Γέφυρα – γκιλοτίνα στη Θεσσαλονίκη

Με το φάντασμα της πολύνεκρης τραγωδίας των Τεμπών να στοιχειώνει ακόμη τη χώρα,εργαζόμενοι του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη εκπέμπουν SOS

Must Read

Με τις μνήμες από την τραγωδία των Τεμπών να στοιχειώνουν ακόμα μια ολόκληρη χώρα και το χώμα στους τάφους των 57 αθώων ψυχών που χάθηκαν να είναι ακόμα νωπό, φαίνεται ότι η νοοτροπία του «δεν βαριέσαι» συνεχίζει να κυριαρχεί στις δομές των δημόσιων μεταφορών.

Στη Θεσσαλονίκη εργαζόμενοι του ΟΣΕ φωνάζουν κυριολεκτικά προς κάθε κατεύθυνση για μια γέφυρα του τρόμου, η οποία βρίσκεται πάνω από σταθμό και έχει φθαρεί σε τέτοιο βαθμό που μοιάζει με κουφάρι έτοιμο να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή.

Το προσωπικό του Σιδηροδρομικού Σταθμού Διαλογής ΤΧ2 του ΟΣΕ ζητά να υπάρξει άμεση παρέμβαση γιατί καθημερινά νιώθουν την απειλή μιας νέας τραγωδίας. Για μεροκάματα του τρόμου κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι, βλέποντας να αποκολλούνται τμήματα από το γερασμένο σκυρόδεμα και προειδοποιούν ότι είναι πολύ πιθανό να πέσουν κομμάτια είτε σε κάποια αμαξοστοιχία είτε ακόμη και πάνω στα ίδια τους τα κεφάλια την ώρα που θα εκτελούν κάποια εργασία.

Οι φωτογραφίες του ThessToday.gr είναι αποκαλυπτικές και αποτυπώνουν την άθλια κατάσταση της γέφυρας «φάντασμα» της δεκαετίας του ’70. Το σκυρόδεμα έχει αποσαθρωθεί και διαλύεται σε κομμάτια αποκαλύπτοντας τον οπλισμό, ο οποίος έχει διαβρωθεί επικίνδυνα. Το επίμαχο σημείο απέχει μόλις λίγα μέτρα από τις σιδηροδρομικές γραμμές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από τους κραδασμούς που προκαλούν οι διερχόμενες αμαξοστοιχίες.

«Θα θρηνήσουμε θύματα»

Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό. Προ ετών είχε κληθεί μηχανικός για αυτοψία, ο οποίος διαπίστωσε πως η γέφυρα χρήζει άμεσων παρεμβάσεων, όμως τίποτα δεν προχώρησε και οι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια των δημόσιων μεταφορών έμειναν στις διαπιστώσεις.
Οπως αναφέρει ο εργαζόμενος της Hellenic Train και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) Νίκος Κιουτσούκης, «αν δεν αποκατασταθούν γρήγορα αυτές οι φθορές, θα θρηνήσουμε θύματα». Σύμφωνα με τον ίδιο, αν εξακολουθήσει το πρόβλημα να ισχύει, η γέφυρα θα πέσει πάνω στις γραμμές. «Δεν γίνεται να μας απασχολεί το οικονομικό κόστος. Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα μια σοβαρή διαδικασία επιδιόρθωσης της ζημιάς και βεβαίως, αφού ενημερώθηκε και η αρμόδια περιφέρεια, πρέπει να κινητοποιηθεί τάχιστα για την αποκατάσταση του έργου. Γνωρίζω πως υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια από την κυβέρνηση για το θέμα των γεφυρών σε όλη τη χώρα. Οπως με το πρόβλημα της γέφυρας στην Κοζάνη, που υπήρξαν σημάδια και η περιφέρεια κινήθηκε άμεσα, κλείνοντάς τη για κάποιο χρονικό διάστημα έως την αποκατάστασή της ώστε να δοθεί πάλι σε λειτουργία. Αυτό πρέπει να γίνει και τώρα» σημείωσε το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, για το θέμα έχει ενημερωθεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, ενώ είναι προγραμματισμένο να ενημερωθούν εργατικά σωματεία της Hellenic Train, η οποία έχει και την ευθύνη της κυκλοφορίας των τρένων. Ο ίδιος τονίζει: «Πρέπει άμεσα να διακοπεί η κυκλοφορία πάνω στη γέφυρα. Είναι πολύ επικίνδυνη η κατάσταση και πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, αν δεν θέλουμε να θρηνήσουμε θύματα».

Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλιας δηλώνει στην τοπική ιστοσελίδα πως η Περιφέρεια έχει δρομολογήσει την επισκευή και αναζητά χρηματοδότηση. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μηχανικό πρόβλημα, αλλά σε βάθος χρόνου μπορεί να προκύψει. Στις επιθεωρήσεις που κάνουμε όταν εντοπίζουμε κομμάτια έτοιμα να αποκολληθούν, εμείς τα απομακρύνουμε» αναφέρει στην τοπική ιστοσελίδα. Το ερώτημα είναι αν η τύχη είναι με το μέρος μας και έως ότου βρεθεί χρηματοδότηση, η γέφυρα θα στέκεται ακόμα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This