Γκίκας Μαγιορκίνης: «Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα αυτόνομο βακτήριο, πολλαπλασιάζεται μόνο του»

«Σε μικρό ποσοστό, υπάρχει πιθανότητα να γίνει διεισδυτική λοίμωξη, δηλαδή να περάσει το μικρόβιο στο αίμα»

Must Read

Καθησυχαστικός σχετικά με τον στρεπτόκοκκο, εμφανίζεται ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος κάνει λόγο για ένα κοινό μικρόβιο.

Όπως επισημαίνει, βασική υπόθεση των γιατρών, χωρίς όμως να μπορούν να την επαληθεύσουν ακόμη είναι ότι τα περιστατικά φέτος είναι συχνότερα αλλά τα συμπτώματα δεν είναι βαρύτερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. «Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν έντονη γενετική προδιάθεση σε λοιμώξεις. Με μια απλή αντιβίωση το παιδί που νοσεί θα πάει πολύ καλά», εξηγεί και συμπληρώνει:

«Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο, βακτήριο για την ακρίβεια. Δεν είναι σαν τον SARS-Cov-2, που είναι ιός. Αυτό σημαίνει ότι είναι αυτόνομο, δηλαδή μπορεί να πολλαπλασιάζεται μόνο του και μπορεί να βρίσκεται σε επιφάνειες ή στο δέρμα μας χωρίς να εισέρχεται στον οργανισμό. Είναι ένα πολύ κοινό μικρόβιο, όλοι κάποια στιγμή το έχουμε περάσει. Είναι το μικρόβιο που προκαλεί την αμυγδαλίτιδα. Γι΄αυτό το λόγο οι γιατροί δίνουν αντιβίωση. Είναι το μικρόβιο που προκαλεί την οστρακιά και καμιά φορά δημιουργεί και κάποια προβλήματα στο δέρμα».

«Περισσότερα κρούσματα φέτος»

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως φέτος φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερη συχνότητα. «Αυτό το γνωρίζουμε κυρίως από την Αγγλία όπου επιτηρείται στενά. Στην Αγγλία έχουν μετρήσει περίπου επτά θανάτους, από αυτό διεισδυτική νόσο σε παιδιά. Οι 7 θάνατοι ανά 10.000.000 πληθυσμού είναι περίπου ότι βλέπουμε και στην Ελλάδα», υποστήριξε.

Σε ερώτηση για τις ομάδες του πληθυσμού που πρέπει να προσέχουν περισσότερο ο ίδιος απάντησε: «Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν κάποιου είδους ανοσοκαταστολή, είναι οι καρκινοπαθείς, είναι οι νεφροπαθείς, είναι οι διαβητικοί και υπάρχουν και κάποιες γενετικές προδιαθέσεις που τις οποίες οι περισσότεροι δεν τις γνωρίζουμε. Συνήθως κάποιοι που έχουν πολύ έντονη γενετική προδιάθεση έχουν πολλές λοιμώξεις όταν είναι σε μικρή ηλικία».

Συμπτώματα και θεραπεία

Στην συνέχεια, ο καθηγητής διευκρίνισε πως το βασικό στοιχείο της στρεπτοκοκκική λοίμωξης είναι ο πυρετός. «Υψηλός πυρετός. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι οι πρησμένες αμυγδαλές, πυώδης αμυγδαλίτιδα. Ένα παιδί που έχει πρησμένες αμυγδαλές έχει υψηλό πυρετό. Θα πρέπει οπωσδήποτε να το δει παιδίατρος και να δει αν χρειάζεται να πάρει αντιβίωση. Η αντιβίωση που παίρνουν είναι πολύ απλή, δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερα πολύπλοκο και γι αυτό το λόγο δεν έχουμε κάποια ανησυχία ότι δεν θα πιάσει η αντιβίωση. Δεν έχουμε δει ποτέ αντοχή στον συγκεκριμένο στρεπτόκοκκο», εξήγησε, ωστόσο τόνισε:

«Σε μικρό ποσοστό, υπάρχει πιθανότητα να γίνει διεισδυτική λοίμωξη, δηλαδή να περάσει το μικρόβιο στο αίμα και εκεί αρχίζουν τα τα πολύ βαριά συμπτώματα όπου πρέπει να πάει οπωσδήποτε στο νοσοκομείο».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατέληξε λέγοντας πως σε περίπτωση που ένα παιδί έχει κακουχία, δεν αισθάνεται καλά και ο πυρετός επιμένει, οι γονείς οφείλουν να μιλήσουν εκ νέου με τον παιδίατρο, προκειμένου να τους κατευθύνει.




Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This