Ναυάγιο στην Πύλο: Συγκινητική μαρτυρία γιατρού για τους διασωθέντες

«Δεν θα χαθεί κανείς που σώθηκε» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ

Must Read

«Λυγίζουν» ακόμη και οι γιατροί μπροστά στην ασύλληπτη τραγωδία που συνέβη χθες στα ανοιχτά της Πύλου με το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους που είχε ως αποτέλεσμα 78 άτομα τουλάχιστον να χάσουν την ζωή τους.

Στο νοσοκομείο της Καλαμάτας όπου μεταφέρθηκαν οι διασωθέντες εκτυλίχθηκαν συγκλονιστικές στιγμές.

Μία από αυτές περιέγραψε με δάκρυα στα μάτια ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου και γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας, Μανώλης Μάκαρης.

Όπως είπε, έδωσε το κινητό του σε έναν διασωθέντα για να μιλήσει με συγγενείς του στην Αίγυπτο. Μετά ο αριθμός του κυκλοφόρησε με αποτέλεσμα να δεχτεί αμέτρητες κλήσεις από αγνώστους, που αγωνιούσαν για την τύχη των δικών του ανθρώπων.

«Εγώ να σας πω, αυτό που με συγκίνησε πάρα πολύ ήταν όταν έδωσα το κινητό μου τηλέφωνο για να πάρουν και να μιλήσουν με την οικογένειά τους στην Αίγυπτο. Αυτό…», είπε αρχικά.

Μάλιστα, κάποιοι του στέλνουν φωτογραφίες και στοιχεία των συγγενών τους που αναζητούν ρωτώντας αν τους έχει δει.

Σε ερώτηση για τον μεγάλο αριθμό παιδιών που λέγεται ότι ήταν στα αμπάρια του πλοίου, απάντησε: «Εγώ ρώτησα έναν ασθενή ο οποίος μου είπε για έναν μεγάλο αριθμό παιδιών. Τον ρώτησα αν είναι 100 και μου είπε “είναι κάπου εκεί”».

Η κατάσταση της υγείας των διασωθέντων

Σύμφωνα με τον κ. Μάκαρη, στο νοσοκομείο της Καλαμάτας νοσηλεύονται μέχρι στιγμής 30 μετανάστες και η κατάσταση τους είναι σχετικά καλή.

«Ελέγχονται τα προβλήματά τους. Κάποιοι έχουν πνευμονίες, κάποιοι άλλοι έχουν συνολική κατάπτωση, κάποιοι άλλοι έχουν διάφορα προβλήματα, επειδή έπαθαν πνευμονία εξ εισροφήσεως. Τα προβλήματά τους είναι αναμενόμενα, με αυτά που τράβηξαν οι άνθρωποι. Κυρίως το ψυχολογικό τους είναι το μεγάλο πρόβλημα κι αυτό που ζητάνε εναγωνίως είναι να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους», επισήμανε.

Όσο για την επικοινωνία με τους μετανάστες, οι οποίοι δεν μιλούν αγγλικά είπε ότι ήταν αρκετά δύσκολη και ζήτησε διερμηνείς που να γνωρίζουν αραβικά.

«Οι άνθρωποι ήταν σοκαρισμένοι, εμείς κοιτάζαμε το ιατρικό τους θέμα, προσπαθούσαμε μέσω εφαρμογής στο κινητό να επικοινωνήσουμε γιατί δεν μιλούσαν άλλη γλώσσα παρά μόνο αραβικά, οπότε ρωτούσαμε μέσω εφαρμογής να μας δώσουν κάποιες πληροφορίες αν πονάνε αν έχουν δύσπνοια, πώς νιώθουν, αν έχουν κρυάδες. Κάποιοι είχαν υποθερμία, αλλά γενικώς η κατάστασή τους είναι σταθερή και ελεγχόμενη», ανέφερε.

Δείτε βίντεο:






Στο νοσοκομείο Καλαμάτας και η ΠΟΕΔΗΝ

Στο πλευρό των γιατρών και νοσηλευτών του νοσοκομείου Καλαμάτας που δίνουν μάχη για τους διασωθέντες του ναυαγίου βρέθηκε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

«Επισκεφτήκαμε το νοσοκομείο στην αρχή και τώρα τον καταυλισμό. Σε πιάνει η ψυχή σου. Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 27 νέα άτομα, όλοι άντρες. Όλοι εκτιμούν ότι είναι νέα παιδιά γιατί αυτά είχαν τις περισσότερες φυσικές δυνάμεις να ανταπαξέλθουν για να μπορέσουν να σωθούν», δήλωσε αρχικά ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Και πρόσθεσε:

«Όλοι περιγράφουν, όσο μπορείς να συνεννοηθείς, ότι ήταν περίπου 750 άτομα, και τα γυναικόπαιδα ήταν στα αμπάρια».

Όσο για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο είπε:

«Στο νοσοκομείο στήθηκε μία τεράστια επιχείρηση. Θέλω να συγχαρώ όλους τους συναδέλφους, τη διοίκηση. Ανταποκρίθηκαν από την πρώτη στιγμή. Ήρθαν από άδειες. Στα τμήματα επειγόντων περιστατικών προσέφεραν πρώτες βοήθειες. Ένα μόνο περιστατικό ήταν επικίνδυνο για διασωλήνωση αλλά πήγε καλά. Είναι όλα καλά».

Τέλος, εκτίμησε πως «από τους διασωθέντες δε θα χαθεί άλλος».

Δείτε επίσης:

Τραγωδία στην Πύλο: Κινητοποιήσεις από οργανώσεις και νοσοκομειακούς γιατρούς

Τραγωδία στην Πύλο: Στο Σχιστό με φορτηγό-ψυγείο οι 78 νεκροί

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This