Στο γραφείο Ντογιάκου μυστική σύσκεψη για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο

Εσπευσμένα από την Καλαμάτα Εισαγγελέας Εφετών, προϊσταμένη των ερευνών - Μετά το BBC και ο Guardian διαψεύδει το Λιμενικό

Must Read

Σημαντικά στοιχεία φαίνεται να έχουν προκύψει από την μέχρι τώρα πορεία των ερευνών για το πολύνεκρο ναυάγιο με τους μετανάστες στην Πύλο.

Αυτό υποδηλώνει η μυστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Άρειο Πάγο, στο γραφείο του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου. Η σοβαρότητα της σύσκεψης αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι για τη σύσκεψη έφτασε εσπευσμένα από την Καλαμάτα η Εισαγγελέας Εφετών, Ζωή Σμυρλή, προϊσταμένη των ερευνών για το ναυάγιο.

Παρών στη σύσκεψη και ο Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Γιώργος Οικονόμου, στο οποίο ο Ντογιάκος έχει αναθέσει την εποπτεία των ερευνών.

Το αποδεικτικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί από την έρευνα φαίνεται να «καίει». Άλλωστε λόγω της κρισιμότητας της υπόθεσης ο ίδιος ο Ισόδωρος Ντογιάκος με εγκύκλιό του τις προηγούμενες ημέρες επέβαλλε απόλυτη τήρηση της μυστικότητας στην έρευνα, από όλους όσους εμπλέκονται στη διαδικασία, τόσο εισαγγελικούς λειτουργούς, όσο και λιμενικούς που παίρνουν καταθέσεις από τους επιζώντες.

Ο Εισαγγελέας Αρείου Πάγου υπενθύμισε παλαιότερη εγκύκλιο που είχε αποστείλει το 2015, ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών τότε, για τον τρόπο διεξαγωγής των ανακριτικών ενεργειών.

Μετά το BBC και ο Guardian διαψεύδει το Λιμενικό

Με την τραγωδία του ναυαγίου συνεχίζουν να ασχολούνται διεθνή Μέσα, καθώς μετά το BBC, που αμφισβήτησε την εκδοχή του Λιμενικού, πήρε σειρά ο Guardian.

Το δημοσίευμα του BBC ανέφερε πως το αλιευτικό δεν είχε μετακινηθεί για αρκετές ώρες πριν ανατραπεί, με το Λιμενικό να απαντά ότι το πλοίο διένυσε περίπου 30 ναυτικά μίλια αφού εντοπίστηκε. Την άποψη όμως του BBC έρχεται να υποστηρίξει ο Guardian.

Με την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης να συνεχίζεται και τον αριθμό των νεκρών να αυξάνει, ο Guardian παρουσίασε στοιχεία από τη ναυτική υπηρεσία πληροφοριών MariTrace. Τα στοιχεία αναλύθηκαν και υποδηλώνουν ότι δύο πλοία στέκονταν δίπλα ή έκαναν κύκλους γύρω από το ακίνητο σκάφος για αρκετές ώρες, ενώ η ακτοφυλακή ανέφερε πως εκείνο το διάστημα το σκάφος ταξίδευε προς την Ιταλία.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «αξιωματούχοι και υπουργοί της ακτοφυλακής επέμειναν ότι δεν θα μπορούσαν να παρέμβουν νωρίτερα για να σώσουν το πλοίο. Δεν κατέστη δυνατή μια πλήρους κλίμακας προσπάθεια διάσωσης, είπαν, επειδή οι άνθρωποι στο σκάφος δεν κινδύνευαν και αρνήθηκαν επανειλημμένα τη βοήθεια. Οποιαδήποτε βίαιη επέμβαση θα μπορούσε να έχει προκαλέσει την ανατροπή του υπερβολικά υπερφορτωμένου σκάφους, όπως σημείωσαν.

Η ακτοφυλακή δήλωσε επίσης ότι η τράτα κινούνταν σταθερά προς την Ιταλία μέχρι λίγα λεπτά πριν βυθιστεί. Ωστόσο, ακτιβιστές υποστήριξαν ότι όσοι επέβαιναν στο πλοίο κινδύνευαν σαφώς και έκαναν συχνές εκκλήσεις για βοήθεια περισσότερες από 15 ώρες πριν το σκάφος βυθιστεί».

Εμπειρογνώμονες του διεθνούς ναυτικού δικαίου επιμένουν πως οι συνθήκες έδειχναν ξεκάθαρα ότι το αλιευτικό κινδύνευε και θα έπρεπε να είχαν οδηγήσει σε άμεση επιχείρηση διάσωσης, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να είπαν οι επιβαίνοντες.

Δείτε ακόμη:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This