Συναγερμός για τον στρεπτόκοκκο: «Οι θάνατοι που βλέπουμε τώρα είναι η κορυφή του παγόβουνου»!

Τα lockdowns συνέβαλαν στην έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων - Σε έλλειψη τα δύο βασικά αντιβιοτικά για στρεπτόκοκκο

Συντάκτης: Newsroom

«Οι θάνατοι που βλέπουμε τώρα είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς από κάτω υπάρχουν χιλιάδες άλλες, απλές στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις. Στα παιδιά έχουμε έξαρση από τον Οκτώβριο σε αυτές τις λοιμώξεις, οι οποίες μάλιστα υποτροπιάζουν», δηλώνει στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ο καθηγητής Παιδιατρικής- Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και διευθυντής στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του «Αγία Σοφία», Αθανάσιος Μίχος.

Τα έξι περιστατικά που δεν είχαν καλή έκβαση δεν σημειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά είναι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, επισημαίνει ο καθηγητής, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι «κάθε χρόνο έχουμε θανάτους από στρεπτόκοκκο, απλά τώρα είναι μαζεμένα τα περιστατικά και για αυτό έχουν θορυβήσει τον κόσμο. Φυσικά είναι πολύ σωστή κίνηση του Υπουργείου να γίνεται συστηματική καταγραφή των διεισδυτικών λοιμώξεων, ανεξαρτήτως έκβασης, καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρχε επιδημιολογική επιτήρηση». (σ.σ. ο ΕΟΔΥ απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας σχετικά με την αναγκαιότητα να δηλώνονται στον Οργανισμό όλα τα περιστατικά της διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α).

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνει ο κ. Μίχος, έχουν σημειωθεί 480 θάνατοι σε όλες τις ηλικίες, με 43 παιδιά κάτω των 18 ετών. «Στη συνέχεια και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ξεκίνησαν να βλέπουν τέτοιους αριθμούς περιστατικών, χωρίς όμως να φαίνεται ότι είναι διαφορετικά στελέχη, από αυτά που κυκλοφορούσαν τα προηγούμενα χρόνια. Ενδεχομένως ένας συνδυασμός ιώσεων και βακτηριακών λοιμώξεων, έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε πολύ περισσότερα περιστατικά διεισδυτικής νόσου, δηλαδή της νόσου που μπορεί να κάνει βακτηριαιμία (σσ παρουσία βακτηρίων στο αίμα) ή άλλες επιπλοκές και να καταλήξει ο ασθενής σε θάνατο».
Τα lockdowns συνέβαλαν στην έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων

Τι ρόλο έχει παίξει άραγε η επιδημία του κορωνοϊού στην αύξηση των κρουσμάτων με στρεπτόκοκκο τύπου Α , ερωτάται ο καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας:

«Κάθε χρόνο εκτιθέμεθα σε πάρα πολλούς ιούς και βακτήρια και έτσι κάνουμε μία εποχική ανοσία, την οποία χάσαμε με τα χρόνια της πανδημίας, λόγω του εγκλεισμού, της αποστασιοποίησης και των μέτρων προστασίας. Τώρα όμως, που βγήκαν οι μάσκες και ξεκίνησε πάλι η κοινωνική ζωή, και κατά συνέπεια και η σχολική ζωή, τα παιδιά εκτέθηκαν απότομα σε πάρα πολλούς ιούς και βακτήρια συγχρόνως, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτό το συνδυασμό έξαρσης όλων των αναπνευστικών λοιμώξεων. Φέτος είδαμε και επιθετικές λοιμώξεις από πνευμονιόκοκκο πολλές φορές, σοβαρές ωτίτιδες με επιπλοκές, παραρινοκολπίτιδες και άλλα περιστατικά που δεν φτάνουν στη δημοσιότητα. Άρα σίγουρα έπαιξε κάποιο ρόλο ο εγκλεισμός και η απομόνωση».
Σε εγρήγορση τα παιδιατρικά νοσοκομεία

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη εγρήγορση στο «Παίδων» και σε όλα τα παιδιατρικά νοσοκομεία, όπου καταγράφουμε τα περιστατικά και οι λοιμωξιολόγοι είμαστε σε συνεχή επαφή, λέει ο κ.Μίχος.

