Το «Οne and Οnly» παραμύθι της… φαραωνικής επένδυσης στην Κέα

Διαρκής κοροϊδία από το πρώην golden boy του Σόρος, Μίλτο Καμπουρίδη - Αναβλήθηκαν για τρίτη φορά τα εγκαίνια της πολυτελούς μονάδας, ενώ δεχόταν κρατήσεις για τον φετινό Δεκαπενταύγουστο!

Must Read

Στο πιο… σύντομο ανέκδοτο του πολυδιαφημισμένου «τουρισμού πολυτελείας» έχει αναδειχθεί η φαραωνική μονάδα «One and Only» της Κέας, που όλο ανοίγει και όλο… μεταθέτει τα εγκαίνιά της για την επόμενη χρονιά. Αυτή τη φορά δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι έλειπαν μόνο οι… κουρτίνες, αλλά, όπως απέδειξε μια επιτόπια αυτοψία της «κυριακάτικης δημοκρατίας», το περιβόητο resort 6 αστέρων παραμένει ακόμη εργοτάξιο, χωρίς κεντρική είσοδο και αρχιτεκτονική διαμόρφωση τοπίου.

Στην πράξη, πρόκειται για μία ακόμη μεγαλεπήβολη «εμβληματική» επένδυση από αυτές που συνδέθηκαν με την έλευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πλην όμως δυσκολεύονται να… υλοποιηθούν, δίνοντας την εντύπωση ότι έμειναν από… καύσιμα.

Η ιστορία αρχίζει ουσιαστικά το 2017, όταν ανακοινώθηκε μετά βαΐων και κλάδων στα ελληνικά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης η συμφωνία της Κerzner International και των Αράβων του Ιnvestment Corporation of Dubai με το «χρυσό παιδί» των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων Μίλτο Καμπουρίδη, που σήμερα αντιμετωπίζει πρόσθετες σοβαρές περιπέτειες στο Λονδίνο. Οι μέτοχοι της εταιρίας του, Dolphin Capital Investors, τον διώκουν νομικά, υποστηρίζοντας ότι τους εξαπάτησε!

Πίσω στο 2017, όμως, ο πολυτάλαντος Καμπουρίδης, σύζυγος της προβεβλημένης φωτογράφου Μαρίνας Βερνίκου, έφερνε «Αραβες επενδυτές» για την ανάπτυξη ενός μοναδικού στην Ευρώπη υπερπολυτελούς resort φιλοξενίας στην Κέα. Το φαραωνικό θέρετρο, που έξι χρόνια αργότερα παραμένει ημιτελές, θα ανήκε στην αλυσίδα «One and Only» και θα αποτελούσε τη δεύτερη μονάδα του πολυτελούς brand στην Ευρώπη, έπειτα από αυτήν που λειτουργεί στο Μαυροβούνιο.

O… πολυτάλαντος επιχειρηματίας Μίλτος Καμπουρίδης, σύζυγος της προβεβλημένης φωτογράφου Μαρίνας Βερνίκου

Για πολλούς μήνες, το μεγαλεπήβολο τουριστικό project παρέμενε πλήρως ανενεργό. Πλησίαζε, όμως, η εκλογή Μητσοτάκη στην εξουσία… Σχεδόν ταυτόχρονα με τις εκλογές του 2019 -λες και είχαν από καιρό συντονιστεί-, ο Καμπουρίδης και οι Αραβες συνεταίροι του αποφάσισαν να κάνουν τελετή κατάθεσης θεμέλιας πλάκας του συγκροτήματος κυριολεκτικά στη μέση τού πουθενά: σε έναν παραθαλάσσιο όρμο ειδυλλιακής ομορφιάς, που χρειαζόσουν όμως… ερπυστριοφόρο για να τον επισκεφθείς! Προσβάσιμος δρόμος δεν υπήρχε, αλλά ο μάνατζερ Καμπουρίδης άφηνε να διαρρεύσει στα ΜΜΕ πώς αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, γιατί οι επισκέπτες με τα υψηλά βαλάντια θα έρχονταν με mega yachts και ελικόπτερα.

