Με μπαλώματα προσπαθούν να καλύψουν την κατάρρευση του ΕΣΥ – Φοβούνται τον διασυρμό ενόψει της σεζόν

«Ζητήσαμε να στελεχωθεί το ΕΣΥ και δεν έκαναν τίποτα» διαμηνύει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ από την πλευρά του

Must Read

Την ώρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) καταρρέει λόγω της εγκατάλειψης και του ανελέητου «πολέμου» που δέχθηκε επί τέσσερα χρόνια από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης εξακολουθεί να εμφανίζεται κυνικός και να προκαλεί με τις δηλώσεις του, η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, φέρεται να αναζητεί τρόπους να….ενισχύσει το ΕΚΑΒ ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν.

Ακόμη μία φορά αποδεικνύεται λοιπόν πως η Πολιτεία προσπαθεί με μπαλώματα να κρύψει τα τεράστια προβλήματα στο ΕΣΥ, με μοναδικό σκοπό να μην γίνουμε ρεζίλι διεθνώς, ενόψει της άφιξης των τουριστών! Αν και έχουμε ήδη γίνει.

Ταυτόχρονα, ΕΚΑΒ και 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) προσπαθούν να συγκεντρώσουν στοιχεία για να αποδείξουν πως τα δύο περιστατικά δεν σχετίζονται. Και αυτό ενώ αποτελεί κοινή παραδοχή το γεγονός ότι και οι δύο γυναίκες κατέληξαν περιμένοντας ένα ασθενοφόρο, ενώ δεν τους δόθηκε καν η ευκαιρία να διακομιστούν σε νοσοκομείο και να λάβουν την απαραίτητη ιατρική υποστήριξη.

Στο κάδρο των ερευνών πρέπει σαφώς να τεθούν και οι διασώστες του ΕΚΑΒ που απαντούν στην τηλεφωνική γραμμή 166. Πιθανώς ήταν αυτοί που εκτίμησαν την κατάσταση της 19χρονης εγκύου ως λιγότερο «σοβαρής» από άλλες κλήσεις που έλαβαν.

Βέβαια, ο γιατρός βάρδιας στο Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων του ΕΚΑΒ βρίσκεται εκεί μόνο για την παροχή τηλεφωνικών συμβουλών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ η αξιολόγηση και διαλογή των περιστατικών γίνεται από τους τηλεφωνητές του ΕΚΑΒ, μέσω ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης κλήσεων. Επομένως, εξαρτάται από τα όσα καταγράφει ο διασώστης στον υπολογιστή, η απόφαση που θα πάρει ο γιατρός. Κοινώς, στην περίπτωση της 19χρονης εγκύου υπήρξε έλλειψη συνεννόησης σε όλο το φάσμα του ΕΚΑΒ και όχι μόνο σε ό,τι αφορά στο ασθενοφόρο.

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως το 90-95% των επειγόντων κλήσεων καλύπτεται άμεσα, με την άφιξη του ασθενοφόρου και την παραλαβή του περιστατικού να γίνεται εντός 15-20 λεπτών. Τα υπόλοιπα «μη επείγοντα» περιστατικά, δηλώνονται ως «κανονικές» διακομιδές, λαμβάνουν σειρά προτεραιότητας και μπορεί να εξυπηρετηθούν ακόμη και μετά από αρκετές ώρες.

Πρόκειται δηλαδή, για ασθενείς των οποίων η ζωή δεν κινδυνεύει, αλλά απλώς δεν είναι περιπατητικοί και χρειάζεται να διακομιστούν με φορείο σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας. Στην περίπτωση της 19χρονης όχι μόνο η ζωή της κρεμόταν από μία κλωστή, αλλά πήρε στον θάνατο μαζί της και το αγέννητο μωρό της.

Στην περίπτωση της Κω, η άτυχη 63χρονη γυναίκα «πλήρωσε» με την ζωή της τις τραγικές ελλείψεις και την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ στα νησιά μας. Και μάλιστα, το γεγονός ότι το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού βρισκόταν σε άλλη διακομιδή και επομένως δεν υπήρχε καμία εναλλακτική λύση είναι κάτι που δεν έχει διαψευστεί. Στο νησί που γέννησε την Ιατρική, η γυναίκα αυτή αφέθηκε να πεθάνει χωρίς να προλάβει καν να τη δει γιατρός.

Πώς θα λυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης;

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Α. Κοτανίδου προσπαθεί ανεπιτυχώς να διαχειριστεί την κατάσταση με λύσεις της τελευταίας στιγμής. Αν το επιτρέψει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ενδέχεται να προχωρήσει σε ορισμένες μετακινήσεις προσωπικού. Σκοπός της είναι να κρύψει κάτω από το χαλάκι το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ στα νησιά, ενόψει τουριστικής περιόδου. Ωστόσο, δεν σκέφτεται πως το ζήτημα είναι πολύ πιο σοβαρό από όσο νομίζει. 

Εκτιμάται πως το προσωπικό που απαιτείται για την στελέχωση του ΕΚΑΒ αγγίζει τα 700 άτομα, ενώ από αυτά, 200 διασώστες απαιτούνται για να στελεχώσουν τα νησιά και 150 με 200 το λεκανοπέδιο Αττικής. Βέβαια, η στελέχωση του ΕΚΑΒ στα νησιά ζητείται εγγράφως εδώ και πολλά χρόνια από τους συνδικαλιστές και τις εκάστοτε διοικήσεις, ενώ η τελευταία φορά που έγιναν προσλήψεις επικουρικού προσωπικού ήταν το 2016, με την έγκριση 1.250 θέσεων διασωστών.

Από τότε και κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, αποσπώνται στα νησιά από άλλες περιοχές της χώρας περίπου 100 διασώστες, προκειμένου να στελεχώνονται τα ασθενοφόρα (ένα σε κάθε νησί) σε 24ωρη βάση.

«Ζητήσαμε να στελεχωθεί το ΕΣΥ και δεν έκαναν τίποτα»

Για τις ελλείψεις στα ασθενοφόρα μίλησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός. «Τα στοιχεία αυτά τα έχουμε δώσει πριν από έναν μήνα, ζητήσαμε από το υπουργείο Υγείας, τις υγειονομικές περιφέρειες, το ΕΚΑΒ να καλύψουν τα νησιά με γιατρούς, νοσηλευτές, και οδηγούς ασθενοφόρων και δεν έκαναν τίποτα. Ζητήσαμε και δεν ανταποκρίθηκε το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ» είπε αρχικά και συνέχισε:

«Εξοπλισμό έχουμε αλλά δεν έχουμε προσωπικό. Για την Αττική, στην πρωινή και στην απογευματινή βάρδια λειτουργούν 40 ασθενοφόρα. Και στην βραδινή 25. Θα έπρεπε να λειτουργούν τα διπλά. Η συνήθης ανταπόκριση του ΕΚΑΒ είναι 4-5 ώρες. Δεν έχουν δουλειά να κάνουν διαλογή».

«Ο μισθός είναι 1.850 ευρώ για τον γιατρό και 800 για τον νοσηλευτή και τον διασώστη, ποιος θα πάει από άλλο μέρος να πάει σε ένα νησί με αυτά τα λεφτά;», πρόσθεσε ο κ. Γιαννακός.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This