«Φέτος ήταν μία χρονιά με πάρα πολλές λοιμώξεις. Ελπίζουμε ότι του χρόνου θα είναι καλύτερα. Επειδή τώρα το καλοκαίρι τα παιδιά φεύγουν από το σχολικό περιβάλλον που ευνοεί τη μετάδοση, και αυξάνονται και οι θερμοκρασίες, ελπίζουμε ότι θα έχουμε ύφεση των περιστατικών».

Όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης ο κ. Μίχος αναφέρει ότι ο στρεπτόκοκκος είναι μία λοίμωξη του αναπνευστικού που μεταφέρεται με σταγονίδια, άρα λοιπόν εφόσον υπάρχει συγχρωτισμός θα μεταφέρεται και ο στρεπτόκοκκος και οι άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, και ιογενείς και βακτηριακές. «Υπάρχουν τα μέτρα υγιεινής, αλλά δεν νομίζω ότι ιδιαίτερα μπορούν να επηρεάσουν τη μετάδοση».

Μία σημαντική παράμετρο που θίγει ο καθηγητής είναι το θέμα της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών, γιατί όπως εξηγεί: «Στο φάρυγγα μας έχουμε φορεία (σσ, όταν στο φάρυγγα μας έχουμε κάποιο βακτήριο ή ιό χωρίς συμπτώματα), η οποία έρχεται και παρέρχεται από πάρα πολλούς ιούς και βακτήρια. Το να μπούμε σε κυνήγι μαγισσών και να ψάχνουμε να βρούμε σε τι είμαστε φορείς και να ζητάμε από τους γιατρούς αντιβιοτικά δεν έχει κανένα νόημα. Γιατί τώρα με αυτή τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, πάνε όλοι και κάνουν ένα strep test στο φαρμακείο και μετά ζητάνε από τους γιατρούς αντιβιοτικά. Και μπορεί να είναι φορείς κάποιου ιού, χωρίς να έχουν κανένα σύμπτωμα, οπότε δεν χρειάζεται να λάβουν αγωγή».
Κ. Λουράντος: Συνιστώ ψυχραιμία

Αντιβιώσεις γενικά υπάρχουν με το σταγονόμετρο στο εμπόριο, δηλώνει από την πλευρά του στην ίδια εκπομπή ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος, εξηγώντας ότι ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο στην κατηγορία των βακτηριδίων και η πάθηση που δημιουργεί αντιμετωπίζεται με αντιβίωση.

«Αυτή τη στιγμή σημειώνεται μία έντονη φόρτιση στον κόσμο που ψάχνει από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρει αντιβίωση, την οποία έχει γράψει ο γιατρός. Βεβαίως είναι σε έλλειψη τα δύο βασικά αντιβιοτικά για την περίπτωση του στρεπτόκοκκου, ωστόσο χρειάζεται ψυχραιμία. Βλέπω ότι ο κόσμος που δεν βρίσκει το φάρμακο του, παθαίνει πανικό. Θεωρεί ότι το φάρμακο που λείπει είναι αναντικατάστατο για αυτόν, πράγμα το οποίο δεν υφίσταται, εφόσον μπορεί να υπάρχει κάποιο γενόσημο, το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση εξίσου αποτελεσματικά. Σταδιακά όμως άρχισαν να υπάρχουν και στα γενόσημα ελλείψεις. Από την άλλη υπάρχει και κόσμος που δεν θέλει με τίποτα να πάρει γενόσημο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει όλοι να καταλάβουν πως αν έχουν μία φαρυγγίτιδα, ή πυρετό δεν σημαίνει ότι έχουν απαραίτητα στρεπτόκοκκο. Και το κυριότερο να μην πανικοβάλλονται».
Πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός των τιμών σε όλα τα φάρμακα

Όσον αφορά το θέμα των ελλείψεων, ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής λέει ότι το μέγεθος των τωρινών ελλείψεων είναι κάτι που αντιμετωπίζει πρώτη φορά στη διαδρομή του ως φαρμακοποιός.