Εκείνη την περίοδο, βεβαίως, στον μοναδικού φυσικού κάλλους όρμο του Βροσκόπου, όπου θα αναπτυσσόταν η μονάδα, δεν υπήρχαν παρά μόνο βράχια, άμμος, θυμάρια, ασπάλαθοι και αλμυρίκια. Ούτε ελικοδρόμια ούτε μαρίνες ούτε η παραμικρή ανθρώπινη εγκατάσταση.

Παρ’ όλα αυτά, η «τελετή θεμελίωσης», στην οποία, εκτός από τον Καμπουρίδη, παραβρέθηκαν ο διευθύνων σύμβουλος του κρατικού fund του Ντουμπάι, αλλά και υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της ελληνικής Αυτοδιοίκησης, όπως ο περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, προβλήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης ως απαρχή της λειτουργίας μιας εξαιρετικής επένδυσης – με την εξαίρεση πάντα της «δημοκρατίας», που έγραφε για «φαιδρότητες στο νησί της Κέας».

Το αξιοπερίεργο είναι ότι η εταιρία Kerzner με το brand «One and Only», αλλά και το επενδυτικό fund του Ντουμπάι είναι επιχειρηματικοί φορείς πολύ μεγάλου διεθνούς διαμετρήματος και υψηλού επιχειρηματικού κύρους για να εκτίθενται με τέτοιους αυτοσχεδιασμούς. Αποτελεί ερώτημα πώς πείστηκαν από τον Καμπουρίδη, υπερεκτιμώντας τις ικανότητές του ως διαχειριστή, παρότι στο παρελθόν είχε σοβαρά προβλήματα με βασικούς μετόχους της εταιρίας του, οι οποίοι τον είχαν θέσει εκτός διοίκησης, υποχρεώνοντάς τον να ρευστοποιήσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία επισφαλών επενδύσεων.

Γιαπί ακόμα και η κεντρική πύλη του συγκροτήματος

Μέτοχοι της Dolphin Capital Investors τον «τρέχουν» στα δικαστήρια

Σήμερα, μάλιστα, ο δαιμόνιος Ελληνοκύπριος, που ξεκίνησε την καριέρα του ως αγαπημένο παιδί και έμπιστος υπάλληλος του διαβόητου μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος(!), σύρεται στα αγγλικά δικαστήρια από τους μετόχους της εισηγμένης στην αγορά AIM του Λονδίνου, Dolphin Capital Investors, στην οποία συμμετείχε μέχρι πρόσφατα και ο ίδιος με ποσοστό κοντά στο 10%.

Οι υπόλοιποι μέτοχοι, μεταξύ των οποίων ισχυρά διεθνή funds, όπως η JO Humbro Capital Management και η Fortress, επαναστάτησαν όταν διαπίστωσαν ότι ο Καμπουρίδης τούς εξαπάτησε στην πώληση μιας άλλης μεγάλης, πολυτελούς τουριστικής μονάδας, υπαρκτής αυτή τη φορά. Και τον εκπαραθύρωσαν με συνοπτικές διαδικασίες, αξιώνοντας γενναία αποζημίωση.

Ο Καμπουρίδης, που έχει συνηθίσει στα δύσκολα, πέρασε ήδη στην επικοινωνιακή αντεπίθεση, εγείροντας από την πλευρά του αξιώσεις αποζημίωσης 13.000.000 ευρώ από την εισηγμένη Dolphin Capital Investors και τροφοδοτώντας ελληνικά μέσα ενημέρωσης με τη δική του εκδοχή για τη νομική διαμάχη.

Αιτία του ασυνήθιστου αυτού καβγά υπήρξε η πώληση του πολυτελούς resort «Αmanzoe» στο Πόρτο Χέλι από την DCI στη γνωστή κτηματομεσιτική εταιρία του Ινδού μεγιστάνα Πρεμ Ουάτσα, Grivalia Ηospitality, που έγινε με «κουμπάρο» τον Καμπουρίδη. Οι μέτοχοι της Dolphin διαπίστωσαν ότι ο Κύπριος μάνατζερ είχε προσυνεννοηθεί με τον αγοραστή για πώληση και του δικού του ποσοστού στην τουριστική επιχείρηση, αλλά σε προνομιακότερη τιμή, πιθανότατα ως μπόνους, για τη συνεισφορά του στην κατάληξη της συμφωνίας.

