευκόλυνση πολιτών με κινητικά προβλήματα, τούς οποίους θα βοηθούν υπάλληλοι του δήμου μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας. Επιπλέον, φέτος μπορεί να γίνει ταυτοποίηση των εκλογέων και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας, αν και η παραδοσιακή χειροπιαστή ταυτότητα είναι καλό να προτιμηθεί, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να υπάρξει χρονική καθυστέρηση, για πολλούς και διάφορους λόγους.

Τι πρέπει να ξέρουν οι «πρωτάρηδες» έφηβοι

Την πρόκληση της κάλπης θα αντιμετωπίσουν φέτος και οι 17άρηδες που θα κληθούν να ψηφίσουν για πρώτη φορά, με τους νέους από 17 έως 21 ετών θα προσέλθουν σε αυτές τις κάλπες να υπολογίζονται περίπου 430.000.

Στην εγκύκλιο με τίτλο «Πληροφορίες και οδηγίες για τη διενέργεια των γενικών βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 εντός Επικράτειας», περιγράφονται όλα τα στάδια της εκλογικής διαδικασίας (δείτε εδώ την εγκύκλιο σε μορφή PDF). Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι για τη διαδικασία, είναι, σε πρώτη φάση, το πού ψηφίζουν, κάτι το οποίο μπορούν να πληροφορηθούν μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής «Μάθε πού ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών, στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Την ημέρα των εκλογών θα προσέλθουν (όπως και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου) στο εκλογικό τμήμα που προβλέπεται και ειδικότερα στην αίθουσα που αντιστοιχεί βάσει των αρχικών γραμμάτων του ονόματός τους. Όταν έρθει η σειρά τους δείχνουν στην εφορευτική επιτροπή το αναγκαίο έγγραφο ταυτοποίησης. Εν συνεχεία παίρνουν στα χέρια τους τον εκλογικό φάκελο και τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων καθώς και το λευκό ψηφοδέλτιο. Οι σταυροί που μπορούν να βάλουν στο ψηφοδέλτιο ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή. Ακολούθως ρίχνουν τον σφραγισμένο φάκελο με το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, και κάπου εκεί ολοκληρώνεται η διαδικασία.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να έχουν μαζί τους οι νέοι ψηφοφόροι, ώστε να ασκήσουν  το εκλογικό τους δικαίωμα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο οδηγός του Υπουργείου Εσωτερικών, οι ψηφοφόροι θα προσέρχονται με την ταυτότητά τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής, η οποία θα τους δίνει τα ψηφοδέλτια, αφού επιβεβαιώσει τα στοιχεία τους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η αναγνώριση των στοιχείων του εκάστοτε ψηφοφόρου, στην περίπτωση που δεν υπάρχει αστυνομική ταυτότητα, γίνεται δεκτή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας Αρχής, το διαβατήριο, το δίπλωμα οδήγησης ή το βιβλιάριο όλων των Ταμείων.

Τονίζεται ότι στις φετινές εκλογές υπάρχει και η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με την ψηφιακή ταυτότητα που υπάρχει στο Wallet του gov.gr. Όσον αφορά στο πόσους σταυρούς μπορούν να βάλουν στο ψηφοδέλτιο, οι νέοι ψηφοφόροι πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  1. Στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από ένας μέχρι και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.
  2. Στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από τέσσερις έως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.
  3. Στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς.
  4. Στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Στις 8:30 το βράδυ η πρώτη εκτίμηση από το Υπουργείο Εσωτερικών

Έως τις 8:30 το βραδυ της Κυριακής των εκλογών θα ανακοινωθεί η πρώτη εκτίμηση για τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα, σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε χθες Πέμπτη 18/5, το Υπουργείο Εσωτερικών και η Singular Logic.

Τα πρωτα λεπτά αμέσως μετα το κλείσιμο της κάλπης, στις 7 το απόγευμα της Κυριακής, θα καταχωρηθούν τα πρωτα αποτελέσματα απο 200 μικρά εκλογικα τμήματα, ενώ, περίπου στις 7:30, θα ξεκινήσει η μαζική αποστολή αποτελεσμάτων απο τα εκλογικά τμήματα προς το κεντρικό συστημα του ΥΠΕΣ. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας, περίπου στις 8:30 το βράδυ θα γίνει η πρώτη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος και έως τις 10 η εκτίμηση θα επικαιροποιηθεί, καθως θα εχει ενσωματωθεί μεγαλύτερο ποσοστο ψήφων.

Η μείωση των χρόνων για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οφείλεται στην πλήρη κάλυψη όλων των εκλογικών τμημάτων με tablets που θα προμηθευτούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, ώστε να καταχωρούν άμεσα τα αποτελέσματα, πρωτα των συνδυασμών και στη συνέχεια των υποψηφίων βουλευτών. Η διαδικασία συλλογής στοιχείων θα γινει και με το παραδοσιακό σύστημα των τηλεγραφημάτων, το οποίο, ωστόσο, εμφανίζει μια καθυστέρηση περίπου τριών ωρών σε σχέση με το ηλεκτρονικό σύστημα των tablets.

«Πού ψηφίζω» με ένα κλικ – Όλα τα εκλογικά τμήματα

Οι ψηφοφόροι μπορούν να μάθουν με ένα μόνο «κλικ» το εκλογικό τους τμήμα, αρκεί να συμπληρώσουν τα εξής στοιχεία:

– Επώνυμο,
– Όνομα,
– Όνομα Πατέρα,
– Έτος Γέννησης,
– Όνομα Μητέρας (προαιρετικό)

Στη συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνονται και τα εκλογικά τμήματα όπου θα ψηφίσουν για πρώτη φορά οι Έλληνες του εξωτερικού. Η διαδικασία είναι πολύ απλή, καθώς στον ειδικό ιστότοπο του gov.gr ο ψηφοφόρος μπορεί να εισάγει τα στοιχεία του (Επίθετο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας και χρονολογία γέννησης) και να δει άμεσα το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσει. Μάλιστα, υπάρχει και χάρτης με την ακριβή θέση του εκάστοτε εκλογικού τμήματος.

Επιπλέον, με απόφαση που υπογράφει η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού, καθορίζονται τα εκλογικά τμήματα εκτός ελληνικής επικράτειας, τα οποία θα λειτουργήσουν στις εκλογές του Μαΐου. Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίσουν μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή αύριο Σάββατο, 20 Μαΐου, χρησιμοποιώντας το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, δηλαδή χωρίς να βάζουν σταυρούς.

Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση περιλαμβάνεται και ο τηλεφωνικός αριθμός 213-1361500, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν για ζητήματα που αφορούν την ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε που ψηφίζεις».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This