«Κάθε μέρα οι ελλείψεις μεγαλώνουν. Υπάρχει μία μη σωστή οικονομική αντιμετώπιση του προβλήματος, υπό την έννοια ότι όταν μία εταιρεία σου στέλνει ένα έγγραφο και σου λέει ότι εγώ με τις τιμές που μου δίνετε δεν μπορώ να συνεχίσω να εφοδιάζω την Ελλάδα, κάτι πρέπει να κάνεις. Όταν μάλιστα δίνεις εντολή στον ΙΦΕΤ να φέρει ένα φάρμακο και από 100 ευρώ που κάνει στην Ελλάδα, το φέρνει με 300 ευρώ, υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Θα πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός των τιμών σε όλα τα φάρμακα και να σταματήσουν να μιλάνε για πολιτικό κόστος. Η κυβέρνηση που θα προκύψει θα πρέπει να κάνει ένα σωστό ορθολογιστικό έλεγχο των τιμών και όσα φάρμακα πρέπει να πάρουν έστω και μία μικρή αύξηση για να παραμείνουν στην ελληνική αγορά, να την πάρουν. Όταν υπάρχει ένα φάρμακο σε έλλειψη, τότε ο γιατρός μπορεί να δώσει ένα άλλο, το οποίο μπορεί να είναι και πέντε φορές ακριβότερο. Και αυτό ίσως να βολεύει την εταιρεία. Έτσι, αρχίζει να αντικαθιστά το φάρμακο που είναι φθηνό με ακριβότερα. Και αυτό έχει μία επιβάρυνση στην κατανάλωση, στην τσέπη του καταναλωτή, και στα ασφαλιστικά ταμεία».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Αστακός» η πρωτεύουσα και για την 15η επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Μία μόλις ημέρα πριν από την πολυαναμενόμενη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, για την οποία και θα βρίσκονται επί ποδός δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ....

Παρέσυρε γυναίκα και την εγκατέλειψε ντελιβεράς στη Νίκαια

Ένα σοβαρό περιστατικό συνέβη σήμερα στη Νίκαια και συγκεκριμένα στη λεωφόρο Μπελογιάννη.Ντελιβεράς που περνούσε από το σημείο παρέσυρε μια γυναίκα, την οποία και εγκατέλειψε!Η...

Σε απόγνωση και οι περιπτεριούχοι με το εξοντωτικό φορολογικό νομοσχέδιο

«Ξαφνικό θάνατο», χαρακτήρισε τις προωθούμενες διατάξεις του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ο Θεόδωρος Μάλλιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων.«Στον τρόπο που...

Στον Εισαγγελέα ο Βαγγέλης Μαρινάκης για τις αναφορές περί μαφίας και εγκληματικής οργάνωσης στο...

Το δρόμο για τον Εισαγγελέα παίρνει ο γνωστός επιχειρηματίας και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μετά την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η ερυθρόλευκη...

«Καταπέλτης» η εισαγγελική πρόταση για τον πατέρα της 6χρονης Αμέλιας – Την άφησε αβοήθητη 

Να αλλάξει η κατηγορία που έχει απαγγελθεί στον πατέρα της 6χρονης Αμέλιας που βρήκε τραγικό θάνατο από πνιγμό, προτείνει ο εισαγγελέας 16 μήνες μήνες...

Συναγερμός στην Αχαΐα για την εξαφάνιση απόστρατου αξιωματικού της ΕΛΑΣ

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αχαΐα μετά την εξαφάνιση απόστρατου αξιωματικού της ΕΛΑΣ, με τις Αρχές να έχουν ξεκινήσει μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό του.Όπως...

Ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ Ρομά σε καταυλισμό στη Νέα Κίο και στο νοσοκομείο Ναυπλίου!

Σε «πεδίο μάχης» μετέτρεψαν αντιμαχόμενες ομάδες Ρομά τον καταυλισμό Καρακάξα στη Νέα Κίο Αργολίδας, με δυο άτομα να τραυματίζονται από σκάγια στο κεφάλι κατά...