Η επιμέρους συμφωνία του Καμπουρίδη με τους αγοραστές της Grivalia ήταν αυτή που πυροδότησε την άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του και υπήρξε η απαρχή της νομικής διαδικασίας εις βάρος του.

Λίγους μήνες νωρίτερα, ωστόσο, είχε προκύψει μια άλλη παράξενη εξέλιξη με την ημιτελή μονάδα «One and Only» στην Κέα. Η εισηγμένη στο Λονδίνο DCI, που σήμερα καταδιώκει τον Καμπουρίδη, πούλησε το μερίδιό της 33,3% στην κοινοπραξία, η οποία κατέχει και φιλοδοξεί να ολοκληρώσει το resort, με τίμημα μόλις 17.000.000 ευρώ, που ασφαλώς δεν το λες και… υπεραξία για ένα έργο το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει την πολυτελέστερη τουριστική μονάδα της Μεσογείου.

Ακόμη στα μπετά η πολυδιαφημισμένη… φαραωνική μονάδα «One and Only» της Κέας

Οι γνώμες εδώ διίστανται: είτε οι μέτοχοι της DCI είδαν εγκαίρως τα προβλήματα και ξεφορτώθηκαν άρον άρον τη συμμετοχή τους σε ένα εγχείρημα εξαιρετικά αμφίβολης βιωσιμότητας, είτε ο Καμπουρίδης κατάφερε να τους πείσει να απαγκιστρωθούν με αρνητικές αποδόσεις, για να μείνει ανενόχλητος στη διαχείριση με την προσωπική του εταιρία DCP. Δεν είναι τυχαίο ότι το μερίδιο της DCI, αλλά και των Αράβων στο «One and Only Kea» αγόρασαν νεοεμφανιζόμενοι παίκτες, όπως το fund Fidera, με μεσολαβητή τον δαιμόνιο Κύπριο μάνατζερ.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως αποδεικνύει το φωτογραφικό ρεπορτάζ της «κυριακάτικης δημοκρατίας», τέσσερα χρόνια μετά τη «θεμελίωσή» του, το έργο της Κέας παραμένει ημιτελές, κάνοντας πολλούς στο νησί να μιλούν για το σύγχρονο… γεφύρι της Αρτας. Σε αντίθεση με τα αρχικά σχέδια, που προέβλεπαν ήπια αξιοποίηση, με σεβασμό στο περιβάλλον, το project πέτυχε να πάρει αύξηση του συντελεστή δόμησης με διαδικασίες fast track, ως στρατηγική επένδυση, από τις πολλές που διαφημίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στην πορεία, χτίστηκαν κάποια μικρά, ομοιόμορφα κτίσματα υπό τη μορφή πολυτελών μπανγκαλόους, το ένα κυριολεκτικά δίπλα στο άλλο, και ανεγέρθηκε μια αμφιβόλου αισθητικής κεντρική ξενοδοχειακή μονάδα, ενώ στην απέναντι πλαγιά του όρμου άρχισαν να κατασκευάζονται κάποιες μεγαλύτερες βίλες, που ακόμη παραμένουν ημιτελείς. Λείπουν επίσης βασικά κτίρια υποδομής, η μαρίνα για τα mega yachts, η μονάδα αφαλάτωσης, ο βιολογικός καθαρισμός και πολλά άλλα «στοιχειώδη», ενώ -όπως αποδεικνύει ο φακός της «κυριακάτικης δημοκρατίας»- δεν έχει γίνει καμιά σοβαρή παρέμβαση αρχιτεκτονικής τοπίου. Αντί για δέντρα και μεσογειακά φυτά, κυριαρχούν τα μπάζα…

Ούτε κεντρική πύλη δεν διαθέτει η μονάδα, όμως, με ανεξήγητη μαεστρία, ο Καμπουρίδης, ως διαχειριστής, κατάφερνε να πουλάει τα πρώτα μπάνγκαλοους σε ανυποψίαστους πελάτες, που πιθανότατα δεν είχαν στο μυαλό τους την πραγματική ημερομηνία περάτωσης του έργου (και είναι απορίας άξιο αν υπάρχουν σχετικές ρήτρες διασφάλισής τους στα συμβόλαια).

