Εικόνες καταστροφής και νέα νύχτα αγωνίας: Δυτική Αττική και Ρόδος στο πύρινο «στόχαστρο» – Σε ύφεση η φωτιά στη Λακωνία

Εισήγηση για πρόσθετες απαγορεύσεις διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας σε δάση και δασικές εκτάσεις

Must Read

Με τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, της Ρόδου, της Λακωνίας, αλλά και πολλών άλλων περιοχών ανά την Ελλάδα να περνούν ακόμα ένα βράδυ αγωνίας, έντασης και φόβου, η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται, καθώς οδεύουμε στην τέταρτη ημέρα από την έναρξη των καταστροφικών πυρκαγιών.

Οι εικόνες που αποτυπώνουν είτε οι τηλεοπτικοί, είτε οι φωτογραφικοί φακοί, είναι εικόνες που κάνουν το στομάχι να σφίγγεται. Εικόνες καταστροφής, απόγνωσης και χαμένων ελπίδων. Εικόνες -γροθιά και από τη νοτιοανατολική Αττική, που ξεκίνησε τον πύρινο «χορό», αλλά και από το Λουτράκι και τα Δερβενοχώρια που ακολούθησαν.





Εικόνες ανθρώπων που παλεύουν μόνοι τους να σώσουν ό,τι μπορούν, εικόνες αποκαμωμένων Πυροσβεστών να λιποθυμούν, γιατί παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους, είναι γεγονός ότι το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ελλείψεις.



Ελλείψεις που σε καμία περίπτωση δεν έχουν καλυφθεί, ειδικά τα τελευταία χρόνια που η κατάσταση με τις φωτιές πάει από το κακό στο χειρότερο.

Και όχι μόνο δεν έχουν καλυφθεί, αλλά η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά στην αποδυνάμωση της Πυροσβεστικής, με την εγκληματική απόφαση να στείλει Πυροσβέστες στο ΕΚΑΒ.

Σε πλήρη ετοιμότητα, όπως αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά, δεν είναι ο κρατικός μηχανισμός, αλλά ο επικοινωνιακός μηχανισμός του Μαξίμου.

Γιατί μπορεί η ανθρώπινη ζωή να είναι προτεραιότητα -ουδείς διαφωνεί- όμως, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά επίσης, ότι για να υπάρξει ζωή, χρειάζεται φυσικό περιβάλλον. Είναι αλληλένδετα.



Σε ύφεση το μέτωπο της Λακωνίας – Το βάρος σε Δυτική Αττική και Ρόδο

Με βάση τη νεότερη ενημέρωση (22:30) που έκανε για τις δασικές πυρκαγιές ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, η μάχη συνεχίζεται αμείωτη σε Δυτική Αττική και Ρόδο, ενώ σε ύφεση είναι η φωτιά που εκδηλώθηκε στο Λευκόχωμα της Λακωνίας.

Στο σημείο (στη Λακωνία) επιχειρούν 52 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 15 οχήματα ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας, επιχείρησαν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.



Η μεγαλύτερη ανησυχία αυτή την στιγμή, σύμφωνα με τα όσα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος,  είναι για την πυρκαγιά που ξέσπασε την Τρίτη (18/7) σε δασική έκταση στη Ρόδο.

Όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός πρόκειται για μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά καθώς είναι σε δύσβατο σημείο ενώ καίγονται δέντρα που είναι πολύ ψηλά, πάνω από 15 μέτρα, το οποίο δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το έργο των επίγειων δυνάμεων που επιχειρούν εκεί.

Αναφορικά με το μέτωπο στην Δυτική Αττική ο κ. Αρτοποιός είπε ότι η εικόνα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση της αλλά σημείωσε ότι δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό.

Όπως επεσήμανε εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο ενώ βρίσκονται εκεί ισχυρές δυνάμεις για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης. Παρόλα αυτά υπάρχουν φωτιές εκτός περιμέτρου οι οποίες όμως τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι διαχειρίσιμες.

Στο Λουτράκι η φωτιά είναι σε ύφεση ,αλλά και εκεί παραμένουν ισχυρές δυνάμεις καθώς πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης.

Μία σύλληψη

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, υπήρξε μια σύλληψη ενός άνδρα στη Μεσσηνία, ο οποίος ομολόγησε για τρεις διαφορετικές πυρκαγιές, που μπήκαν πολύ πρόσφατα, ενώ μία μπήκε πέρυσι (στις περιοχές Υάμεια και Χρυροκελαριά Μεσσηνίας).

Κρατείται από τις Αρχές ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση κατ’ εξακολούθηση και την Πέμπτη θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε σχετικά σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα: «Ημεδαπός 30 ετών κάτοικος Χαρακοπίου Μεσσηνίας ομολόγησε 3 πυρκαγιές, δύο τις τελευταίες ημέρες και μια την προηγούμενη χρονιά στην ευρύτερη περιοχή Χρυσοκελλαριάς και Υάμειας Μεσσηνίας. Κρατείται και αύριο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα».

Επίσης, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, υπάρχει εισήγηση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στις Περιφέρειες της χώρας, για πρόσθετες απαγορεύσεις διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας σε δάση και δασικές εκτάσεις περιοχών όπου ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι στην κατηγορία 3, 4, ή 5.

  • Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ.Αρτοποιός στην ενημέρωση:

«Η μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών συνεχίζεται από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας κυρίως στη Δυτική Αττική και στη Ρόδο και όλοι οι φορείς καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στο πεδίο για τον περιορισμό τους.

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Λευκόχωμα της Λακωνίας είναι σε ύφεση και επιχειρούν 52 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 15 οχήματα ενώ επιχείρησαν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Τις απογευματινές ώρες σήμερα πραγματοποιήθηκε σύλληψη άνδρα στη Μεσσηνία ο οποίος ομολόγησε για 3 διαφορετικές πυρκαγιές. Αυτή τη στιγμή κρατείται και αύριο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης του κινδύνου πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εισηγήθηκε στις Περιφέρειες της χώρας τη λήψη αποφάσεων για πρόσθετες απαγορεύσεις διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας σε δάση και δασικές εκτάσεις περιοχών όπου ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι στην κατηγορία 3, 4, ή 5.

Και αύριο αναμένεται να επικρατήσουν ακραίες συνθήκες. Παραμένουμε σε επιφυλακή».

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This