Τα αλλάζει το Υπ. Παιδείας για την ερωτική ταινία: «Έχει ξεκινήσει έρευνα» – Δεν έχει έγκριση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Τι λέει η θεατρολόγος και ο δικηγόρος της οικογένειας του 10χρονου που είδε την ταινία

Must Read

Να δικαιολογηθεί προσπαθεί το Υπουργείο Παιδείας για την ταινία «Αγόρια στο Ντουζ» που προβλήθηκε σε σχολείο της Αθήνας από δασκάλα και περιέχει άκρως ακατάλληλες σκηνές δι’ ανηλίκους με ερωτικές περιπτύξεις.

Την στιγμή που έγινε γνωστό πως το μικρού μήκους φιλμάκι που μας έρχεται από την Σουηδία μπορεί να προβάλλεται στα σχολεία με τις ευλογίες της Νίκης Κεραμέως καθώς έχει λάβει την έγκρισή της ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου, σύμφωνα με το ethnos.gr, αναφέρει ότι δεν γνωρίζουν τίποτα και έχει ξεκινήσει έρευνα.

«Την Παρασκευή 19/5 γνωστοποιήθηκε διαμαρτυρία γονέα για σχετικά με το ζήτημα αυτό. Αμέσως την ίδια ημέρα απεστάλη στην αρμόδια ΔΠΕ (Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) και ζητήθηκε να ελεγχθεί και να ερευνηθεί επισταμένως το περιστατικό και να μας ενημερώσει σχετικά για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη. Μόλις δούμε τα αποτελέσματα της έρευνας θα αποφανθούμε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία», δηλώνει.

Την ίδια στιγμή, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας, με ανακοίνωσή του, διευκρινίζει ότι δεν έχει εγκρίνει τις ταινίες οι οποίες είναι αναρτημένες στην ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών «CINEDU» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου από την οποία οι εκπαιδευτικοί μπορούν να χρησιμοποιούν ταινίες για τους σκοπούς του σχολείου. 

Στο μετσξύ, υπάρχει και η διαφορετική άποψη.

Σύμφωνα με όσα λέει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, Θανάσης Κικκινής, η ταινία είναι κατάλληλη για παιδιά. Ο ίδιος υποστήριξε ότι στόχος της δασκάλας που προέβαλλε την ταινία στα παιδιά ήταν να καταδείξει την αρνητική συμπεριφορά του γυμναστή ο οποίος εμφανίζεται στην ταινία και ενθαρρύνει στερεότυπα όπως για να «είσαι άνδρας πρέπει να είσαι σκληρός» και ότι δεν υπάρχει κανένα σεξουαλικό περιεχόμενο!

Τι λέει η δασκάλα

Εκπαιδευτικοί, οι οποίοι μίλησαν με την δασκάλα που είναι θεατρολόγος σχετικά με την προβολή της ταινίας είπαν ότι τόνισε ότι δεν έχει σε καμία περίπτωση ερωτικό περιεχόμενο και ότι υπάρχει στον σύνδεσμο CINEDU, από τον οποίο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να παίρνουν εκπαιδευτικό υλικό.

Το CINEDU είναι μια εθνικής εμβέλειας πλατφόρμα streaming ταινιών για τα σχολεία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Εκπαιδευτικοί και μαθητές από όλα τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας έχουν δωρεάν πρόσβαση σε έναν κατάλογο 92 σύγχρονων ελληνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ταινιών, αλλά και σε εκπαιδευτικό υλικό, για χρήση στο πλαίσιο των μαθημάτων του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών.

«Τα αγόρια στο ντους» («Shower Boys»), διάρκειας μόλις 9 λεπτών, έχουν προβληθεί σε περισσότερα από 50 φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία (σ.σ.: λίγο μετά την κυκλοφορία του, το 2021, το φιλμ βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση Παιδικού Κινηματογράφου ως η καλύτερη μικρού μήκους ταινία… για παιδιά). Η ταινία «διηγείται» την ιστορία του 12χρονου Βίγκο και του συνομήλικου φίλου του Νοέλ, οι οποίοι επιστρέφουν στο σπίτι έπειτα από έναν έντονο αγώνα προπόνησης με την ομάδα τους και «τσεκάρουν» ο ένας τα όρια και την αρρενωπότητα του άλλου, παρακινημένοι από μια ερώτηση του προπονητή τους, ο οποίος τους είχε βάλει να αναρωτηθούν τι είναι αυτό που τους κάνει άντρες!

