Ναυτεργάτες για ακτοπλοικά: «Φιάσκο οι μειώσεις, συνθήκες “γαλέρας” σε υπερήλικα πλοία»

Καταγγέλουν «κοιλάδες Τεμπών για τα εφοπλιστικά εγκλήματα»

Must Read

Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν τα ναυτεργατικά σωματεία στην μείωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και τις διάφορες εταιρείες.

Σε κοινό δελτίο τύπου που εξέδωσαν τα τρία σωματεία «ΠΕΜΕΝ», «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και «ΠΕΕΜΑΓΕΝ» χαρακτηρίζουν τις μειώσεις «φιάσκο», ενώ καταγγέλλουν ελλείψεις προσωπικού και συνθήκες «γαλέρας» σε υποσυντήρητα και υπερήλικα πλοία.

Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση των ναυτεργατικών σωματείων:

«Μια σοφή λαϊκή παροιμία λέει: “όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι”.

Αυτό επιβεβαιώθηκε με τις περιβόητες εκπτώσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ, κοροϊδεύοντας για άλλη μια φορά, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι μειώσεις φιάσκο αφορούν ελάχιστους επιβάτες, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία έχει προγραμματίσει τις διακοπές και έχει κλείσει τα εισιτήρια μήνες πριν.

 Αυτό που γνωρίζει πολύ καλά και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, είναι να λιβανίζει την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των εφοπλιστών.

Το ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτης ότι: “η ακτοπλοϊκή αγορά είναι μια απελευθερωμένη αγορά, υπάρχει ελεύθερος ανταγωνισμός”.

Αυτή την “απελευθερωμένη αγορά” στις κατευθύνσεις της Ε.Ε υπηρετούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις έχοντας πυξίδα τη συνθήκη του Μάαστριχτ και στη ναυτιλία τον Ε.Κ 3577/1992.

Αυτή η πολιτική έχει επιφέρει τραγικά αποτελέσματα για τους ναυτεργάτες. Χάνονται θέσεις εργασίας με συγκροτημένα δικαιώματα, δεν εφαρμόζονται ενιαία οι ΣΣΕ, η κοινωνική ασφάλιση, όπως στην κρουαζιέρα, που από το 2010 (ν.3872), έχουν επιβληθεί διεθνείς συμβάσεις, με χαμηλόμισθους και ανασφάλιστους ναυτεργάτες.

Με το ν.4150/2013, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, δίνεται το δικαίωμα στους εφοπλιστές να μειώνουν στην ακτοπλοΐα από 1η Νοέμβρη και μέχρι 31 Μάρτη, κατά 60% το προσωπικό των γενικών υπηρεσιών. Αυτός ο νόμος εφαρμόζεται 10 χρόνια και καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν τον κατήργησε.

Στην ίδια εφοπλιστική ρότα το σαθρό επιχείρημα για ελλείψεις στη στελέχωση των επιβατηγών πλοίων, με τις γενικές υπηρεσίες να αποτελούν την αφετηρία για τη συντριβή των ναυτεργατικών δικαιωμάτων, που τροφοδότησε και η πρόσφατη αναθεώρηση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου.

Μακρύς είναι ο κατάλογος και οι “κοιλάδες Τεμπών” από τα εφοπλιστικά εγκλήματα, που δεν διστάζουν να βάζουν πάνω από τις ανθρώπινες ζωές των ναυτεργατών, των επιβατών, τα κέρδη τους.

Με τις ευλογίες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, προσφέροντάς τους διαρκώς προνόμια και επιδοτήσεις, οι εφοπλιστές έχουν διαμορφώσει συνθήκες γαλέρας, με υποσυντήρητα και υπερήλικα πλοία, μειωμένες οργανικές συνθέσεις, εξαντλητικά ωράρια εργασίας.

Δεν εφαρμόζουν ούτε τα ελάχιστα των ΣΣΕ και με απύθμενο θράσος να δηλώνουν «οι εφοπλιστές εκτελούν δρομολόγια από χόμπι και όχι για κέρδη»!!!

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, απευθύνουν κάλεσμα για να δυναμώσει ο συντονισμός και ο αγώνας, Εργατικών Κέντρων, συνδικάτων, φορέων, για φθηνές – σύγχρονες – ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ενάντια στην πολιτική των εφοπλιστών, της κυβέρνησης ΝΔ και της Ε.Ε, με κριτήριο τις ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας, τα δικαιώματα των ναυτεργατών».

Δείτε επίσης:

Εκπτώσεις στα πανάκριβα ακτοπλοϊκά: Τι να κάνουν οι ταξιδιώτες που έχουν ήδη αγοράσει εισιτήρια!

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Αυτές είναι οι πρώτες εκπτώσεις που ανακοινώθηκαν – Θα «χωρέσουν» και το Market Pass;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This