«Βροχή» οι συλλήψεις για αυθαιρεσίες και παραβάσεις στα ελληνικά νησιά

Σύρος και Τήνος στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών

Must Read

Δεν έχουν τέλος οι παραβάσεις και οι αυθαιρεσίες στα νησιά, με τα στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας να καταγράφουν αμέτρητα περιστατικά κατά την διάρκεια των ελέγχων τους. Στο στόχαστρο των Αρχών μπήκαν κοσμοπολίτικα νησιά, ενώ οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν οδήγησαν σε πολλές περιπτώσεις, σε συλλήψεις επιχειρηματιών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Τήνου και τα όσα συνέβησαν στα μέσα του περασμένου Ιουνίου όταν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έκανα απόβαση στο νησί και άρχισαν να διεξάγουν έρευνα για αυθαίρετες κατασκευές. Ο έλεγχος των Αρχών οδήγησε σε μπαράζ συλλήψεων καθώς πλήθος καταστημάτων εντοπίστηκε να έχει προβεί σε παράνομη κατάληψη του αιγιαλού μέσω ξύλινων εξεδρών, τραπεζοκαθισμάτων και ομπρελών.

Κατάστημα και ξενοδοχείο στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών

Ενδεικτικές είναι δύο περιπτώσεις, ενός παραλιακού καταστήματος και ενός ξενοδοχείου. Στην πρώτη περίπτωση, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως η ιδιοκτήτρια του μαγαζιού είχε κατασκευάσει εντός του καταστήματος και εντός χερσαίας ζώνης αιγιαλού μία ξύλινη εξέδρα διαστάσεων 15,5 μ. μήκους και 6 μ. πλάτους, πάνω στην οποία είχε τοποθετήσει τραπέζια και καρέκλες χωρίς φυσικά να διαθέτει την ανάλογη άδεια.

Στη δεύτερη περίπτωση, ο 57χρονος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, είχε κατασκευάσει απέναντι από την επιχείρηση και εντός χερσαίας ζώνης αιγιαλού μία ξύλινη εξέδρα 40 μ. μήκους και 5 μ. πλάτους πάνω στην οποία είχε τοποθετήσει 22 τραπέζια με 83 καρέκλες, δύο καναπέδες και ένα μπαρ 18 τμ. Επιπλέον η εξέδρα ήταν καλυμμένη από ξύλινη πέργκολα ύψους τριών μέτρων, ενώ εντός της παραλίας είχε φτιαχτεί παρανόμως και ένας ξύλινος διάδρομος. Προφανώς για τίποτα από όλα αυτά δεν υπήρχε η σχετική άδεια.

Σύρος: Γνωστό ξενοδοχείο πιάστηκε στα «πράσα»

Ακόμη μία περίπτωση που απασχολεί δικαστικά αφορά σε ένα πολύ γνωστό ξενοδοχείο στη Σύρο το οποίο, όπως καταγγέλλεται, έχει προβεί σε σωρεία παραβάσεων.

Το εν λόγω ξενοδοχείο, που έχει προβληθεί και στο εξωτερικό από μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, απέχει μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο της Ερμούπολης και, όπως διαφημίζεται στα social media της επιχείρησης, προσφέρει ιδιωτικές πισίνες, κήπο, εντυπωσιακή θέα καθώς και εστιατόριο – μπαρ στον τελευταίο όροφο. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι για τα περισσότερα φέρεται να μην διαθέτει τις απαιτούμενες άδειες λειτουργίας.

Η υπόθεση εκτείνεται χρονικά από το καλοκαίρι του 2020. Τότε κάτοικοι του νησιού που γειτνιάζουν με το εν λόγω ξενοδοχείο αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν είδαν ξαφνικά έξω από το σπίτι τους τεράστιους αεραγωγούς να καταλήγουν σε καμινάδες που παρέπεμπαν σε κουζίνα.

Τα χειρότερα βέβαια ήρθαν όταν ο ήλιος έπεσε και τη θέση της απογευματινής ησυχίας κατέλαβε η έντονη μουσική, η οποία συνεχίστηκε μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες. Όπως είναι λογικό οι γείτονες αντέδρασαν και η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια, όπου αποκαλύφθηκε το πλήρες εύρος των παρανομιών στις οποίες είχαν προχωρήσει οι επικεφαλής της επιχείρησης.

