Πύρινη κόλαση στη Ρόδο – Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού

Οι εκκενώσεις αφορούν λιγότερο του 10% των τουριστικών καταλυμάτων

Must Read

Σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα της η φωτιά που μαίνεται στη Ρόδο για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, με τους πυροσβέστες να δίνουν τιτάνια μάχη με τις πύρινες φλόγες, ενώ σε ελέξιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού τουριστών αλλά και ντόπιων κατοίκων από το Κιοτάρι.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική οι εκκενώσεις αφορούν λιγότερο του 10% των τουριστικών καταλυμάτων, ενώ επισημαίνεται ότι η ένταση του φαινομένου έχει αποκλιμακωθεί.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι δεν υπάρχει κανένας συντονισμός και παράλληλα οι εικόνες ντροπής με τους τουρίστες να τρέχουν πανικόβλητοι με τα παιδιά τους στην αγκαλιά πλήττουν ανεπανόρθωτα τον τουρισμό της χώρας.




Εκκένωση ξενοδοχείων

Αρχικά έγινε εκκένωση όλων των ξενοδοχειακών μονάδων προς ασφαλή παρακείμενα σημεία είτε πεζή είτε με τη συμβολή οχημάτων της Αστυνομίας και του Στρατού, με σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ιδιωτικά σκάφη, ενώ συνδρομή παρείχαν και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας.

Πολλοί από τους τουρίστες που εγκατέλειψαν τα ξενοδοχεία τους κατευθύνθηκαν προς την παραλία Λάρδου όπου είναι σε εξέλιξη επιχείρηση μετακίνησης με πλωτά του Λιμενού και ιδιωτικά προς την παραλία Καλάθου, όπου υπάρχει μονάδα του Στρατού.

Περισσότερα από 1000 άτομα απεγκλωβίστηκαν από το Κιοτάρι

Στο κέντρο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος που συντονίζει τον απεγκλωβισμό εκατοντάδων ατόμων από περιοχές της Ρόδου όπου μαίνεται πυρκαγιά, βρίσκεται ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Έως αυτή τη στιγμή έχουν απεγκλωβιστεί περισσότερα από 1000 άτομα από το Κιοτάρι οι οποίοι μεταφέρονται στον Κάλαθο. Επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων γίνεται και από την περιοχή Λάρδο. Στην επιχείρηση του λιμενικού σώματος συμμετέχουν τέσσερα πλωτά του λιμενικού ένα ναυαγοσωστικό περισσότερα από 30 ιδιωτικά σκάφη πλοίο του πολεμικού ναυτικού και ελικόπτερο του λιμενικού σώματος.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε νωρίτερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, ο εκπρόσωπος του λιμενικού Σώματος, Νίκος Αλεξίου, πάνω από 1.500 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί και μεταφέρονται στις Καλυθιές Ρόδου, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Κολοσσού.

Που θα φιλοξενηθούν οι τουρίστες

Η κινητοποίηση τουριστών βρίσκεται σε εξέλιξη χωρίς ωστόσο να λείπουν τα προβλήματα σε ορισμένες περιπτώσεις. Πολλοί τουρίστες μεταφέρθηκαν με τουριστικά λεωφορεία των τουριστικών γραφείων του νησιού και με λεωφορεία της δημοτικής επιχείρησης συγκοινωνιών ΡΟΔΑ.

Όσοι τουρίστες απομακρύνθηκαν από τα ξενοδοχεία τους μεταφέρθηκαν σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού όπου και θα διανυκτερεύσουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα διανυκτερεύσουν σε συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων αλλά και σε πλοία.

Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται η προσπάθεια για την εξεύρεση χώρων έτσι ώστε να φιλοξενηθούν οι επισκέπτες. Οι περισσότεροι από τους τουρίστες αυτούς έμεναν σε ξενοδοχεία στην περιοχή Κιοτάρι και ευρύτερα στην περιοχή της Νότιας Ρόδου, όπου οι πύρινες φλόγες έκαψαν τα πάντα στο πέρασμά τους.




Τρία ξενοδοχεία τυλίχτηκαν στις φλόγες, ενώ η απομάκρυνση των τουριστών από τα άλλα ξενοδοχεία έγινε λόγω των πυκνών καπνών που είχαν σκεπάσει την ευρύτερη περιοχή.