Συνέχεια στο θρίλερ με τον 44χρονο που βρέθηκε απανθρακωμένος – «Αποκλείεται να αυτοκτόνησε»

Απανθρακωμένος μέσα στο αυτοκίνητό του βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Μενίδι ένας 44χρονος, πατέρας δύο κοριτσιών, με την υπόθεση, ωστόσο, να εξελίσσεται σε...

Στάς διαταγάς της τουρκικής πρεσβείας ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο

Οι ιθύνοντες του Παντείου έσπευσαν να προσθέσουν τον χάρτη της γείτονος Τουρκίας στο λογότυπο συνεδρίου για τις κρίσεις στην Ευρώπη μετά από δημόσια επίπληξη που τους έκανε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Αγκύρας! – Άφαντα τα νησιά του Αιγαίου από τον χάρτη ενώ η Κύπρος μοιάζει να είναι συνέχεια του τουρκικού εδάφους!

Αποκαλυπτικές επιστολές στον Έλγιν από τη σύζυγό του που ζητά «να πάρουν ολόκληρο τον...

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την κλοπή των αρχαιοτήτων του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν φέρνει στο φως η Μιμή Ντενίση, μέσω του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ που...

Θεσσαλονίκη: Την εξαφάνιση της 15χρονης Σουλτάνας ανακοίνωσε το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Από το πρωί της Παρασκευής 1η Δεκεμβρίου έχουν χαθεί τα ίχνη της 15χρονης Σουλτάνας (Τάνιας) Τ. από την περιοχή των Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη, με...

Η Μαρία Αλεξάνδρου καταγγέλλει ομαδικό βιασμό από Αλβανούς – «12 ώρες στην Κόλαση»

Θύμα ομαδικού βιασμού και της «μαφίας των λουκουμάδων», στην οποία φέρεται ότι είναι αναμεμειγμένοι ο πρώην σύντροφος της Μαρίας Αλεξάνδρου, Αλβανοί κακοποιοί και ιδιοκτήτες...

Κοροϊδία και με το «καλάθι των Χριστουγέννων» – Άφαντα τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες!

Η κυβέρνηση συνεχίζει να κοροϊδεύει τους καταναλωτές ακόμη και με τα... περίφημα «καλάθια» που ανακοινώνει κάθε τρεις και λίγο, σε μια πρόφαση κρατικής «αντίδρασης»...

Τα Ευχοστολίδια ζωντανεύουν παιδικές ευχές για 10η χρονιά

Η αλληλεγγύη και η προσφορά, που επιτάσσει το πνεύμα των Χριστουγέννων, γίνονται πράξη και εφέτος μέσα από τα Ευχοστολίδια. Η πρωτοβουλία του ΟΠΑΠ, για...

Η Παραλία: Ο Γράντος προσπαθεί να μάθει ποιος είναι ο πραγματικός του πατέρας

Υπάρχει καθυστέρηση για την άδεια του ξενοδοχείο του Αρχοντάκη, μία συνθήκη η οποία τον φέρνει αντιμέτωπο με τη σκληρή αλήθεια. Ο Διονύσης προσπαθεί να...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος με καταγγελίες για το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών: «Δεν αναγνωρίζονται τα πτυχία στην Ελλάδα»

Δεν έχει προηγούμενο η υπόθεση που ήρθε στο «φως», πριν από μερικά 24ωρα, με πρωταγωνιστή το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών και πτυχία, που δεν είναι...

Η Μαρία Αλεξάνδρου καταγγέλλει ομαδικό βιασμό από Αλβανούς – «12 ώρες στην Κόλαση»

Θύμα ομαδικού βιασμού και της «μαφίας των λουκουμάδων», στην οποία φέρεται ότι είναι αναμεμειγμένοι ο πρώην σύντροφος της Μαρίας Αλεξάνδρου, Αλβανοί κακοποιοί και ιδιοκτήτες...

