Οργή για το πάρτι και την τουρκική βεβήλωση του ορθόδοξου ναού στη Σμύρνη

Με καθυστέρηση η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών - Μ. Χαρακόπουλος: Έλλειψη σεβασμού των τουρκικών αρχών σε λατρευτικούς χώρους Ορθοδόξων

Must Read

«Η παραχώρηση από τον Δήμο Σμύρνης του ιστορικού Ιερού Ναού του Αγίου Βουκόλου για τη διοργάνωση πάρτι ηλεκτρονικής μουσικής, είναι ένα γεγονός απαράδεκτο από κάθε άποψη, που δείχνει έλλειψη σεβασμού σε έναν λατρευτικό χώρο των Ορθοδόξων, ο οποίος μάλιστα έχει και ιστορική αξία, καθώς είναι από τα λίγα μνημεία που διασώθηκαν από την πυρπόληση των χριστιανικών συνοικιών της πόλης το 1922».

Τα παραπάνω τονίζει σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την πραγματοποίηση πάρτι ηλεκτρονικής μουσικής στον Ι.Ν. του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη.



Όπως υπογραμμίζει «ανάλογες πρακτικές πρέπει να τυγχάνουν καθολικής καταδίκης, καθώς έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές σεβασμού των θρησκευτικών μνημείων κάθε θρησκείας και ομολογίας, οι οποίες πρέπει να διέπουν ένα πολιτισμένο κράτος» και προσθέτει:

«Μόλις προ ολίγων ημερών, με αφορμή την καύση Κορανίου στη Σουηδία, καταδικάζαμε με Διακήρυξη μας στην 30η Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ (01.07.23) στην Χαλκιδική “κατά τρόπο απερίφραστο πράξεις βεβήλωσης και καταστροφής ιερών θρησκευτικών συμβόλων, όπου και από όποιον γίνονται”. Επιπλέον, δηλώναμε “την αντίθεση μας προς κάθε καταστροφή έμμεση ή άμεση και κάθε είδους επίθεση ενάντια σε ιστορικά θρησκευτικά μνημεία”. Ταυτόχρονα υπογραμμίζαμε ότι “η διατήρηση αυτών των μνημείων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της κοινής ανθρώπινης ιστορίας”.

Δυστυχώς, εκ μέρους των τουρκικών αρχών διαπιστώνεται επανειλημμένως η αυθαίρετη διαχείριση των μη μουσουλμανικών θρησκευτικών χώρων και μνημείων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Πόλη σε μουσουλμανικό τέμενος.

Ιδιαίτερα λυπηρό είναι το γεγονός ότι η απόφαση για τη βεβήλωση του Ι.Ν. Αγίου Βουκόλου ανήκει στον Δήμο Σμύρνης, ο οποίος με τέτοιες ενέργειες φαίνεται να στοχεύει στην αλλοίωση της ιστορικής μνήμης και της χριστιανικής διαδρομής μιας εκ των Επτά Λυχνιών της Αποκάλυψης.

Προσδοκούμε ότι στο μέλλον δεν θα έχουμε επανάληψη ανάλογων φαινομένων και ότι ο Ι.Ν. του Αγίου Βουκόλου θα χρησιμοποιείται με σεβασμό προς τον σκοπό για τον οποίο οικοδομήθηκε».



Με καθυστέρηση η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

Ώρες μετά τη γνωστοποίηση της είδησης του πάρτι, το Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη διοργάνωση πάρτι στον ελληνορθόδοξο ναό:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη διοργάνωση πάρτυ με ηλεκτρονική μουσική εντός του ιστορικού ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη, ο οποίος χρησιμοποιείται από τις τουρκικές Αρχές ως χώρος φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η διοργάνωση πάρτυ συνιστά προσβολή και βεβήλωση ενός ιστορικού μνημείου που στο παρελθόν υπήρξε χώρος θρησκευτικής λατρείας.

Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα ώστε να αποδίδεται ο απαιτούμενος σεβασμός στην πολιτιστική, ιστορική και θρησκευτική κληρονομιά όλων των θρησκειών στην επικράτειά της».

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This