Σε «κώμα» το ΕΚΑΒ λόγω εγκατάλειψης της δημόσιας υγείας – Πόσες ζωές θα θρηνήσουμε ακόμα;

Απίστευτες καταγγελίες για τα ασθενοφόρα στην Αττική: Τα μισά είναι στο συνεργείο! – Τραγική η κατάσταση σε όλη την Ελλάδα

Συντάκτης: Newsroom

Η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) λόγω της εγκατάλειψης και του ανελέητου «πολέμου» που δέχθηκε επί τέσσερα χρόνια από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία είχε (και θα έχει) ως μόνο στόχο την ιδιωτικοποίηση της υγείας, στοιχίζει ζωές καθημερινά. Και αυτό δεν φάνηκε μόνο με τους χιλιάδες νεκρούς του κορωνοϊού, αλλά φαίνεται κάθε φορά που ένας πολίτης έχει ανάγκη τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Διάλυση υποδομών, ελλείψεις προσωπικού και υποστήριξης εν μέσω ατελείωτης κοροϊδίας για δήθεν «στήριξη» της υγείας, από τους «φωστήρες» που κρατούσαν τις τύχες της χώρας επί τετραετία και φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν μετατρέποντας την Ελλάδα κι επισήμως σε μια χώρα, που το να επιζήσει κανείς αν τυχόν χρειαστεί ιατρική βοήθεια, ή ασθενοφόρο, είναι πλέον θέμα τύχης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΜε αφορμή τα δύο τραγικά περιστατικά που ήρθαν στη δημοσιότητα σε Κω και Νέα Μάκρη με τους θανάτους  μιας 63χρονης (πέθανε στην καρότσα αγροτικού λόγω έλλειψης προσωπικού να στελεχώσει τα ασθενοφόρα που υπάρχουν στο νησί) και μιας 19χρονης εγκύου (που περίμενε επί ώρες ένα ασθενοφόρο όπως κατήγγειλαν οι συγγενείς της) και τα οποία κατέδειξαν με τον τραγικότερο τρόπο τις ελλείψεις σε ένα πολύ κρίσιμο κομμάτι της δημόσιας υγείας, το ΕΚΑΒ, ο Πρόεδρος των Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Γιώργος Μαθιόπουλος προχώρησε σε απίστευτες καταγγελίες για τα ασθενοφόρα της Αττικής.

Όπως εξήγησε στο Action24, ο σχεδόν ο μισός στόλος του ΕΚΑΒ είναι ακινητοποιημένος λόγω θεμάτων συντήρησης, ενώ επεσήμανε ότι ενώ υπάρχει εσωτερικό συνεργείο για να λύνει τα προβλήματα, αυτό έχει αφεθεί χωρίς τεχνικό προσωπικό εδώ και χρόνια παρά τις εκκλήσεις και τις αιτήσεις του σωματείου για διορισμό προσωπικού!
Είπε χαρακτηριστικά:

«Εδώ στην Αθήνα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Έχουμε 40-45 ασθενοφόρα στην Αττική, ενώ χρειάζονται πάνω από 100 για να λειτουργήσουμε. Από τα 90-95 ως οχήματα ασθενοφόρα που έχουμε, τα 35-40 είναι μόνιμα ακινητοποιημένα στα παρκινγκ των εταιρειών που έχουν προμηθεύσει τα ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ, γιατί οι δικαιολογίες είναι πάρα πολλές, ότι δεν υπάρχουν ανταλλακτικά, δεν έχουν έρθει έγκαιρα και υπάρχουν ασθενοφόρα που μπορεί να είναι και 2 και 3 μήνες κινητοποιημένα σε αυτά τα παρκινγκ. Ο μισός στόλος του ΕΚΑΒ είναι ακινητοποιημένος στα συνεργεία των εταιρειών. Μιλάμε για τα λειτουργικά ασθενοφόρα που μας έχουν κάνει δωρεά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και Ένωση Εφοπλιστών που είναι από το 2018-2019 και έπειτα, που είναι καινούργια οχήματα και αυτά τα οχήματα τα καινούργια ήδη βέβαια έχουν διανύσει 250.000-300.000 χιλιόμετρα και παραπάνω μερικά, αλλά τουλάχιστον είναι αξιόπιστα και θα πρέπει άμεσα να δίνεται λύση για τη συντήρηση γιατί είναι πολύ χρονοβόρα διαδικασία. Εμείς έχουμε συνεργείο, δεν έχουμε όμως τεχνικό προσωπικό. Έχουμε ζητήσει τεχνικό προσωπικό εδώ και χρόνια να διοριστεί, δυστυχώς όμως δεν υπάρχει λύση…»

Διαχρονικά, διοίκηση του ΕΚΑΒ ζητά συνεχώς να γίνουν προσλήψεις προσωπικού έτσι ώστε και τα διαθέσιμα ασθενοφόρα σε όλη τη χώρα να κινηθούν, αλλά και αυτά να στελεχωθούν όπως πρέπει, αλλά μάταια.