Τι λέει ο δικηγόρος της οικογένειας

Ολόκληρη η υπόθεση έγινε γνωστή μετά από την καταγγελία που έκαναν οι γονείς ενός μαθητή που είδε την ταινία και γύρισε στο σπίτι του τόσο σοκαρισμένος που έκανε εμετό.

Το πώς ξετυλίχθηκε το κουβάρι της υπόθεσης περιέγραψε στην Espresso ο δικηγόρος της οικογένειας  Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς.

«Το παιδί μετά το περιστατικό πήγε στο σπίτι του ταραγμένο, έκανε εμετό, ήταν -προφανώς- σε μια δυσάρεστη ψυχολογική κατάσταση, με συνέπεια οι γονείς να ερευνήσουν τι συμβαίνει. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εκμαίευσαν από το παιδί ότι την τελευταία διδακτική ώρα προβλήθηκε αυτή η ταινία με το αποτροπιαστικό περιεχόμενο, που αφορούσε σε 12χρονα αγόρια, τα οποία θωπεύονταν μεταξύ τους στο ντους και υπήρχε και ένας εκπαιδευτής, ο οποίος τους έλεγε να γίνουν άντρες και να σκληραγωγηθούν».

Οπως εξήγησε ο ίδιος, ακόμη πιο ακατανόητη από την απόφαση της δασκάλας να προβάλει σε 10χρονα παιδιά μια ταινία με ομοφυλοφιλικές αναφορές ήταν η απάντησή της στο ερώτημα γιατί το έκανε: «Με βάση την υπόθεση της ταινίας, δύο συνομήλικοι φίλοι εξασκούνταν σε διάφορα αθλήματα και ο προπονητής τους τούς έλεγε να είναι σκληροί άντρες. Οταν, λοιπόν, τα παιδιά ρώτησαν τη δασκάλα “γιατί μας προβάλλετε αυτήν την ταινία;”, εκείνη τους απάντησε “για να σας καταδείξω ότι ο εκπαιδευτής είναι φασίστας”» είπε ο κ. Κατσιβαρδάς, προσθέτοντας πως στις 19 Μαΐου, με εντολή των γονιών του σοκαρισμένου μαθητή, κοινοποίησε εξώδικο στο υπουργείο Παιδείας.

«Περιμένουμε να υπάρξει μια θεσμική αντίδραση εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας ή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που εποπτεύει το δημοτικό, ώστε να μας απαντήσουν στα ερωτήματα που θέσαμε διαμέσου του εξωδίκου, τα οποία συνίστανται αφενός στο αν είναι εγκεκριμένο το πρόγραμμα αυτό με το απαγορευμένο και ντροπιαστικό περιεχόμενο που επιβραβεύει την ομοφυλοφιλία προς ανήλικα παιδιά 10 ετών, δηλαδή αν έχει υποβληθεί στη βάση μιας διεπιστημονικής επιτροπής ή είναι παντελώς αυθαίρετο, και αφετέρου περιμένουμε να μας απαντήσουν κατ’ ουσίαν αν πρέπει να διερευνηθεί πειθαρχικά ή μη η δασκάλα».

Αμέσως μετά τόνισε πως οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στο εν λόγω σχολείο είναι στα «κάγκελα» από τη στιγμή που πληροφορήθηκαν το εν λόγω περιστατικό.

«Υπήρχαν αντιδράσεις και από άλλους γονείς. Εγινε παράσταση διαμαρτυρίας στον διευθυντή, ο οποίος προσπάθησε να διατηρήσει τις ισορροπίες και έκανε κάποιες συστάσεις στη δασκάλα» επεσήμανε ο δικηγόρος της οικογένειας του 10χρονου. Τέλος, αποκάλυψε πως οι εντολείς του «θα εξαντλήσουν όλα τα ένδικα βοηθήματα που παρέχει ο νόμος, δηλαδή αγωγές και μηνύσεις», στην περίπτωση που δεν τους ικανοποιήσει η απάντηση του υπουργείου. Να σημειωθεί ότι πηγές από το υπουργείο Παιδείας ανέφεραν χθες ότι το φιλμ έχει εγκριθεί για να προβάλλεται σε σχολεία, αλλά μόνο σε γυμνάσια και λύκεια.

Δείτε επίσης:

Με την άδεια της Κεραμέως προβάλλεται στα σχολεία η ταινία με ερωτικές σκηνές μεταξύ ανήλικων αγοριών

«Αγόρια στο ντουζ» – Σάλος με τη δασκάλα που έδειξε ερωτικές σκηνές σε παιδιά δημοτικού

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This