Αρτοποιός: Η ένταση του φαινομένου έχει αποκλιμακωθεί

Νεότερη ενημέρωση σχετικά με τη μεγάλη φωτιά που καίει για πέμπτη ημέρα τη Ρόδο αλλά και τις εκκενώσεις των ξενοδοχείων που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός. «Η εκκένωση όλων των ξενοδοχειακών μονάδων έγινε χωρίς προβλήματα προς ασφαλή σημεία και υπολογίζεται ότι έχουν απεγκλωβιστεί δια θαλάσσης περίπου 2.000 άτομα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ενημέρωση

«Η εκκένωση όλων των ξενοδοχειακών μονάδων έγινε χωρίς προβλήματα προς ασφαλή σημεία και υπολογίζεται ότι έχουν απεγκλωβιστεί δια θαλάσσης περίπου 2.000 άτομα», επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός, στην ενημέρωση με αφορμή και το πύρινο μέτωπο που καίει ανεξέλεγκτο στη Ρόδο.

Η πυρκαγιά στη Ρόδο δυσκόλεψε το έργο των δυνάμεων κυρίως στην ευρύτερη παραλιακή περιοχή του Κιοταρίου. Κατά την πορεία της έφτασε νότια του οικισμού Λάερμα και παρ’ όλες τις προσπάθειες των επίγειων και εναέριων δυνάμεων αλλά και τις εργασίες των χωματουργικών μηχανημάτων για τη διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, η φωτιά κινήθηκε σε χαράδρες με ένταση 7 μποφόρ με νότια κατεύθυνση προς Λάρδο. Για τον λόγο αυτό δόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112 σε όσους διέμεναν σε Ασκληπιείο και Κιοτάρι.

Στη συγκεκριμένη περιοχή η ένταση του φαινομένου πλέον έχει αποκλιμακωθεί. Η εκκένωση όλων των ξενοδοχειακών μονάδων έγινε χωρίς προβλήματα προς ασφαλή σημεία και υπολογίζεται ότι έχουν απεγκλωβιστεί δια θαλάσσης περίπου 2.000 άτομα.

Επισημαίνεται ότι οι προληπτικές εκκενώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Ρόδο αφορούν λιγότερο του 10% των τουριστικών καταλυμάτων του νησιού.

Επισημαίνεται επίσης ότι έχει ληφθεί μέριμνα για τη διαμονή όσων χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές. Επίσης διατίθεται πλοίο της Blue Star για να φιλοξενήσει πολίτες. Στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι σε εξέλιξη σύσκεψη του Συντονιστικού με τη συμμετοχή των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τουρισμού και εκπροσώπων του ΕΚΑΒ, του ΓΕΕΘΑ και των Σωμάτων Ασφαλείας, υπό τον συντονισμό του Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Έχουν διατεθεί ήδη και επιχειρούν σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ιδιωτικά σκάφη, φορτηγό πλοίο, επιβατικό οχηματαγωγό και φουσκωτά της Μοίρας Καταδρομέων.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για αύριο Κυριακή προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Λάρισα, Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία, σε περιοχές της Αχαΐας και Ηλείας και σε νησιά Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, ενώ πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος στην υπόλοιπη χώρα. Η νέα θερμική έξαρση δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για την εκδήλωση και εξάπλωση των πυρκαγιών. Στην ακραία αυτή κατάσταση που βιώνουμε. Επιβάλλεται η προσοχή όλων μας».

Στη Ρόδο κυβερνητικό κλιμάκιο

Αυτή την ώρα μεταβαίνει στη Ρόδο κυβερνητικό κλιμάκιο με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη.

Στο νησί βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς.

Τα μέσα που έχουν διατεθεί και επιχειρούν

Στο έργο της κατάσβεσης της φωτιάς και του απεγκλωβισμού πολιτών έχουν διατεθεί και ήδη επιχειρούν, υπό τον Συντονισμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τα παρακάτω μέσα:

Από το Λιμενικό Σώμα/Υπουργείο Ναυτιλίας:

Επιχειρούν 4 σκάφη του Λιμενικού Σώματος και άνω των 20 ιδιωτικών σκαφών (ημερόπλοια και φουσκωτά). Επίσης στη περιοχή βρίσκονται 1 φορτηγό πλοίο, 1 Ε/Γ-Ο/Γ (παντόφλα), 2 φουσκωτά της μοίρας καταδρομέων.

Επίσης δεσμεύτηκε και διατίθεται πλοίο της Blue Star για να φιλοξενήσει πολίτες. Υπολογίζεται οτι έχουν απεγκλωβιστεί δια θαλάσσης άνω των 1000 ατόμων.