Οι αρμόδιοι ανευθυνο-υπεύθυνοι πετούν όλες τις επιστολές και τις αιτήσεις σε ένα συρτάρι (στην καλύτερη περίπτωση, αλλιώς στον κάλαθο των αχρήστων), συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο και καταδικάζουν τους πολίτες αυτής της χώρας, αλλά και τους εργαζόμενους στην υγεία.
Απελπιστική η κατάσταση στα νησιά  – 40 περιοχές με ένα ασθενοφόρο!

Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που καυχιέται για το τουριστικό της προϊόν και δεν προωθεί τίποτε άλλο πέρα από αυτό, τα στοιχεία που υπάρχουν για τα νησιά προκαλούν μόνο απελπισία και τρόμο.

Βάσει επίσημων καταγραφών, οι Κυκλάδες αλλά και άλλες πόλεις και περιοχές της χώρας, διαθέτουν μόλις ένα ασθενοφόρο κι αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις αναγκάζεται να λειτουργεί με μόλις μία βάρδια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ωράρια, αλλά και την ξεκούραση του ελλιπούς προσωπικού.
Μεταξύ των περιοχών αυτών είναι οι εξής:

Λήμνος, Χίος, Σύρος, Ικαρία, Τήνος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Ίος, Σαντορίνη, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως, Κύθηρα, Λευκάδα, Σητεία, Ιεράπετρα, Μοίρες Ηρακλείου, Θάσος, Σκιάθος, Φλώρινα, Γρεβενά, Κομοτηνή, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Φιλιατρά, Πύλος, Πύργος, Αμαλιάδα, Καλάβρυτα, Ιστιαία, Κάρυστος, Κύμη.
Αυτό το ένα ασθενοφόρο για 24ωρη βάρδια, χρειάζεται 11 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό για να λειτουργήσει, όμως η συντριπτική πλειοψηφία στις περιοχές αυτές λειτουργεί με λιγότερα από 10 άτομα!

Αποτέλεσμα αυτού, είναι να μετακινούνται από το ΕΚΑΒ κάθε καλοκαίρι λόγω τουριστικής κίνησης, σχεδόν 200 άτομα από άλλες περιοχές ώστε να καλυφθούν τα νησιά (κυρίως), σε ένα γαϊτανάκι που μόνο μπάχαλο και προβλήματα δημιουργεί στη γενικότερη λειτουργία του ΕΚΑΒ, αφού σε κάθε περίπτωση ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: η έλλειψη προσωπικού.

Στο επιχειρησιακό σχέδιο στο οποίο έχουν καταγραφεί όλες οι δυσλειτουργίες του ΕΚΑΒ, αναφέρεται ότι απαιτούνται προσλήψεις περίπου 250 ατόμων στα νησιά, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν περισσότερα ασθενοφόρα σε αυτά και άλλες 350 με 400 προσλήψεις, στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ethnos.gr προσλήψεις στο ΕΚΑΒ δεν έχουν γίνει από το 2016 και τότε μάλιστα, έγιναν και 500 συνταξιοδοτήσεις…

Στο ίδιο έργο θεατές

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος επιβεβαίωσε στην «Καθημερινή» ότι  «το ΕΚΑΒ επιχειρεί με ένα μόλις ασθενοφόρο σε Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σάμο, Σύρο, Σαντορίνη και Τήνο. Στην Χίο και στην Ικαρία το προσωπικό δεν επαρκεί για δεύτερο ασθενοφόρο σε όλες τις βάρδιες, ενώ στην Ίο, στην Κάρπαθο και στα Κύθηρα το ΕΚΑΒ με 1-2 διασώστες λειτουργεί μερικά οκτάωρα».

