Εννέα συλλήψεις Αιγυπτίων για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου – Ανατροπή με τον απόπλου του μοιραίου αλιευτικού

Από την Αίγυπτο ξεκίνησε το «πλοίο του θανάτου» και είχε ως τελικό προορισμό την Ιταλία, με ενδιάμεσο σταθμό το Τομπρούκ στη Λιβύη

Must Read

Ραγδαίες οι εξελίξεις στις έρευνες αναφορικά με το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι Αρχές προχώρησαν, τελικά, σε συλλήψεις εννέα ατόμων, όλοι τους Αιγύπτιοι υπήκοοι.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τα οκτώ άτομα που είχαν προσαχθεί νωρίτερα, καθώς και για ένα ακόμη άτομο, ανάμεσα στους οποίους φέρεται να είναι και ο καπετάνιος του μοιραίου αλιευτικού. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και την πρόκληση ναυαγίου και αναμένεται εντός της ημέρας να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Καλαμάτας, προκειμένου να τούς ανακοινωθεί η ποινική δίωξη.




Νέα στοιχεία, εξάλλου, ήρθαν στο φως αναφορικά και με τον απόπλου του μοιραίου αλιευτικού, καθώς, αυτό ξεκίνησε, τελικά, από την Αίγυπτο με τελικό προορισμό την Ιταλία, ενώ το Τομπρούκ στη Λιβύη ήταν ενδιάμεσος σταθμός. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Ναυτιλίας, το σκάφος φέρεται να έφυγε άδειο από την Αίγυπτο και πήρε τους μετανάστες από το λιβυκό λιμάνι, για να ξεκινήσει, κατόπιν, το δρομολόγιό του για τις ακτές της Ιταλίας.

Στο μήκους 30 μέτρων αλιευτικό επέβαιναν μετανάστες από την Αίγυπτο, τη Λιβύη και το Πακιστάν, ενώ, σύμφωνα με στελέχη του λιμενικού, η συγκεκριμένη επιχείρηση μεταφοράς μεταναστών ετοιμαζόταν εδώ και περίπου 40 με 50 ημέρες. Επιπλέον, όπως αποκάλυψαν στα σωστικά συνεργεία διασωθέντες μετανάστες, στις καμπίνες του σκάφους υπήρχαν αρκετές γυναίκες και παιδιά. Πρόκειται για μια τακτική που συνηθίζεται από τους διακινητές, προκειμένου να… προστατευθούν τα γυναικόπαιδα από τις καιρικές συνθήκες.

Παράλληλα, ΜΚΟ καταγγέλλει εκφοβισμούς πάνω στο σκάφος, ενώ κάνει λόγο ακόμα και για νεκρούς πριν καν συμβεί το ναυάγιο. Με το αλιευτικό σκάφος να αντιμετωπίζει μηχανική βλάβη ήδη από τον απόπλου του, ορισμένοι μετανάστες αντέδρασαν, ζητώντας να γυρίσουν πίσω στη στεριά. Ωστόσο, οι διακινητές φέρεται πως όχι μόνο δεν έδωσαν βάση στις εκκλήσεις τους, αλλά, προκειμένου να επιβάλλουν την τάξη στο ασφυκτικά γεμάτο σκάφος, χρησιμοποίησαν βίες μεθόδους.




Πριν από λίγη ώρα, εξάλλου, ο επικεφαλής της Frontex, Χανς Λάιτενς, βρέθηκε στο Λιμεναρχείο της Καλαμάτας, προκειμένου να ενημερωθεί για τις έρευνες. «Είμαι εδώ για να κατανοήσω καλύτερα τι συνέβη και τον ρόλο της Frontex. Είμαι εδώ επίσης για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου και τη βοήθειά μου στους Έλληνες συναδέλφους που έκαναν ό,τι περισσότερο μπορούσαν για να σώσουν ζωές», δήλωσε ο κ. Λάιτενς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, μεταξύ των 104 διασωθέντων από το ναυάγιο της Πύλου υπάρχουν και περίπου οκτώ ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι θα μεταφερθούν μαζί με τους υπόλοιπους διασωθέντες στη δομή της Μαλακάσας. Εκεί θα παραμείνουν για μια ή δύο νύχτες και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε άλλες δομές για ανηλίκους. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για ανήλικους  ηλικίας άνω των 16 ετών.

Νωρίτερα, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA μετέδωσε ένα ηχητικό ντοκουμέντο, που χρονολογείται λίγα λεπτά πριν από το πολύνεκρο ναυάγιο. Η ακτιβίστρια Ναουάλ Σούφι προσπαθεί να ηρεμήσει έναν από τους επιβάτες τα ξημερώματα της Τετάρτης, το διάστημα 01.25 – 01.52 πμ.

  • Ακτιβίστρια: Όλα θα πάνε καλά, μην πηγαίνετε ούτε αριστερά ούτε δεξιά, περιμένετε εκεί μέχρι να έρθει βοήθεια.
  • Επιβάτης: Δε θέλουμε να τουμπάρει το πλοίο.
  • Ακτιβίστρια: Θα έρθει το καράβι να σας φέρει νερό, αλλά προσέξτε εάν πάτε όλοι προς ένα μέρος, το καράβι θα τουμπάρει.




