Το «κίνημα της πετσέτας» κατάφερε να αφυπνίσει – Στην Πάρο η πρώτη νίκη

Μαζεύτηκαν οι ξαπλώστρες στη μικρή Σάντα της Πάρου - H καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης και η εισαγγελική παρέμβαση

Must Read

Κατάφερε να κάνει «φασαρία», να ακουστεί και να πετύχει ήδη την πρώτη νίκη το κίνημα της πετσέτας που ζητά να απελευθερωθούν οι παραλίες από παράνομες καταλήψεις, και «μπράβους» που όπως καταγγέλλουν εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.

Όπως έγινε γνωστό μέσα από ανάρτηση στην σελίδα του της Κίνησης πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες, η μισή παραλία της μικρής Σάντα Μαρία απελευθερώθηκε και οι ξαπλώστρες που είχαν «κλείσει» την παραλία απ’ άκρη σ’ άκρη απομακρύνθηκαν.

Οι πολίτες έχουν προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις αλλά και σε διαμαρτυρίες, ενώ ακόμα και ο δήμαρχος συντάσσεται με το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση. 




Νωρίτερα, μέλος του κινήματος κατήγγειλε ότι κανένας δεν κάνει έλεγχο στους μαγαζάτορες που ομολογούν ότι δεν έχουν άδεια: «Κάποιοι από αυτούς ομολογούν ότι δεν έχουν άδεια. “Ας έρθει η αστυνομία να μας συλλάβει” είπε κάποιος στη Σάντα Μαρία και πήγε η αστυνομία μετά από τρεις μέρες και τον συνέλαβε. Δεν έχουν άδεια. Απλώς στηρίζονται στη μεγάλη ανοχή του Δήμου, στον οποίο δήμαρχο έστειλα ένα γράμμα ότι όλες οι παραλίες είναι κατειλημμένες και αυτές που λέει ελεύθερες είναι υπό κατάληψη, γιατί σχεδιάζουν διάφορα για μια καντίνα όπου θα φέρουν θηριώδη φορτηγά με θηριώδεις πολυθρόνες και θα τις απλώσουν, αφού δεν τους κάνει κανείς έλεγχο», είπε ο Χρήστος Γεωργούσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ο κ. Γεωργούσης κατήγγειλε ότι ο ίδιος έχει εκδιωχθεί από την παραλία, τονίζοντας μάλιστα ότι η τιμή για τις ξαπλώστρες φτάνει τα 120 ευρώ στη Σάντα Μαρία.

Ελέγχους με καθυστέρηση ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Μετά από τον σάλο που προκλήθηκε από τις καταγγελίες, ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι θα γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι. Έπρεπε δηλαδή να φτάσει Αύγουστος για να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση. «Ας γνωρίζουν όσοι δεν σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Yπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη διέταξε εισαγγελική παρέμβαση: «Ως προς τις καταγγελίες εξάλλου που αναφέρονται σε κατάληψη τμημάτων του αιγιαλού στην Πάρο, χωρίς τις προϋποθέσεις του νόμου και την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στις παραλίες, σας υπενθυμίζουμε τη με αριθμό 10/4-5-2023 εγκύκλιό μας και παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή της».

Αντιδράσεις και σε άλλα νησιά

Αντίστοιχο θέμα με την παραβίαση των παραλιών και των δικαιωμάτων των λουόμενων αντιμετωπίζουν και στην Μύκονο.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Κουκάς «δεν γίνεται να είμαστε υποχρεωμένοι μόνο για να βάζουμε τους ναυαγοσώστες για να καθαρίζουμε τις παραλίες και όταν θέλουμε σαν δήμαρχοι να επιβάλουμε την τάξη και το νόμο στις περιοχές μας, πρέπει να παρακαλάμε τον κάθε υπάλληλο της Κτηματικής Υπηρεσίας να έρθει».

Όσο για τους πολίτες που παραβιάζονται τα δικαιώματά τους τονίζει πως θα πρέπει να ενημερώσει την αστυνομία, τον Δήμο και φυσικά την Κτηματική Υπηρεσία, προκειμένου να κινηθούν οι αντίστοιχες διαδικασίες της επιβολής του νόμου.

Το «Κίνημα της Πετσέτας» μπορεί να πήρε τώρα διαστάσεις, ωστόσο, αντιδράσεις για τις οργανωμένες παραλίες υπήρχαν ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού σε άλλα νησιά.

Στη Ρόδο τον Ιούνιο δημιουργήθηκε το δίκτυο «Ομπρέλα», από πολίτες οι οποίοι ζητούσαν βοήθεια για να αναδείξουν το πλήθος των παρανομιών στις ακτές του νησιού.