Η «αριστεία» και ο γιος του Αλέξη Τσίπρα

Η αριστεία δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο κάποιου «πολιτικού χώρου» Τώρα που όλοι θυμούνται για να μην πω και νοσταλγούν τον κ. Αλέξη Τσίπρα, θυμήθηκα κι...

Το (άγνωστο) ξέσπασμα οργής του Κυριάκου στο Λονδίνο!

Μητσοτάκης μαινόμενος μετά την άρνηση του Σούνακ να τον δεχτεί, με το Μαξίμου να δίνει αγώνα δρόμου για να μην υπάρξει η παραμικρή διαρροή...

H Brigitte Nielsen περπάτησε στην πασαρέλα του Balenciaga κάνοντας 8άρια

O οίκος Balenciaga, παρόλο που για αρκετό κόσμο εκεί έξω έχει γίνει cancelled, πραγματοποίησε την επίδειξη της νέας της κολεξιόν με φόντο την πινακίδα...

Δεύτερο στεφάνι για τον Γιώργο Τζαβέλλα

O Γιώργος Τζαβέλλας και η Βίκυ Κάβουρα είναι ζευγάρι εδώ και πολλούς μήνες, συγκατοικούν, έχουν γνωριστεί οι οικογένειές τους και έχουν βάλει πλώρη για...

Σοκ με την άγρια δολοφονία της 14χρονης Βάνιας που την απήγαγαν στα Σκόπια

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση ότι το 14χρονο κορίτσι το οποίο απήχθη από το σπίτι του στα Σκόπια πριν από μερικές ημέρες, εντοπίστηκε τελικά...

Στα άκρα οι σχέσεις Κιέβου – Βουδαπέστης! Θερμό επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Ποροσένκο

Μετά την επιβολή απαγόρευσης εξόδου από την χώρα στον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Πετρό Ποροσένκο, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) κατηγορεί τόσο αυτόν...

Τούρκοι «γκραφιτάδες» κατέγραψαν απόπειρα βιασμού γυναίκας στην Ομόνοια

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η εγκληματικότητα, με το κέντρο της Αθήνας να αποτελεί μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές που παραμένουν αφύλακτες.Στον απόηχο των επιθέσεων...

«Πάρτι» στο Twitter με τη Νέα Αριστερά – «Πόσο νέα;»

Καταιγισμός σχολίων στη δημοφιλή πλατφόρμα του ελληνικού Twitter μετά την ανακοίνωση των «11» που τα «βρόντηξαν» από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το όνομα του νέου...

Ο… Σπαρτιάτης που προτείνει κινέζικους μισθούς για τους Έλληνες!

Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, κ. Βασίλης Στίγκας, πρότεινε στη Βουλή να μετατραπεί ο Έβρος σε Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ), κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι...

Το «χαμένο φιρμάνι» και τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Τουρκική «παρέμβαση» στην ελληνοβρετανική διαμάχη!

TRT World: «Ένα μέρος της οθωμανικής ιστορίας έχει τη δυνατότητα να επιλύσει αυτή τη διαμάχη»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Προστασία: Σφοδρές αντιδράσεις μετά την υπερψήφιση του ν/σ για την αναδιάρθρωσή της

Ένα ακόμη νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή θα γίνει νόμος του κράτους με μόνους τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να το έχουν υπερψηφίσει, με τα υπόλοιπα κόμματα να περιορίζονται...

Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε ο απόστρατος αστυνομικός που αγνοούνταν

Συναγερμός είχε σημάνει στην Αχαΐα για τον εντοπισμό απόστρατου αξιωματικού της ΕΛΑΣ που εξαφανίστηκε με το όχημά του.Οι Αρχές έστησαν μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό του με τη συμμετοχή...

Το μήνυμα φιλίας του Πούτιν στην Ελλάδα μέσω της νέας πρέσβεως στη Ρωσία

Τους νέους πρέσβεις των ξένων χωρών υποδέχτηκε στο Κρεμλίνο ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.Στην επίσημη τελετή υποδοχής είδε και τη νέα Πρέσβη της Ελλάδας στη Ρωσία, Αικατερίνη Ξαγοράρη,...