Ξεφεύγει η φωτιά στη Ρόδο – Μεγάλη αναζωπύρωση στα Λάερμα – Μήνυμα 112 για εκκένωση χωριών

Εξοργισμένοι είναι οι κάτοικοι με τις αρμόδιες αρχές του νησιού

Must Read

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης που βιώνουν οι κάτοικοι της Ρόδου από την περασμένη Τρίτη που ξέσπασε φωτιά.

Η νύχτα που πέρασε ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και χρειάστηκε να εκκενωθεί το χωριό Λάερμα λόγω μιας μεγάλης αναζωπύρωσης που απειλούσε τον τόπο. Όλο το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές έδωσαν τιτάνια μάχη με τις φλόγες.

Όπως φαίνεται η μάχη συνεχίζεται καθώς η κατάσταση στο νησί έγινε άκρως ανησυχητική τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με την rodiaki, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν από το πρωί «συνδράμουν» την φωτιά η οποία συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Η φωτιά έχει ξεφύγει από τα Λάερμα και πηγαίνει προς την ιερά Μονή Θάρρι. 

Μάλιστα, πριν από λίγο μήνυμα για την εκκένωση των χωριών Λάρδα και Πυλώνα στη Ρόδο με κατεύθυνση προς Αρχάγγελο έστειλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μέσω του «112».

«Την παρούσα στιγμή δεν κινδυνεύει κανένας οικισμός, δεν υπάρχει ζωντανό μέτωπο, που να δίνει άμεσα αγωνία, αλλά η μάχη με τις εστίες των συνεχών αναζωπυρώσεων συνεχίζεται» αναφέρει με ανάρτησή του στο facebook ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Δείτε το μήνυμα:

Την δραματική εικόνα του πύρινου μετώπου δίνουν με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα οι κάτοικοι του νησιού. Την ίδια στιγμή εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την «χαλαρή» αντιμετώπιση από τις αρμόδιες αρχές του τόπου.

Ενδεικτικά, δείτε τι γράφει ένας κάτοικος:

«Μεγάλη αναζωπυρωση στα Λαερμα…

Μάχη να μη περάσει το δρόμο για Λαρδο η φωτιά προς τη Μονή ΘΑΡΡΙ.

Τα τρόφιμα και τα νερά μεταφέρονται τώρα από τα Απόλλωνα στα Λαερμα…

Δυνατός αέρας.

Έκκληση για υδροφόρες διαθέσιμες…

Στη μάχη όλος ο κόσμος…

11:15

Ακούει κανείς ; Ή κοιμούνται οι άρχοντες τον ύπνο του δικαίου ; Κάπου διάβασα ότι ο περιφερειάρχης είπε ότι δεν υπάρχουν το πρωί μέτωπα !!!!!! Έλεος

\Τελειώσατε την Ρόδο αφήστε ένα δέντρο να κρεμαστήτε που προδώσατε το νησί μας»

Δείτε την ανάρτηση:

Δείτε μια ακόμα οργισμένη ανάρτηση:

«Δυστυχώς άλλη μια φωτιά ήρθε να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των πυρκαγιών στη Ρόδο. Άλλη μια καταστροφή σαν αυτές του 1987, 1992 2008,2012, 2021 Σχεδόν το 80-90% του δασικού μας πλούτου έχει αποτεφρωθεί.
Όλα αυτά τα χρόνια έχουν ακουστεί πολλά για τα αίτια. Πρόθεση , σαμποτάζ, ο αέρας,η ζέστη, ακόμη και τους τουρίστες έχετε ενοχοποιήσει.
Κάθε φορά στην πρώτη γραμμή είναι νέοι άνθρωποι, αγρότες, εθελοντές που βάζουν σε κίνδυνο την ζωή τους και τις περιουσίες τους.
Κάθε φορά ζητάμε βοήθεια από την υπόλοιπη πυροσβεστική δύναμη της χώρας που σε περίπτωση που έχει κι άλλο μέτωπο, είναι ανεπαρκής να μας βοηθήσει..
Τελευταία φορά ήρθαν από την Ρωσία και σήμερα από την Ρουμανία.
Η βοήθειες στου πληγέντες ( νερά φάρμακα, μάσκες, τροφή) στέλνονται πάντα από πρωτοβουλία των μόνιμων κατοίκων και όχι από δημόσια πρωτοβουλία.
Και σας ρωτάω εσάς ρε κουστουματοι Γιατί?
Τι να απαντήσουμε στα παιδιά μας που μας ρωτάνε: γιατί την Ρόδο μας ?
Βγείτε έστω και αξύριστοι να μας δώσετε μια απάντηση».

Μια εφιαλτική νύχτα βίωσαν οι κάτοικοι της Ρόδου καθώς λόγω των ισχυρών ανέμων δημιουργήθηκαν πολλές αναζωπυρώσεις στην μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε την Τρίτη και έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους.

