Ρόδος: Εκκενώθηκαν ακόμη δύο χωριά και ξενοδοχεία – Διακοπές ρεύματος – Εγκλωβίστηκαν πυροσβέστες!

Ένα «μέτωπο» έχει φτάσει στις παρυφές του χωριού Λάρδος - Έκκληση για φαρμακευτικό υλικό κάνει ο Ερυθρός Σταυρός

Must Read

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης για πέμπτη συνεχόμενη μέρα στην Ρόδο.

Νωρίτερα σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις τέθηκαν σε «κόκκινο συναγερμό» καθώς η φωτιά ξέφυγε από το χωριό Λάερμα.

Αρχικά ζητήθηκε μέσω του 112 η εκκένωση Λάρδο και Πυλώνα ενώ μόλις πριν από λίγο στάλθηκε μήνυμα και στους κατοίκους των κοινοτήτων Ασκληπιείου και Κιοταρίου να εκκενώσουν προς Γεννάδι. 

Παράλληλα, στην εκκένωση δύο ξενοδοχείων, για προληπτικούς λόγους, που βρίσκονται στην περιοχή Κιοττάρι της Ρόδου προχώρησαν οι τοπικές υπηρεσίες λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Οι πελάτες των δύο ξενοδοχείων μεταφέρθηκαν με 30 τουριστικά λεωφορεία σε ασφαλή περιοχή του νησιού.

Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν συγκεντρώνονται σε δύο σημεία στο σχολικό συγκρότημα Αρχαγγέλου (2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου, Γυμνάσιο και Λύκειο) και στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλλιθέας.

Σύμφωνα με πληροφορίες και καταγγελίες κατοίκων του χωριού Λάρδος ένα μέτωπο της φωτιάς από την περιοχή του Αγίου Λουκά έχει φθάσει στις παρυφές του χωριού με αποτέλεσμα να επικρατεί τεράστια αναστάτωση.

Στην περιοχή του χωριού Λάρδος οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι μεγάλες ώστε να αποτρέψουν τις φλόγες να φτάσουν στην Ιερά Μονή Θάρρι.

Περίπου στη 1 πολλά οχήματα βαρέως τύπου έσπευσαν στην περιοχή της Παναγίας της Υψενής σε μία προσπάθεια να προστατεύσουν τη Μονή ενώ δύναμη της πυροσβεστικής έχει παραταχθεί περιμετρικά της Λάρδου για τον ίδιο λόγο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν εγκλωβιστεί στη Μονή Υψενής πυροσβέστες με τον διοικητή της Πυροσβεστικής, καθώς οι καλόγριες της Μονής αρνούνται να την εγκαταλείψουν, παρά το γεγονός ότι στις 12:25 δόθηκε εντολή εκκένωσης.

Διακοπές ρεύματος

Την στιγμή που στο νησί επικρατεί τεράστια αναταραχή και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις φωτιές παρατηρούνται και διακοπές ρεύματος που δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ οι διακοπές θα γίνουν εξαιτίας της φωτιάς.

Όπως αναφέρεται στην ενημέρωση τέθηκε εκτός ο ΘΗΣ (Θερμοηλεκτρικός Σταθμός) Ν. Ρόδου και κρίθηκε αναγκαίο να προγραμματισθούν για σήμερ έως το βράδυ, εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης και χρονικής διάρκειας έως 1 ώρα, με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος.

Στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας για την εύρυθμη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της Ρόδου, ο ΔΕΔΔΗΕ παρακαλεί θερμά τους καταναλωτές να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά για τις ώρες αιχμής 12:00 – 15:00 και 17:00 – 22:00.

Τις συγκεκριμένες ώρες, συστήνεται:

– να αποφεύγεται η χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να μετατίθεται κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής)

– να ρυθμίζεται η θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.

Έκκληση από τον Ερυθρό Σταυρό

Σύμφωνα με ανακοίνωση οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής χρειάζονται βαζελινούχες και αποστειρωμενες γάζες, αλοιφές εγκαυμάτων. φυσιολογικό ορό 500ml, ελαστικούς επιδέσμους, tears natural οφθαλμολογικές σταγόνες, επίσης Ισοτονικά φακελάκια, μπάρες δημητριακών, σπαστους καφέδες

Αυτά μπορούν όσοι πολίτες θέλουν να τα προωθήσουν στις αποθήκες του Ερυθρού στο παλιό νοσοκομείο Τηλ.επικοινωνίας: 6937010482.

