Μετά από «μικρής διάρκειας εκπαίδευση» μπαίνουν στα ασθενοφόρα 199 πυροσβέστες και στρατιωτικοί!

Must Read

Αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία, 199 πυροσβέστες και στρατιωτικοί, μπαίνουν στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, την ίδια μέρα μάλιστα που έγιναν γνωστές τρεις νέες καταγγελίες για δύο ανθρώπους σε Εύβοια και Λέσβο που κατέληξαν και άλλον έναν που κινδύνευσε, επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, μετά από τα νέα περιστατικά που έχουν προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη, ξεκίνησε η κάλυψη των κενών από πληρώματα των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Από την πρώτη ημέρα καταβάλλεται προσπάθεια κάλυψης των κενών σε ανθρώπινο δυναμικό και συντονισμό μεταξύ ΕΚΑΒ και ΥΠΕ. Ήδη μετά την υπογραφή της ΠΝΠ 199 άτομα-μέλη πληρωμάτων αναλαμβάνουν υπηρεσία μετά από μικρής διάρκειας εκπαίδευση σε 61 περιοχές της χώρας που είναι τουριστικές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες. Ταυτόχρονα, καθιερώθηκαν διαδικασίες συντονισμού σε καθημερινή βάση, ώστε οι ελλείψεις κατά το δυνατόν να αλληλοκαλύπτονται» αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Εκείνο ωστόσο που προκαλεί έντονο προβληματισμό είναι το σημείο όπου αναφέρεται ότι τα πληρώματα μπαίνουν στο ΕΚΑΒ μετά από «μικρής διάρκειας εκπαίδευση»! Δηλαδή ομολογούν αντί να κάνουν προσλήψεις δια σωστών,  προχωρούν σε «μπαλώματα» με πληρώματα που δεν έχουν την κατάλληλη γνώση να χειριστούν τα περιστατικά που αφορούν την υγεία πολιτών.

Aντιδράσεις των στρατιωτικών: «Είναι επικίνδυνο»

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, Δημήτρης Μεθενίτης μίλησε για «στοχοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων» και νοοτροπίες που θεωρούν τους στρατιωτικούς «παιδιά για όλες τις δουλειές».

«Υπάρχει μια στοχοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αρχής γεγομένης από τα σχέδια έκτακτης ανάγκης. Σήμερα ήταν για τα ασθενοφόρα, πριν από ένα χρόνο ήταν για τις πυρκαγιές… Δυστυχώς υπάρχει μια νοοτροπία ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι τα παιδιά για όλες τις δουλειές. Για να γίνει όμως μια δουλειά χρειάζεται εκπαίδευση, χρειάζεται να είναι στο επαγγελματικό αντικείμενο και χρειάζεται και πιστοποίηση. Αν διαβάσουμε προσεκτικά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα δούμε μέσα στις προϋποθέσεις, τις βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών. Οι οδηγοί των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ δεν είναι απλοί οδηγοί. Είναι διασώστες, έχουν περάσει από ειδικές εκπαιδεύσεις» ανέφερε μιλώντας στο AtticaTv.

Παραθέτοντας μάλιστα ένα παράδειγμα, προκάλεσε έντονο προβληματισμό: «Θα σας πω ένα παράδειγμα. Έρχεται ένας συγγενής ενός τραυματία. Δεν μπορείς να αποδείξεις πότε τραυματίστηκε και αν τραυματίστηκε. Μπορεί να έχω ένα πρόβλημα στον αυχένα εδώ και 10 χρόνια και βγήκε τώρα. Τι κάνω εγώ; Τον μεταφέρω; Ποιος θα μου δώσει εντολή; Πού υπάγομαι διοικητικά; Σε διοικητή νοσοκομείου; Στον αντίστοιχο αξιωματικό υπηρεσίας;».

«Μιλάμε για την υγεία πολιτών και καθίσταται επικίνδυνο»

Σύμφωνα με τον κ. Μεθενίτη εκτός από τις «τρύπες» που θα δημιουργηθούν στο Σώμα από τις αποσπάσεις, δεν υπάρχει η απαραίτητη εκπαίδευση προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε θέματα που αφορούν την υγεία των πολιτών: «Το βασικό ερώτημα είναι: εγώ πληρώ τις προδιαγραφές; Καταρχάς μιλάμε για υποστελεχώσεις μονάδων στις Ένοπλες Δυνάμεις, θα δημιουργηθούν νέες τρύπες, νέα προβλήματα πολύ σοβαρά, τα οποία πώς θα καλυφθούν και αυτά εκ των έσω; Με ελαστικοποίηση των ωραρίων, του θεσμικού πλαισίου για τις βάρδιες. Στη συνέχεια άνθρωποι που εκτελούν κάποια καθήκοντα θα πάνε σε ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο για να ασκήσουν καθήκοντα για τα οποία δεν έχουν εκπαιδευτεί. Η αποστολή μας είναι διαφορετική. Δεν είναι ότι δεν θέλουν οι στρατιωτικοί να βοηθήσουν. Είναι γιατί πλέον μιλάμε για την υγεία πολιτών και καθίσταται επικίνδυνο» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Δεν μας έχουν ενημερώσει για κάποια εκπαίδευση. Το μόνο που χρειάζεται είναι δίπλωμα. Ακόμα και στα διπλώματα υπάρχει αναντιστοιχία, ο κόσμος δεν το γνωρίζει αυτό. Στις Ένοπλες Δυνάμεις έχουμε σχολές οδηγών δικές μας. Τα διπλώματα που δίνουνε είναι καθαρά για εσωτερική χρήση, είναι για οχήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Αν εγώ θέλω με το ίδιο δίπλωμα κατηγορίας Β, που ζητάει, να χρησιμοποιήσω επίσημα έξω ένα όχημα, πρέπει να πάω σε σχολή και να περάσω άλλες εξετάσεις. Με αυτό το δίπλωμα μπορείτε να οδηγήσετε το στρατιωτικό ασθενοφόρο αλλά όχι το ΕΚΑΒ» τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This