«Κάθε καλοκαίρι στο ίδιο έργο θεατές! Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές λόγω υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ στα νησιά του Αιγαίου», σχολιάζει ακόμα ο κ. Γιαννάκος. Και προσθέτει:

«Τα νησιά μας δεν είναι μόνο υγειονομικά ανοχύρωτα από γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και από την έλλειψη ασθενοφόρων. Για ένα ακόμη καλοκαίρι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε διασώστες του ΕΚΑΒ σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου. Το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ δεν φρόντισαν να ενισχύσουν τις υπάρχουσες λιγοστές δυνάμεις με προσλήψεις πληρωμάτων ασθενοφόρων με αποτέλεσμα στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου να επιχειρεί 1 ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Ο πρώτος που θα καλέσει για τις πρώτες βοήθειες θα εξυπηρετηθεί στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. Ο δεύτερος θα περιμένει μέχρι να είναι διαθέσιμο το μοναδικό ασθενοφόρο ή θα μεταφερθεί σε καρότσα αγροτικού στο νοσοκομείο όπως συνέβη για μια ακόμη φορά στην Κω με αποτέλεσμα δυστυχώς να χαθεί άλλη μια ζωή».

Σε ότι αφορά την Αττική, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ «οι καθυστερήσεις του ΕΚΑΒ είναι καθημερινό φαινόμενο. Επιχειρούν 40 περίπου ασθενοφόρα πρωί και απόγευμα και 25-28 το βράδυ, λόγω έλλειψης προσωπικού και διαθεσιμότητας οχημάτων. Χρειάζονται τουλάχιστον τα διπλάσια για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά».
Στην Τουρκία…

Ως επίλογο, θα χρησιμοποιήσουμε τα όσα είπε αγανακτισμένος ο ανιψιός της 63χρονης που πέθανε στην καρότσα του αγροτικού στην Κω:

«Το 2023 στο νησί του Ιπποκράτη δεν έχουμε προσωπικό. Δεν έχουμε πνευμονολόγο, δεν έχουμε καρδιολόγο, παθολόγο, παιδίατρο. Έχουμε νοσοκομείο και δεν έχουμε γιατρό. Κι αυτό ισχύει εδώ και χρόνια. Οι κάτοικοι της Κω έχουν αγανακτήσει. Φεύγουν οι κάτοικοι της Κω και πηγαίνουν στην Τουρκία για απλές εξετάσεις».

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποκάλυψη: Έτσι βρoμίζει ο Θερμαϊκός

Φοβερές αποκαλύψεις για το νερό της Θεσσαλονίκης, που καταλήγει στα σπίτια, αλλά προέρχεται από ένα «θανατηφόρο κοκτέιλ», έκανε χθες ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέργιος...

Συγκλονίζει ο ιδιοκτήτης του φούρνου στο Γαλάτσι: «Μου έβαλαν το όπλο στα δόντια!»

Τις τρομακτικές στιγμές που έζησε στα χέρια των τριών ληστών που μπήκαν χαράματα στον φούρνο που διατηρεί στο Γαλάτσι περιέγραψε ο ιδιοκτήτης.Όπως αναφέρει οι...

Πτώση ελικοπτέρου στην Εύβοια: «Περίεργη συμπεριφορά στον αέρα» – Και βατραχάνθρωποι στις έρευνες

Αγωνία για τον κυβερνήτη - Τι αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες

Καθημερινή κόλαση στους δρόμους της Αθήνας

Κυκλοφοριακό χάος

Πτέραρχος για πτώση ελικοπτέρου: «Αν είχε χαμηλή νέφωση και έντονη βροχή δεν έπρεπε να...

Στις άσχημες συνθήκες του καιρού που κανονικά θα έπρεπε να αποτρέψουν την απογείωση του ελικοπτέρου που συνετρίβη λίγο νωρίτερα στην παραλία Αχλάδι στην Βόρεια...

Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε οπαδική επίθεση

Η υπόθεση ήταν εκκρεμής για πάνω από 7 μήνες

«Καταπέλτης» ο Εισαγγελέας για Μπάμπη Αναγνωστόπουλο: «Το κίνητρο ήταν η εκδίκηση»!

Χωρίς τον καταδικασμένο σε ισόβια, καθ΄ομολογίαν δολοφόνο της Καρολάιν, ολοκληρώνεται η δίκη σε δεύτερο βαθμό

Κακοκαιρία Elias: Ισχυρές βροχές στην Αθήνα από το μεσημέρι

Την Αττική αναμένεται να «χτυπήσει» από το μεσημέρι η κακοκαιρία Elias σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπηρεσία meteo του Εθνικού...