Τι προηγήθηκε

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης που βιώνουν οι κάτοικοι της Ρόδου από την περασμένη Τρίτη που ξέσπασε φωτιά.

Η νύχτα που πέρασε ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και χρειάστηκε να εκκενωθεί το χωριό Λάερμα λόγω μιας μεγάλης αναζωπύρωσης που απειλούσε τον τόπο. Όλο το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές έδωσαν τιτάνια μάχη με τις φλόγες.

Όπως φαίνεται η μάχη συνεχίζεται καθώς η κατάσταση στο νησί έγινε άκρως ανησυχητική τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με την rodiaki, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν από το πρωί «συνδράμουν» την φωτιά η οποία συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Η φωτιά έχει ξεφύγει από τα Λάερμα και πηγαίνει προς την ιερά Μονή Θάρρι. 

Μάλιστα, πριν από λίγο μήνυμα για την εκκένωση των χωριών Λάρδα και Πυλώνα στη Ρόδο με κατεύθυνση προς Αρχάγγελο έστειλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μέσω του «112».

«Την παρούσα στιγμή δεν κινδυνεύει κανένας οικισμός, δεν υπάρχει ζωντανό μέτωπο, που να δίνει άμεσα αγωνία, αλλά η μάχη με τις εστίες των συνεχών αναζωπυρώσεων συνεχίζεται» αναφέρει με ανάρτησή του στο facebook ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Δείτε το μήνυμα:

Την δραματική εικόνα του πύρινου μετώπου δίνουν με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα οι κάτοικοι του νησιού. Την ίδια στιγμή εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την «χαλαρή» αντιμετώπιση από τις αρμόδιες αρχές του τόπου.

Ενδεικτικά, δείτε τι γράφει ένας κάτοικος:

«Μεγάλη αναζωπυρωση στα Λαερμα…

Μάχη να μη περάσει το δρόμο για Λαρδο η φωτιά προς τη Μονή ΘΑΡΡΙ.

Τα τρόφιμα και τα νερά μεταφέρονται τώρα από τα Απόλλωνα στα Λαερμα…

Δυνατός αέρας.

Έκκληση για υδροφόρες διαθέσιμες…

Στη μάχη όλος ο κόσμος…

11:15

Ακούει κανείς ; Ή κοιμούνται οι άρχοντες τον ύπνο του δικαίου ; Κάπου διάβασα ότι ο περιφερειάρχης είπε ότι δεν υπάρχουν το πρωί μέτωπα !!!!!! Έλεος

\Τελειώσατε την Ρόδο αφήστε ένα δέντρο να κρεμαστήτε που προδώσατε το νησί μας»

Δείτε την ανάρτηση:

Δείτε μια ακόμα οργισμένη ανάρτηση:

«Δυστυχώς άλλη μια φωτιά ήρθε να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των πυρκαγιών στη Ρόδο. Άλλη μια καταστροφή σαν αυτές του 1987, 1992 2008,2012, 2021 Σχεδόν το 80-90% του δασικού μας πλούτου έχει αποτεφρωθεί.
Όλα αυτά τα χρόνια έχουν ακουστεί πολλά για τα αίτια. Πρόθεση , σαμποτάζ, ο αέρας,η ζέστη, ακόμη και τους τουρίστες έχετε ενοχοποιήσει.
Κάθε φορά στην πρώτη γραμμή είναι νέοι άνθρωποι, αγρότες, εθελοντές που βάζουν σε κίνδυνο την ζωή τους και τις περιουσίες τους.
Κάθε φορά ζητάμε βοήθεια από την υπόλοιπη πυροσβεστική δύναμη της χώρας που σε περίπτωση που έχει κι άλλο μέτωπο, είναι ανεπαρκής να μας βοηθήσει..
Τελευταία φορά ήρθαν από την Ρωσία και σήμερα από την Ρουμανία.
Η βοήθειες στου πληγέντες ( νερά φάρμακα, μάσκες, τροφή) στέλνονται πάντα από πρωτοβουλία των μόνιμων κατοίκων και όχι από δημόσια πρωτοβουλία.
Και σας ρωτάω εσάς ρε κουστουματοι Γιατί?
Τι να απαντήσουμε στα παιδιά μας που μας ρωτάνε: γιατί την Ρόδο μας ?
Βγείτε έστω και αξύριστοι να μας δώσετε μια απάντηση».

(φωτογραφίες rodiaki, dimokratiki)

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This