Ναυάγιο στην Πύλο: Στην ανακρίτρια έφτασαν οι 9 Αιγύπτιοι – Εκπρόσωπος Λιμενικού: «Δεν μπορούσαμε να επέμβουμε βιαίως»

Οι φερόμενοι ως διακινητές αρνούνται όλες τις κατηγορίες - Σοκαριστική μαρτυρία επιζήσαντα στο Γερμανικό WDR

Must Read

Ενώπιον της ανακρίτριας Καλαμάτας, προκειμένου να απολογηθούν, οδηγήθηκαν εκ νέου σήμερα στις 10:00, οι εννέα συλληφθέντες μετά το πολύνεκρο ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους ανοικτά της Πύλου.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, πρόκειται για εννέα άτομα αιγυπτιακής εθνικότητας, ηλικίας 20, 21, 22, 26, 26, 29, 32, 36 και 40 ετών, πλήρωμα του πλοίου, οι οποίοι είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των μεταναστών.




Οι εννέα συλληφθέντες κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια, έκθεση ζωής σε κίνδυνο, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Και οι 9 αρνούνται όλες τις κατηγορίες.

«Το Λιμενικό Σώμα δεν μπορούσε να επέμβει βιαίως»

Στην ΕΡΤ μίλησε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Νίκος Αλεξίου σε μία ακόμη προσπάθεια να δώσει απαντήσεις για τα όσα καταλογίζονται στο Σώμα από σχεδόν σύσσωμο τον διεθνή Τύπο.

Αφού επανέλαβε την επίσημη θέση του Δελτίου Τύπου του Λιμενικού, ο κ.Αλεξίου πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που εντοπίστηκε το αλιευτικό, διένυσε συνολικά 24 ναυτικά μίλια και στη συνέχεια, το απόγευμα, ένα εμπορικό πλοίο προσέγγισε το αλιευτικό για να συνδράμει και ανέφερε μάλιστα, ότι κάθε φορά που προσπαθούσε να προσεγγίσει, το αλιευτικό απομακρυνόταν. Δεύτερο πλοίο επίσης ανέφερε άρνηση συνδρομής από τους επιβαίνοντες στο αλιευτικό.

«Όλο αυτό κράτησε 4,5 ώρες άρα αποδομείται ότι έμεινε ακίνητο για ώρες προτού βυθιστεί» σχολίασε ο κ. Αλεξίου.

Εξήγησε ακόμα ότι η πρώτη προσέγγιση έγινε περίπου στις 18.00 (από το εμπορικό πλοίο) και η απόπειρα πρόσδεσης του Λιμενικού έγινε γύρω στις 23:00 και κράτησε 5-7 λεπτά. Είπε ακόμα ότι οι επιβαίνοντες φώναζαν «Go Italy» και μετά «έλυσαν το σχοινί και συνέχισαν την πορεία τους αυτοδύναμα».

Σε ερώτηση για το πού ήταν το σκάφος του Λιμενικού λίγο πριν το ναυάγιο, ο κ. Αλεξίου απάντησε ότι το σκάφος τους ήταν «σε παράλλαξη με το αλιευτικό, ώστε εάν χρειαστεί να παρέμβει άμεσα».

Σε ερώτηση «γιατί δεν έχει καταγραφεί η στιγμή της βύθισης» ο εκπρόσωπος του Λιμενικού απάντησε:

«Όταν μπαίνει το πλοίο σε κατάσταση στρες και όλοι μπαίνουμε σε έναν επιχειρησιακό συναγερμό, δεν μπορείς να ακυρώσεις κάποιον από τη διαδικασία διάσωσης για να τραβήξει οπτικοακουστικό υλικό. Τη στιγμή λοιπόν που αναφέρθηκε ότι χάνει τις μηχανές του, άμεσα στο πλωτό του Λιμενικού μπήκε σε επιχειρησιακό συναγερμό και άρχισε να σπεύδει κοντά στο αλιευτικό για να διασώσει».

Τέλος, εξήγησε ότι το Λιμενικό δεν μπορούσε να επέμβει βιαίως λόγω της άρνησης των ανθρώπων που επέβαιναν στο αλιευτικό: «Σαφώς μπορούσαμε να παρακάμψουμε το πρωτόκολλο, αν υπήρξε και η συναίνεση του κόσμου. Αν κάνεις οποιαδήποτε βίαιη επέμβαση, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν καλό».

Σοκαριστική μαρτυρία επιζήσαντα στο Γερμανικό WDR

«Η Ελληνική ακτοφυλακή ήρθε καταπάνω μας. Μας πετάξαν ένα μπλε σκοινί, άρχισαν να ρυμουλκούν το πλοίο μας. Ο τρόπος που μας τραβούσαν δεν ήταν σωστός. Ουρλιάξαμε, το πλοίο μετά έγειρε προς τα αριστερά, η Ακτοφυλακή έστριψε το πλοίο της προς την αντίθετη μεριά και μετά άρχισε το πλοίο μας να γέρνει πλάγια και να βυθίζεται. Προσπαθήσαμε να σκαρφαλώσουμε για να μείνουμε στο πλοίο, θέλαμε να επιζήσουμε. Η ακτοφυλακή έλυσε αμέσως το σκοινί. Τους φωνάξαμε δυνατά, γύρισαν με το πλοίο τους, και λόγω αυτού ήρθε ένα μεγάλο κύμα καταπάνω μας. Το πλοίο μας βυθίστηκε. Οι άνθρωποι που ήταν στα πλάγια βρέθηκαν κάτω από το πλοίο. Ακούσαμε τους ανθρώπους κάτω από το κατάστρωμα να βαράνε το μέταλλο. Το πλοίο βυθίστηκε σταδιακά».

Μάλιστα, το έγκριτο κρατικό WDR μεταδίδει ότι 10 επιζήσαντες «ανεξάρτητα ο ένας απ’τον άλλον» περιέγραψαν στις μαρτυρίες τους ότι «το σκάφος αυτό πράγματι ρυμουλκήθηκε – όχι μόνο μία, όχι μόνο δύο, αλλά τρεις φορές συνολικά. Και κατά τη διαδικασία, το πλοίο άρχισε να ταλαντεύεται και βυθίστηκε».




Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This