Συναγερμός στη Βόρεια Εύβοια: Έπεσε ελικόπτερο! Η στιγμή της πτώσης

Ήταν ιδιωτικό και είχε ξεκινήσει από Αφίδνες - Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες

Κομάντος και πεζοναύτες απεγκλώβισαν κατοίκους όλη τη νύχτα στο Βόλο

Τεράστια ήταν η βοήθεια που πρόσφεραν όλη τη νύχτα χθες οι δυνάμεις που επιστράτευσε το ΓΕΕΘΑ για να στείλει στον Βόλο που «χτυπήθηκε» σφοδρά...

Γαλάτσι: Ληστές έδεσαν ιδιοκτήτη φούρνου και υπάλληλο

Στιγμές που σίγουρα θέλουν να ξεχάσουν έζησαν τα ξημερώματα ο ιδιοκτήτης ενός φούρνου στο Γαλάτσι και ένας υπάλληλος που βρισκόταν στο χώρο.Περίπου στις 4...

Οι βάρκες βγήκαν στη στεριά στην Εύβοια!

Διαλυμένο το οδικό δίκτυο στην περιοχή - Δεκάδες εγκλωβισμένοι

Κερατάς και χρεωμένος αναζητά το δίκιο του!

Δεν του έφτανε που έμαθε ότι η γυναίκα του τον απατά, είδε και δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τον τραπεζικό λογαριασμό του να κάνουν «φτερά»...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βρήκαν νεκρό τον 25χρονο που είχε εξαφανιστεί στην Κυψέλη

Τραγική ήταν η κατάληξη στις έρευνες για τον εντοπισμό του 25χρονου Βαγγέλη, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από την Κυψέλη πριν από μια...

«Βόμβα» των New York Times για σκάνδαλο διαφθοράς με πρωταγωνιστή τον Άδωνι Γεωργιάδη!

Σάλο έχει προκαλέσει το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» το οποίο αναφέρεται σε έρευνα των ΝΥΤ, που αναμένεται να δημοσιευτεί, η οποία εμπλέκει...

«Χθες το πρωί σκότωσαν τον μπαμπά μου» – Συγκλονίζει η κόρη του 51χρονου στη Σαντορίνη

Μουδιασμένη είναι η Σαντορίνη μετά από την τραγική κατάληξη του καβγά ανάμεσα σε δύο εργαζόμενους που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 51χρονου...

Το Newsbreak αποκαλύπτει και γκρεμίζει ολόκληρο το κατηγορητήριο του Ρόμπερτ Μενέντεζ

Το Newsbreak έχει στα χέρια του και παρουσιάζει σήμερα τη δικογραφία που αφορά τον φιλέλληνα γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ. Από το πλήρες κείμενο προκύπτουν σοβαρές...

Εδώ κρυβόταν ο 38χρονος πατροκτόνος – «Ήθελα να αυτοκτονήσω»

Σοκ έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Άρτας η δολοφονία ενός 65χρονου άνδρα από τον 38χρονο γιο του, τους οποίους οι Αρχές αναζητούσαν εδώ...

Έκκληση του Αχιλλέα Μπέου για την κατάσταση στον Βόλο: «Κλειστείτε σπίτια σας, ανεβείτε σε ορόφους»!

Δυστυχώς ανεξέλεγκτη δείχνει να είναι η κατάσταση στον Βόλο, με την κακοκαιρία Elias να πλήττει την περιοχή.Νωρίτερα οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το 112...

Χείμαρρος η Super Κική! «Κατακρεουργεί» τη Ζήνα Κουτσελίνη και τον Γιώργο Λιάγκα: «Eίσαι συνένοχος δολοφόνος»

H Super Κική είναι ένας άνθρωπος που δεν μασάει τα λόγια της και αυτό που σκέφτεται θα το πει χωρίς να την νοιάζουν (μάλλον)...

Σάλος με το ιπτάμενο πέος σε σταθμό του μετρό! Με ανοιχτό το στόμα επιβάτες και εργαζόμενοι

Σάλος προκλήθηκε χθες στον σταθμό του μετρό στον Ελαιώνα, όταν εργαζόμενοι και επιβάτες αντίκρισαν από την οροφή να κρέμονται μπαλόνια στη μορφή του... ανδρικού...
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