Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις δημοτικές ενότητες στη Ρόδο – Νέα αναζωπύρωση στα Δερβενοχώρια

H κατάσταση στα πύρινα μέτωπα σύμφωνα με την Πυροσβεστική

Must Read

Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η φωτιά στην Ρόδο να είναι σε ύφεση, ωστόσο, εξακολουθεί να μαίνεται στην περιοχή με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν πραγματικά μεγάλη μάχη ώστε να μην καεί τελείως το παρθένο δάσος που έχει τυλιχτεί στις φλόγες και να μην κινδυνεύσουν σπίτια και ανθρώπινες ζωές.

 

Πριν από λίγο, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι Δημοτικές Ενότητες Καμείρου, Αταβύρου και Λινδίων του δήμου Ρόδου λόγω της πυρκαγιάς που πλήττει την περιοχή, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας , Βασίλη Παπαγεωργίου. Σχετικό αίτημα υπεβλήθη χθες από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο και τον δήμαρχο Ρόδου.

Η απόφαση της Πολιτικής Προστασίας:

«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Δημοτικών Ενοτήτων Καμείρου, Ατταβύρου και Λινδίων του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18-07-2023 στις παραπάνω περιοχές σύμφωνα με τα ανωτέρω 8 και 9 σχετικά.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 18 Ιανουαρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αυτή τη στιγμή στη Ρόδο υπάρχουν τρεις διάσπαρτες εστίες στις οποίες δίνουν μάχη οι Πυροσβεστικές δυνάμεις. Η φωτιά ξεκίνησε την Τρίτη πιθανότατα από σκουπιδότοπο και πήρε μεγάλες διαστάσεις και χθες χρειάστηκε να εκκενωθούν προληπτικά τρία χωριά και ένα ξενοδοχείο. Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά πόσα στρέμματα δάσους έχουν καεί συνολικά.

Συνεχίζεται η μάχη στα Δερβενοχώρια

Σε ύφεση βρίσκεται και το πύρινο μέτωπο στα Δερβενοχώρια.

Ωστόσο λίγη ώρα νωρίτερα υπήρξε συναγερμός στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούσαν καθώς υπήρξε μια μεγάλη αναζωπύρωση στην θέση Καραούλι. Ήδη δύο canadair επιχειρούν στο σημείο, προκειμένου να θέσουν τη νέα εστία υπό έλεγχο.

Τις τελευταίες ώρες οι πυροσβέστες δίνουν μεγάλη μάχη γύρω από το χωριό Στεφάνη ώστε η φωτιά να μην περάσει στην Πάρνηθα, ενώ οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Το σημείο είναι δύσβατο και δύσκολα οι πυροσβέστες μπορούν να το προσεγγίσουν και όλη η προσπάθεια γίνεται από τις εναέριες δυνάμεις.

Σημειώνεται πως στις υπόλοιπες πυρόπληκτες περιοχές έχουν ξεκινήσει ήδη οι αυτοψίες και οι καταγραφές των ζημιών.

Οι καταγραφές γίνονται από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου.

Μεγάλη καταστροφή στο Λουτράκι

Καταστροφή και αποκαΐδια είναι η δραματική εικόνα στο ΛουτράκιΜεγάλες καταστροφές έχουν συντελεστεί στην περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών.

«Οριοθετημένη και ελεγχόμενη είναι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, η φωτιά που εκδηλώθηκε αρχικά την περασμένη Δευτέρα στην Καλλιθέα Λουτρακίου και στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης ΒυτινιώτηςΌσον αφορά τις ζημιές που έχουν προκληθεί από την πυρκαγιά, ο κ. Βυτινιώτης τόνισε ότι «σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν καεί περισσότερα από 15.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα μισά είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα άλλα μισά δασικές εκτάσεις». Σχετικά με τον αριθμό των σπιτιών που έχουν καεί, σημείωσε πως «σύμφωνα πάντα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι καμένες οικίες φαίνεται να ξεπερνούν τις 40, ενώ υπάρχουν και αρκετά άλλα σπίτια, τα οποία έχουν υποστεί μικρότερες ζημιές». «Η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές και στα δίκτυα υποδομών, δηλαδή στην ηλεκτροδότηση και την ύδρευση», πρόσθεσε.



Επίσης, όπως επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης, «υπάρχουν προβλήματα και στο οδικό δίκτυο, διότι οι αυξημένες θερμοκρασίες, λόγω της φωτιάς, έχουν προκαλέσει ζημιές στην άσφαλτο». Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Δήμο Λουτρακίου, «κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδος θα επισκεφθούν σήμερα τις πληγείσες περιοχές για τη διενέργεια αυτοψιών και για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτήρια».

 

 

Παραμένει δύσκολη η κατάσταση – Η νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής

«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη, δεν εφησυχάζουμε», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός στη σημερινή έκτακτη ενημέρωση για τις φωτιές.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών».

Όσο για τις φωτιές που υπάρχουν σε διάφορα σημεία είπε:

«Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στο Λευκόχωμα Λακωνίας παραμένει σε ύφεση, αλλά συνεχίζουν να επιχειρούν εκεί ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις».

«Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη στη Ρόδο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και παρόλο που εχθές τα εναέρια μέσα δυσκολεύτηκαν στην προσέγγιση των εστιών λόγω της χαμηλής ορατότητας που δημιούργησαν οι έντονοι καπνοί κατόρθωσαν να περιορίσουν αρκετές αναζωπυρώσεις. Σήμερα στη Ρόδο από το πρώτο φως της ημέρας έχουν διατεθεί 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα».

«Στην πυρκαγιά που έχει εξελιχθεί στη Δυτική Αττική και ξεκίνησε τη Δευτέρα από τα Δερβενοχώρια συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος με το πρώτο φως της ημέρας έχουν διατεθεί 7 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για τον αέρα συντονισμό τους».

Στη συγκεκριμένη φωτιά που αποτελεί και το μεγαλύτερο πύρινο μέτωπο επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη που μας διέθεσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας από Ιταλία και Γαλλία. Επιπρόσθετες δυνάμεις που μας διέθεσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας έχουν φτάσει στη χώρα μας από Ρουμανία με 50 πυροσβέστες με 10 οχήματα αύριο αναμένονται δυνάμεις από Σλοβακία η οποία θα διαθέσει 31 πυροσβέστες με 15 οχήματα και από Πολωνία η οποία θα διαθέτει 149 πυροσβέστες με 49 οχήματα.

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός «επίσης αναμενόταν να καταφτάσουν σήμερα από το Ισραήλ δύο ακόμη αεροσκάφη. Υπενθυμίζουμε ότι για σήμερα Πέμπτη αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε αττική Βοιωτία Εύβοια Κορινθία και Αργολίδα».

«Δεν εφησυχάζουμε, είναι απαραίτηση η προσοχή», ανέφερε καταληκτικά.

Δείτε επίσης:

Εικόνες μεγάλης καταστροφής στο Λουτράκι: Στάχτη πάνω από 40 σπίτια και 15.000 στρέμματα!

Φωτιά στη Μάνδρα: Συγκλονίζει ηλικιωμένος που κοιμάται στο καμένο σπίτι του!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This