Ασταμάτητη μάχη με τις φλόγες στα Δερβενοχώρια – Τιτάνιες προσπάθειες να μην φτάσει στη Μάνδρα

Εφιαλτικές στιγμές για τους κατοίκους που «παλεύουν» με την πύρινη λαίλαπα - Εικόνες χάους και ερείπια

Must Read

Ανυπέρβλητο αγώνα καταβάλλουν τις τελευταίες ώρες, ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις στα τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν από χθες, Δευτέρα 17/7, σε Νοτιοανατολική Αττική, Λουτράκι και Δερβενοχώρια.

 



Σύμφωνα με τη νέα έκτακτη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής υπηρεσίας σε όλα τα μέτωπα έχουν ενισχυθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις και έχει ανανεωθεί το στελεχιακό δυναμικό από όλη την χώρα.
Τη δυσκολότερη μάχη φαίνεται πως δίνουν οι πυροσβέστες στα Δερβενοχώρια. Η φωτιά καίει σε παρθένο δάσος, σε ένα πολύ δύσβατο σημείο.  


Σε συμπαγές δάσος στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 140 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρα τμήματα, 48 οχήματα ενώ από αέρος 6 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, τα μέτωπα στα Δερβενοχώρια παραμένουν ενεργά παρά τις εναέριες ρίψεις. Το βράδυ είχε εξαπλωθεί το μέτωπο πολύ γρήγορα σε αμιγώς δασική περιοχή. Κινήθηκε γρήγορα και τη νύχτα, πέρασε το κανάλι του Μόρνου και έφτασε στα εργοστάσια ΤΙΤΑΝ και ΧΑΛΥΨ. Τελικά αναχαιτίστηκε βόρεια από το λατομείο Κεραμύδια. Η προσπάθεια συνεχίστηκε τη νύχτα και εστιάστηκε για να μην ανοίξει πλευρικά και ιδιαίτερα ανατολικά προς Πάρνηθα.

 



Η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από κτηνοτροφική μονάδα, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να δίνουν μάχη για να μην φτάσουν εκεί οι φλόγες. Την εικόνα στα μέτωπα της πυρκαγιάς έδωσε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός. Όπως είπε η φωτιά στα Δεβενοχώρια βρίσκεται σε εξέλιξη. «Η φωτιά στα Δερβενοχώρια είναι σε εξέλιξη» είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής. Όπως είχε εξηγήσει ο κ. Αρτοποιός, «υπάρχει ένα πολύ ενεργό μέτωπονοτίως του εργοστασίου Τιτάνα που κάνει αναζωπυρώσεις». Στο σημείο επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 48 οχήματα, 6 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

 

 


Μάχη με τις φλόγες στη Σαρωνίδα – Σε ύφεση οι άνεμοι

Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στο Λουτράκι όπου οι πυροσβέστες πάλευαν με τη φωτιά όλο το βράδυ για να την περιορίσουν και να μην περάσει την εθνική οδό. Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στο Καπαρέλι Βοιωτίας, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις ελπίζουν να την οριοθετήσουν σύντομα.

 



Καλύτερη είναι η εικόνα σε Κουβαρά-Κερατέα μετά τις πρώτες εναέριες ρίψεις. Πρόβλημα υπάρχει λίγο βόρεια προς Καλύβια όπου τώρα γίνονται εναέριες ρίψεις. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο περιμετρικά (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Κουβαράς). Υπάρχουν μικροεστίες, ιδιαίτερα στη Φέριζα και στα Καλύβια. Οι επίγειες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί, επιχειρούσαν όλη τη νύχτα και συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλη την περίμετρο. Επιχειρούν 230 πυροσβέστες με επτά πεζοπόρα τμήματα, 76 οχήματα και από αέρος ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη. Όπως είπε ο κ. Αρτοποιός έχουνε σημειωθεί ζημιές σε κατοικίες, η καταγραφή των οποίων θα ξεκινήσει αφού τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για έξι περιφέρειες της χώρας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Τρίτη 18 Ιουλίου 2023, για έξι περιφέρειες της Ελλάδας.

• Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

• Περιφέρεια Κρήτης

Καλύτερη, επίσης, είναι η εικόνα στο Λουτράκι. Συγκεκριμένα, είναι καλή στο δυτικό μέτωπο, έχει οριοθετηθεί νότια στην ΕΟ Αθηνών-Πατρών, ενώ υπάρχει ενεργό κομμάτι βόρεια της Καλλιθέας, όπου έγινε η κυρία προσπάθεια κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζεται. Στην περιοχή επιχειρούν 120 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρα τμήματα, 43 οχήματα και από αέρος πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Σε ύφεση είναι το μέτωπο στο Καπαρέλλι Βοιωτίας όπου συνελήφθησαν δύο άντρες, οι οποίοι πραγματοποιούσαν θερμικές εργασίες. 

 

 


Δεκάδες καμένα σπίτια, «στάχτη» 30.000 στρέμματα

Μία πρώτη αποτίμηση του μεγέθους της καταστροφής από τη φωτιά που ξέσπασε στον Κουβαρά το μεσημέρι της Δευτέρας (17/7) και επεκτάθηκε σε Ανάβυσσο, Σαρωνίδα, Λαγονήσι, έκανε το πρωί της Τρίτης (18/7) ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, αναφέροντας ότι έχουν γίνει στάχτη πάνω από 30.000 στρέμματα.

«Που σημαίνει η βορεινή πλευρά και η νότια πλευρά στο Πάνιο Όρος με πάρα πολλούς οικισμούς, αρχικά Πέτα και Μεγάλη Αυλή και από τη νότια πλευρά Ανάβυσσος, Σαρωνίδα, Λαγονήσι μέχρι κάτω ανατολικά Φέριζα, Σάκκα και Μόκριζα που ήταν σπίτια μόνιμα και εξοχικά μέσα στο πράσινο» είπε ο κ. Λουκάς. Σχετικά με την ολονύκτια μάχη με τις φλόγες, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «καιγόταν η Φέριζα και η Σάκκα, το μέλημα μας ήταν να μην πάει η φωτιά στον δρυμό Καμάριζας-Σουνίου κάτι που τελικά καταφέραμε».

Διαβάστε ακόμα: 

Πύρινο μέτωπο σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων στα Δερβενοχώρια – Η φωτιά κινείται προς Μαγούλα

Πρώην δήμαρχος Σαρωνικού: «Δεν είχαμε ξαναζήσει τέτοια καταστροφή, περιοχές δεν έχουν ρεύμα»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This