Επίσης, πριν δυο εβδομάδες στη Νάξο δημιουργήθηκε μια ομάδα στο Facebook με τίτλο «Κίνημα – Σώστε τις παραλίες της Νάξου», η οποία συγκεντρώνει πάνω από  από 3.700 μέλη, η οποία συνέταξε μια ανοιχτή επιστολή που θα αποστείλει στον εισαγγελέα και στις Αρχές. Παράλληλα, ξεκίνησε καταγραφή με drone της κατάστασης σε βασικές παραλίες, προκειμένου να συγκριθεί με τις αποφάσεις παραχώρησης και να αποκαλυφτούν τυχόν παρανομίες.

Δείτε τις δηλώσεις του:

«Λίγες οι αυθαιρεσίες» λέει ο δήμαρχος Πάρου

Λίγες είναι οι αυθαιρεσίες στις παραλίες της Πάρου, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Μάρκο Κωβαίο, ο οποίος μίλησε για τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες για τις καταλήψεις από μαγαζιά στους αιγιαλούς του νησιού που δεν αφήνουν ελεύθερο χώρο για τους λουόμενους.

Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Κωβαίος είπε αρχικά πως η ελεύθερη πρόσβαση τις παραλίες είναι δημοκρατικό δικαίωμα.

Στη συνέχεια εξέφρασε τη διαφωνία του δήμου με την ΚΥΑ που δεν επιτρέπει τον άμεσο έλεγχο παραλιών από τις δημοτικές αρχές: «Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα άμεσων ελέγχων στους δήμους (…). Εμείς μαζί με τη δημοτική αστυνομία και την ΕΛΑΣ μόνο δυνατότητα αυτοψιών έχουμε και το κάνουμε όσο πιο συχνά μπορούμε. Έχουμε κάνει αυτοψίες σε όλες, έχουμε στείλε χαρτί και στον εισαγγελέα».

Σύμφωνα με τον ίδιο,  «υπάρχουν παραλίες όπου οι επαγγελματίες είναι άριστοι. υπάρχουν και κάποιοι, ευτυχώς λιγοστοί, που αυθαιρετούν και ο δήμος σαφέστατα δεν θα κάνει πίσω. Θέλουμε να στηρίξουμε την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες».

Καταλήγοντας αναφέρει πως ο δήμος θέλει το νόμιμο και δεν φοβάται τις προστριβές αλλά δεν έχει τη δυνατότητα.

Δείτε τι δήλωσε:

«Ζητάμε τη νομιμότητα»

Στην ΕΡΤ μίλησε ο  Δαμιανός Γαβαλάς, μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για τις Ελεύθερες Παραλίες τονίζοντας πως η επιθυμία όλων δεν είναι να φύγουν οι ξαπλώστρες αλλά να εφαρμοστεί η νομιμότητα.

«Ζητάμε από τις Αρχές να πράξουν σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους ώστε να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα», ανέφερε.

Όπως είπε, το πρόβλημα είναι ότι οι επιχειρήσεις στις παραλίες έχουν αναπτύξει ξαπλώστρες και ομπρέλες όχι μόνο στο κομμάτι που τους αναλογεί νόμιμα αλλά και σε άλλα μέρη. Όπως κατήγγειλε, υπάρχουν πολύ μεγάλες υπερβάσεις των ορίων που έχουν οριστεί από τη σύμβαση παραχώρησης.

«Μιλάμε για θεμελιώδεις κοινωνικές ελευθερίες. Μιλάμε για την ελευθερία του ανθρώπου όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα της Ελλάδος. Να έχει ελεύθερη πρόσβαση στον ελεύθερο χώρο, ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καλύτερες παραλίες του νησιού είναι πλήρως κατειλημμένες και μόνο ένα μικρό μέρος είναι διαθέσιμο για τον κόσμο ενώ τουλάχιστον δύο παραλίες είναι κατειλημμένες στο 100% χωρίς να υπάρχει άδεια

Ο κ. Γαβαλάς δήλωσε πως η κίνηση των πολιτών είναι γνωστή στον δήμο και σε άλλες αρχές. Μάλιστα, σε αίτημα που έχει αποσταλεί σε Δήμο, Κτηματική Υπηρεσία, Εισαγγελέα Εφετών, Εισαγγελία Πρωτοδικών, Λιμεναρχείο, οι πολίτες ζητούν από τους αρμοδίους να πράξουν τα νόμιμα ενώ έχουν στείλει και ένα ογκώδες έγγραφο στο οποίο καταγράφονται με ονοματεπώνυμα δεκάδες περιπτώσεις εξόφθαλμα παραβάσεων στον αιγιαλό της Πάρου.

 

 

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This