Η δραματική κατάσταση στο νησί είχε ως αποτέλεσμα λίγο μετά τα μεσάνυχτα να συνέλθει εκτάκτως στη Λάρδο το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για να γίνει μια εκτίμηση και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση που έκανε ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης  στις 2 τα ξημερώματα δίνοντας μια εικόνα για το τι συμβαίνει στο νησί η οποία συνοδεύτηκε από μια φωτογραφία από την έκτακτη σύσκεψη.

Η ανάρτηση:

«Η Ρόδος μας βιώνει ακόμα μία νύχτα μεγάλης δοκιμασίας.

Βρισκόμαστε διαρκώς στο μέτωπο της φωτιάς και απόψε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου στη Λάρδο, με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, το Διοικητή της ΠΥΡ Νικήτα Βενιό, τους προέδρους των δημοτικών ενοτήτων Νότιας Ρόδου, Λινδίων, Αρχαγγέλου, αντιδημάρχους, εθελοντές πυροσβέστες και πολίτες, εκτιμούμε τις τρέχουσες συνθήκες και αποφασίζουμε για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, με στόχο την εναρμόνιση των δράσεων όλων των πυροσβεστικών δυνάμεων και την κατάσβεση της φωτιάς όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Στη Ρόδο έχουν φτάσει ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και αναμένονται επιπλέον δυνάμεις τις επόμενες ώρες. Όλοι μαζί παλεύουμε με κάθε τρόπο και με όλες μας τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε τον πύρινο εφιάλτη, να προστατεύσουμε τις περιουσίες των συμπολιτών μας και πάνω απ’ όλα τις ανθρώπινες ζωές».

Δείτε την ανάρτηση:

Στην περιοχή αυτή την ώρα επιχειρούν 173 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρο και 35 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν με το πρώτο φως της ημέρας δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη. Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα στο νησί των Δωδεκανήσων αναμένεται να φθάσουν 25 πυροσβέστες αεροπορικώς από την Θεσσαλονίκη, καθώς και βοήθεια από Ρουμανία και Σλοβακία.

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Το βασικό μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται αυτή την ώρα κοντά στο φράγμα του Γαδουρά και στο χωριό Λάερμα. Για να αποτραπεί η είσοδος της φωτιάς στα Λάερμα δόθηκε σκληρή μάχη στη διάρκεια της νύχτας ενώ το χωριό εκκενώθηκε χθες το βράδυ για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα οι κάτοικοί του.

Την δύσκολη κατάσταση στο νησί επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός.

Όπως υπενθύμισε χθες στις 22.29 το βράδυ στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του χωριού Λάερμα, να εκκενώσουν προς τον Αρχάγγελο. Όπως είπε ο κ. Αρτοποιός απομακρύνθηκαν 300 άτομα που διαμένουν εκεί ωστόσο η φωτιά δεν μπήκε στο χωριό.

Εγκλωβίστηκαν εθελοντές και πυροσβέστες

Στιγμές πανικού βίωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας περίπου 20 πυροσβέστες και εθελοντές που έδιναν τη δική τους μάχη στο πύρινο μέτωπο στη Ρόδο καθώς εγκλωβίστηκαν στη φωτιά! Οι περισσότεροι εξ’ αυτών είναι στο πεδίο της μάχης με τις φλόγες και παλεύουν από την Τρίτη.

Σε βίντεο που ανήρτησε ο πρόεδρος των φορτηγών δημόσιας χρήσεως Ρόδου, Κώστας Στυλιανού ο οποίος ήταν ένας από τους εθελοντές κατά τη διάρκεια της «ομηρείας» από τις φλόγες ανέφερε ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους, ενώ αναμένουν να κοπάσει η πυρκαγιά και να φύγουν από το σημείο με ασφάλεια.

Δείτε το βίντεο:

Περίπου στις 2 τα ξημερώματα ο ίδιος έκανε ακόμη μία ανάρτηση αναφέροντας ότι η ομάδα των εθελοντών και των πυροσβεστών κατάφερε να απεγκλωβιστεί μετά από 5 ώρες!

Δείτε την ανάρτηση:

Τι γίνεται σε Δερβενοχώρια και δυτική Αττική

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό σε ύφεση είναι τα μέτωπα σε Λακωνία και Δυτική Αττική, ωστόσο, όπως τόνισε οι δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν στο σημείο αδιάλειπτα για να αποτρέψουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

SOS για τις φωτιές σήμερα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα για τις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος, Θεσσαλίας, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, για επτά περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου

– Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

– Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

– Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Επιπρόσθετα, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Παράλληλα, εφαρμόζεται το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

 

(φωτογραφίες dimokratiki, rodiaki)

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This