Συνδρομή Ενόπλων Δυνάμεων 

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν σήμερα στην εκκένωση πολιτών από το Κιοτάρι Ρόδου με έξι λεωφορεία, εκ των οποίων πέντε του Γενικού Επιτελείου Στρατού και ένα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, τρία πλωτά σκάφη του 6ου Ειδικού Τάγματος Εθνοφυλακής και την πυραυλάκατο «Ντεγιάννης».

Από το ΓΕΕΘΑ έχουν διατεθεί:

Εναέρια:

  • 2xCL-415
  • 1xCH-47D (Ε/Π)

Επίγεια:

  • 2 Π/Γ (προωθητής γαιών)
  • 1 Ι/Γ (ισοπεδωτής γαιών)
  • 2 ανατρεπόμενα
  • 1 Ε/Τ (εκσκαφέας τάφρων)
  • 2 Ρ/Μ (ρυμουλκά)
  • 2 πυροσβεστικά οχήματα
  • 14 άτομα χειριστές οχημάτων
  • 6 Λεωφορεία
  • 4 STEYER
  • 6 πλωτά ειδικων δυνάμεων




Οκτώ διακομιδές από το EKAB

Από το ΕΚΑΒ έγινε γνωστό ότι πραγματοποιήθηκαν οκτώ διακομιδές ατόμων με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα. Ειδικότερα, με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν διακομισθεί 4 ενήλικες και 2 νεογνά στο Κέντρο Υγείας Αργχαγγέλου, δύο ενήλικες στο Κέντρο Υγείας Γενναδίου, ενώ οι διασώστες του ΕΚΑΒ έχουν παράσχθει πρώτες βοήθειες, κυρίως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων, σε τουλάχιστον 60 περιστατικά στο δρόμο.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται τόσο το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου όσο και τα όμορα Κέντρα Υγείας στην περιοχή όπου έχει πληγεί από τις πυρκαγιές.

Την ίδια ώρα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι σε εξέλιξη Συντονιστικό με τη συμμετοχή του ΥΠΕΝ/Μονάδας διαχείρισης Κρίσεων, Υπουργείου Τουρισμού, ΕΚΑΒ, ΓΕΕΘΑ, Σωμάτων Ασφαλειας στο οποίο έχει μεταβεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.




Στη «μάχη» και η Αστυνομία

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., 150 αστυνομικοί και μέσα συνδράμουν στις αγωνιώδεις προσπάθειες που γίνονται στην Ρόδο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση: «Παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενεργούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, μέσω της εφαρμογής έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με – κατά περίπτωση – απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, της προληπτικής εκκένωσης περιοχών, του απεγκλωβισμού ατόμων και ζώων, καθώς και της διασφάλισης της σωματικής ακεραιότητας και των περιουσιών των κατοίκων πληγέντων περιοχών».

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται από την ΕΛΑΣ, διατίθενται αστυνομικοί των ΟΕΠΤΑ και ΟΠΚΕ, ενώ σήμερα αναχωρεί C130 για το νησί της Ρόδου από την Αττική με αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ.

Παράλληλα αστυνομικοί και οχήματα των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Α’ Δωδεκανήσου ενισχύονται συνεχώς από υπηρεσίες όμορων Αστυνομικών Διευθύνσεων καθώς και Διευθύνσεων της Γ.Α.Δ.Α.

«Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Επιτάσσονται πλοία

Νωρίτερα έγινε γνωστό από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου επιτάσσονται όλα τα τουριστικά σκάφη που ελλιμενίζονται στο Μανδράκι και με αυτά μεταφέρονται οι τουρίστες από τα ξενοδοχεία που εκκενώνονται από το Κιοτάρι σε ασφαλές σημείο στην παραλία Καλάθου.

Παράλληλα ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ. Ο στόλος θα κατευθυνθεί προς τη νότια Ρόδο προκειμένου να παραλάβει τουρίστες και κατοίκους από το Κιοτάρι, όπου μαίνεται η πυρκαγιά, σε ασφαλές σημείο.




Διαβάστε επίσης:

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο – Εκκενώθηκαν ξενοδοχεία

Ρόδος: Τουρίστες σε απόγνωση – Συγκλονίζουν οι αναρτήσεις τους στα social media

Σε κατάσταση συναγερμού: Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο – Η αστυνομία σε περιοχές Natura και δάση

Ρόδος: Εκκενώθηκαν ακόμη δύο χωριά και ξενοδοχεία – Διακοπές ρεύματος – Εγκλωβίστηκαν πυροσβέστες!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This