Οι αναβολές, τα «ψιλά» γράμματα για τα εγκαίνια το 2024 και ο «δρόμος» για το λιμάνι

Στη συνέχεια άρχισε να βομβαρδίζει τα μέσα ενημέρωσης με διαρροές ότι η μονάδα ανοίγει το 2021. Φυσικά, αυτό δεν συνέβη. Με το πρόσχημα του κορωνοϊού, τα εγκαίνια μετατέθηκαν για το 2022, και υπάρχει πλήθος δημοσιευμάτων που προεξοφλούσαν μια τέτοια εξέλιξη.

Οταν ούτε αυτό συνέβη και τα φίδια άρχισαν να ζώνουν τους Αραβες, ειδικά μετά την αποχώρηση της DCI από το σχήμα, η φημολογία ξαναζεστάθηκε. Με κατάλληλα επεξεργασμένες ψηφιακές απεικονίσεις ακόμη και στις επίσημες διαφημιστικές μπροσούρες -που, όπως διαπιστώνετε, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα-, ο Καμπουρίδης άρχισε να προαναγγέλλει ακόμη και από το προσωπικό του σάιτ την επικείμενη λειτουργία ενός… επίγειου παραδείσου.

Διεθνή και ξένα ΜΜΕ σε διθυραμβικά ρεπορτάζ έκαναν λόγο για λαμπρά εγκαίνια και απαρχή λειτουργίας της μονάδας το καλοκαίρι του 2023. Κάποιοι αφελείς, μάλιστα, έμπαιναν στον ιστότοπο του «One and Only» ώστε να κάνουν κρατήσεις, αρχικά για τον Ιούνιο. Στη συνέχεια, το opening μετατέθηκε για τον Αύγουστο και τώρα -στα «ψιλά» γράμματα του σάιτ- ομολογείται ότι αναβάλλεται για τον Απρίλιο του 2024. Ενώ εξακολουθεί να μην υπάρχει δρόμος στοιχειωδών προδιαγραφών, που να συνδέει τη μονάδα με το λιμάνι…

Ανάρτηση σε τουριστικό site, που προαναγγέλλει τα εγκαίνια τον φετινό Αύγουστο

Ερωτήματα για το ατελείωτο εργοτάξιο

Η αυτοψία της «κυριακάτικης δημοκρατίας», που έγινε τη Δευτέρα του Πάσχα σε ένα απέραντο εργοτάξιο, χωρίς καν πύλη και φύλακα, αποδεικνύει ότι για να ολοκληρωθεί το έργο πρέπει να «τρέξει» με ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων. Και, σε κάθε περίπτωση, είναι αδύνατον να κατασκευαστούν μέχρι τον επόμενο Απρίλιο όλες οι μεγάλες βίλες, τα λεγόμενα «summer houses», στην απέναντι πλευρά του όρμου.

Διερωτάται λοιπόν κανείς αν αυτοί που έχουν προσδοκίες να κάνουν διακοπές «έξι αστέρων» θα πηγαίνουν στο ημιτελές «One and Only» της Τζιας για να βλέπουν μπουλντόζες και να ακούν τρυπάνια. Εκτός αν οι εργασίες διακόπτονται τη θερινή περίοδο, με τις βίλες στα… μπετά, για να ξαναρχίσουν το φθινόπωρο.

Χαρακτηριστική fake φωτο του πολυδιαφημισμένου resort, επεξεργασμένη ψηφιακά για να… τσιμπήσουν οι παραμυθιασμένοι λεφτάδες!

Απύθμενες γελοιότητες, αλλά το ζήτημα είναι αν, ύστερα από τρία χρόνια αναβολών στη λειτουργία μιας μονάδας που εγκρίθηκε ως στρατηγική επένδυση για να φέρει έως και 500(!) θέσεις εργασίας, τίθεται ζήτημα παραπλάνησης υποψήφιων αγοραστών-ενοικιαστών, όπως και του ελληνικού κράτους, το οποίο διευκολύνει κατ’ εξαίρεση τέτοιου είδους έργα, όταν έχουν «στρατηγικό» χαρακτήρα…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This