Με την υπόθεση ασχολήθηκε η δικηγόρος Χριστίνα Μητρονάτσιου η οποία εξήγησε πως, όπως αποδείχθηκε από την έρευνα των αρμόδιων Αρχών, το πολυτελές ξενοδοχείο είχε προχωρήσει σε πλείστες αυθαίρετες πολεοδομικές κατασκευές με αποτέλεσμα να επιβληθούν υψηλά πρόστιμα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την κυρία Μητρονάτσιου, οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου κατασκεύασαν παρανόμως ένα εστιατόριο στην ταράτσα της επιχείρησης και στη συνέχεια τοποθέτησαν -και πάλι παράνομα- μία ξύλινη πέργκολα περίπου 8 τμ. Παράλληλα, κατασκεύασαν καμινάδες και προέβησαν στην τοποθέτηση κλιματιστικών μονάδων εξαερισμού καθώς και επαγγελματικών ψυγείων για τη λειτουργία του εστιατορίου.

Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν

Τελικά, το παζλ των αυθαιρεσιών συμπληρώθηκε πλήρως από την αυτοψία που διενήργησαν στο σημείο στελέχη του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η οποία «έδειξε» τις εξής παραβάσεις:

  • Τοποθέτηση καμινάδας απαγωγής ατμών, άνευ εγκρίσεων Υπουργείου Πολιτισμού.
  • Τοποθέτηση τριών τζακούζι άνευ άδειας/έγκρισης.
  • Αλλαγή χρήσης υπαίθριου χώρου (ταράτσας) επιφάνειας 137 τ.μ.
  • Τοποθέτηση ξύλινων πετασμάτων στο δώμα, άνευ εγκρίσεων, βάσει του ΦΕΚ 345/89, παρ. 8, άρθρο 1, τα οποία παρεμποδίζουν τη θέα των όμορων ιδιοκτητών.
  • Ανύψωση στηθαίου δώματος κατά 35 εκατοστά.
  • Έπειτα από τις παραπάνω διαπιστώσεις η «σκυτάλη» πέρασε στον ΕΟΤ ο οποίος, με σειρά αποφάσεων, ζήτησε τη σφράγιση των παράνομων εγκαταστάσεων.

Οι αποφάσεις ωστόσο δεν στάθηκαν ικανές να «πείσουν» τους επικεφαλής να προβούν στις νόμιμες διαδικασίες, καθώς, σύμφωνα με την κυρία Μητρονάτσιου, η σφράγιση δεν έγινε ποτέ.

«Η εντολέας μου άνοιγε τα παράθυρα της οικίας της και έβλεπε τον γιγάντιο αεραγωγό της καμινάδας μπροστά της»

«Στην υπόθεση που χειρίστηκα πρόσφατα αγανακτήσαμε με την αδράνεια των αρμόδιων φορέων. Μετά την κινητοποίηση της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου διαπιστώθηκαν οι αυθαίρετες πολεοδομικές κατασκευές και η χρήση χώρων άνευ αδείας και επιβλήθηκαν υψηλά πρόστιμα. Σκεφτείτε να λειτουργεί νυχτερινό κέντρο στην Πλάκα ή κλαμπ με έντονη μουσική και οχλαγωγία στα Μετέωρα ή στο Πάπιγκο», είπε η ίδια και συμπλήρωσε:

«Εν προκειμένω, μία επιχείρηση αυτοπροβαλλόμενη διεθνώς ως υπερπολυτελές ξενοδοχείο -στην πραγματικότητα δηλωμένη ως τουριστικό κατάλυμα- λειτουργούσε ανεξάρτητο εστιατόριο – μπαρ στο άνευ άδειας και εγκρίσεων δώμα. Η εντολέας μου άνοιγε τα παράθυρα της οικίας της και έβλεπε τον γιγάντιο αεραγωγό της καμινάδας μπροστά της, άκουγε τον θόρυβο του μηχανολογικού εξοπλισμού της επαγγελματικής κουζίνας και την έντονη μουσική μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ οι δυσώδεις οσμές κατέστησαν την οικία της ακατάλληλη προς διαβίωση».

Από τη μεριά τους, στελέχη του ξενοδοχείου, μιλώντας στο protothema.gr, ανέφεραν πως η επιχείρηση έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προσθέτοντας πως έχει κινηθεί νομικά κατά αυτών που την καταγγέλλουν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This