Από το πρωί καταφτάνουν συγγενείς επιβαινόντων στο λιμάνι της Καλαμάτας

Συγγενείς επιβαινόντων καταφτάνουν συνεχώς στο Λιμάνι της Καλαμάτας, αναζητώντας εναγωνίως τους δικούς τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο αλιευτικό πλοίο που ναυάγησε στα ανοιχτά της Πύλου.

Ο Κασίμ Αμπουζίντ έφτασε από τη Γερμανία και μαζί με έναν φίλο του σήμερα το μεσημέρι βρέθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας αναζητώντας τη γυναίκα του κι άλλους έξι συγγενείς του που επέβαιναν στο πλοίο. Διασχίζοντας τον δρόμο προς το χώρο όπου διαμένουν οι διασωθέντες μετανάστες, πλησίαζε στις χαραμάδες μήπως και καταφέρει να βρει κάποιον από τους αγνοούμενους οικείους του, ενώ έδειχνε και φωτογραφία της γυναίκας του μήπως και την έχει δει κάποιος.

Συνομιλώντας με στελέχη του Λιμενικού Σώματος του επετράπη η είσοδος στον χώρο, ώστε να ψάξει μέσα μήπως τυχόν έβρισκε τη σύζυγό του. Όπως ανέφερε, η γυναίκα του πήγαινε στην Ιταλία, ενώ σε επικοινωνία που είχε μαζί της του είχε πει ότι στο αλιευτικό πλοίο βρίσκονταν άλλες 20 γυναίκες, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν στα αμπάρια.

Ο Αφταμπ ζει στην Αγγλία και είναι από το Πακιστάν και όπως λέει βρήκαν έναν συγγενή τους, αλλά αναζητούν ακόμη άλλα 4 άτομα. «Θέλουμε να μάθουμε που είναι ο υπόλοιπος κόσμος», ανέφερε.

Παράλληλα, στα κινητά κέντρα που έχουν στηθεί, οι διασωθέντες μετανάστες υποβάλλονται σε εξετάσεις όλη την ημέρα, ενώ τους παρέχεται και ψυχολογική υποστήριξη από τους εθελοντές και τις οργανώσεις που από χθες κατέφτασαν στο λιμάνι. Αμεση ήταν και η κινητοποίηση των τοπικών αρχών στην Καλαμάτα, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Θανάσης Βασιλόπουλος.

«Κινητοποιήσαμε τις διαδικασίες όλες συνεργαστήκαμε με τις υγειονομικές δομές της περιοχής και όχι μόνο, τέθηκαν σε επιφυλακή τα νοσοκομεία της Λακωνίας και της Αρκαδίας, ήρθαν εδώ ασθενοφόρα απ’ όλη την Πελοπόννησο, γιατί είχαμε την ελπίδα ότι θα κληθούμε να διαχειριστούμε πάρα πολλούς διασωθέντες. Οι νεκροί είναι 78, εκ των οποίων μια γυναίκα κι αυτό επιβεβαιώνει ότι υπήρχαν γυναίκες μέσα στην ομάδα αυτή που ήταν στο σκάφος, όπως έλεγαν και οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Δεν ήταν μόνο 182 άτομα, ήταν σίγουρα τριπλάσιοι», επισήμανε ο δήμαρχος Καλαμάτας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Βασιλόπουλος έδωσε έμφαση στην βοήθεια που παρείχαν οι κάτοικοι της Καλαμάτας. «Φάνηκε και χθες η κινητικότητα της κοινότητας της Καλαμάτας. Παρ’ ό,τι έχουμε δημοτικά μαγειρεία και είχαμε ετοιμάσει το χθεσινοβραδινό φαγητό, τελικά δεν το φέραμε διότι έφεραν εδώ οι φορείς της περιοχής 160 μερίδες που προμηθεύτηκαν από κέτερινγκ για να φάνε οι άνθρωποι εδώ όπως και οι διασώστες που παραμένουν εδώ όλη την ημέρα. Και σήμερα συνεχίζουν φορείς και πολίτες να φέρνουν και νερό και ρούχα και φαγητό. Ήρθαν από χθες καινούργια ρούχα, παντόφλες, εσώρουχα, παπούτσια, από επιχειρήσεις τις περιοχής μας», σημείωσε.

Στην Καλαμάτα έφτασε σήμερα και κλιμάκιο του Τομέα Αναζητήσεων & Restoring Family Links (RFL) του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), προκειμένου να συντονίσει από το σημείο τις ενέργειες για την αναζήτηση των αγνοουμένων και την αποκατάσταση των οικογενειακών δεσμών των διασωθέντων του τραγικού ναυαγίου. «Παρακαλούνται οι πολίτες που αναζητούν τους οικείους τους να επικοινωνήσουν με τον Τομέα Αναζητήσεων & RFL του Ε.Ε.Σ. στο 210 5230 043 και 210 5140440 (Τηλεφωνική γραμμή Τηλεδιερμηνείας για μεταναστευτικούς πληθυσμούς) και μέσω email στο [email protected]», τονίζει ανακοίνωση του ΕΕΣ.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This