Υπερδομή ελέγχου για τα κονδύλια στους δήμους για τις φωτιές, προανήγγειλε ο Κικίλιας

Αυστηρότεροι οι νόμοι για τους εμπρηστές - Πώς σχολίασε την φωτιά και τις εκρήξεις στη Ν. Αγχίαλο - 1670 πυρκαγιές τον Ιούλιο, 60 κάθε μέρα

Must Read

Στην δημιουργία μιας υπερδομής η οποία θα ελέγχει τα κονδύλια που θα δίνονται στους δήμους ώστε να κάνουν έργα για τις φωτιές αναφέρθηκε ο Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη του νωρίτερα σήμερα το πρωί.

Τρόμο προκάλεσε το νούμερο των 1.670 πυρκαγιών τον Ιούλιο στο οποίο αναφέρθηκε ο Υπουργός ενώ η Πυροσβεστική έχει να αντιμετωπίσει 60 πυρκαγιές κάθε μέρα!

Παράλληλα, μίλησε για την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τους εμπρησμούς,για τους καθαρισμούς ενώ σχολίασε και την φωτιά στη Νέα Αγχίαλο και τις εκρήξεις στο στρατόπεδο με τα πυρομαχικά που αναστάτωσαν μια ολόκληρη περιοχή.

Τέλος, «χτύπησε το καμπανάκι» και έθεσε σε συναγερμό από τώρα την Πυροσβεστική καθώς είπε πως η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω των ισχυρών ανέμων.

Αρχικά, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην…κλιματική κρίση τονίζοντας ότι «ζούμε στην εποχή της»  φέρνοντας ως παράδειγμα την Κέρκυρα η οποία έζησε τον εφιάλτη με τις φωτιές και τώρα δοκιμάζεται από την κακοκαιρία.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο καθαρισμός των οικοπέδων είναι ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ δεν παρέλειψε να ρίξει και τα βέλη του στους πολίτες που δεν τα προσέχουν.

«Έχουν δοθεί την χρονιά που διανύουμε νωρίς σημαντικά κονδύλια στους δήμους και τους δημάρχους προκειμένου να προβούν σε αυτό το βασικό κομμάτι σε ό,τι είχε να κάνει με τις ζώνες και τους δρόμους που πρέπει να καθαριστούν, να ξεχορταριαστούν αλλά και τα ιδιωτικά οικόπεδα και σπίτια.

Φυσικά, υπάρχει και η προσωπική ευθύνη των πολιτών. Υπάρχουν αρκετοί δήμοι που κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους, οργανωμένα. Υπάρχουν και κάποιοι όμως που δεν έχουν κάνει τη δουλειά τους και δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να υπάρχει πρόληψη»

Για το ζήτημα την μεγάλη φωτιά στη Νέα Αγχίαλο και τις εκρήξεις στην 111 Πτέρυγα Μάχης είπε:

«Οι ένοπλες δυνάμεις είναι θεσμός της χώρας. Εγώ τις σέβομαι και έχουμε μια άριστη συνεργασία με τον κ. Δένδια και τον κ. Φλώρο. Υπάρχουν περίπολα κάθε μέρα όταν είναι στο 3,4,5 η επικινδυνότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς. Αυτό είναι ένα εσωτερικό θέμα που θα ρυθμιστεί θεωρώ.

Σε ό,τι αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα στην Αγχίαλο είχαμε να αντιμετωπίσουμε διαδοχικές πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία και δυστυχώς λόγω των έντονων ανέμων εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά και είχαμε και αυτή την πολύ δύσκολη και πιεστική κατάσταση. Δεν είναι εύκολο να επιχειρούν όταν υπάρχουν βλήματα, πυρομαχικά, παρ’ όλα αυτά έγινε το καλύτερο δυνατό. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι για την ΕΔΕ».

Ο κ. Κικίλιας προανήγγειλε «τσουχτερές» ποινές για τους εμπρηστές.

«Η αρμοδιότητα και η υποχρέωση εκ του νόμου και του Συντάγματος του κράτους είναι να προστατεύει τους πολίτες του. Άρα η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, οι νοικοκυραίοι, κινδυνεύουν από κάποιους που είτε εσκεμμένα, άρα είναι εμπρηστές, είτε εξ αμελείας, που κατά την άποψή μας αυτό είναι εγκληματική αμέλεια, σε συνθήκες καύσωνα και σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας δεν φροντίζουν καν για τα βασικά. Πόσο μάλλον βάζουν φωτιά και καπνίζουν τα μελίσσια, κάνουν εργασίες, πετάνε ένα τσιγάρο, κάνουν ένα μπάρμπεκιου. Αυτή η αμέλεια μπορεί να στοιχίσει ζωές. Έχει στοιχίσει ήδη ζωές. Το κράτος έχει την υποχρέωση να φροντίζει τους πολλούς και άρα να υπάρχει διαδικασία η οποία να εφαρμόζεται και όσον αφορά με τις ποινές και όσο έχει να κάνει με πολύ αυστηρά πρόστιμα αυτούς που κάθε καλοκαίρι θέτουν σε κίνδυνο τους γείτονές τους, τους συνανθρώπους τους.

Τα διοικητικά πρόστιμα θα υπερπολλαπλασιαστούν. Η πολιτεία οφείλει να είναι πιο αυστηρή. Είναι σωστό και θεμιτό και είναι ένας τρόπος μαζί με την πρόληψη και όλες τις άλλες ενέργειες που θα πάρουμε να προστατευτεί η κοινωνία».

Σχετικά με την υπερδομή για τα κονδύλια στους δήμους:

«Στις αρχές του Σεπτεμβρίου θα γίνει μια σύσκεψη προκειμένου να συντονιστούμε με το υπουργείο Οικονομικών που δίνει τα κονδύλια, το υπουργείο Εσωτερικών που τα αποδεσμεύει στους δήμους για το τι προτεραιότητες δίνει, τι επιλέξιμες δαπάνες δίνει και πώς ελέγχει την διαδικασία. Μαζί με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, το Δικαιοσύνης και το υπουργείο Τάξης, η σύσκεψη θα γίνει υπό την προεδρία της κυβέρνησης. Νομίζω η διαδικασία αυτή που γινόταν τον χειμώνα ή την άνοιξη θα ξεκινήσει νωρίτερα με ένα σύστημα τέτοιο που θα μπορεί να ελέγχεται και σε ότι αφορά το κομμάτι των δήμων και των ευθυνών που έχουν αλλά και την δυνατότητα να παίρνουν νωρίτερα τα κονδύλια.

Θα φτιαχτεί μια τέτοια υπερδομή στην οποία θα μπορεί να ελέγχεται το σύνολό της η δραστηριότητα αυτή. Ζητάμε και οι πολίτες να ανοίξουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Να καθαρίζουν τον χώρο εντός των σπιτιών και των οικοπέδων τους».

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουν όλοι οι πολίτες την ερχόμενη εβδομάδα καθώς  από την Τρίτη θα έχουμε ισχυρούς ανέμους, τα γνωστά μελτέμια του Αυγούστου που θα φέρουν τοπικά έως και 9 μποφόρ.

«Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σε όλους τους συμπολίτες μας, στις αρμόδιες υπηρεσίες, στους εθελοντές, σε όλη την κοινωνία, είναι μια δύσκολη η εβδομάδα που έρχεται και μετά από πολλές μέρες ξηρασίες τα μελτέμια προκαλούν πολλούς μεγάλους κινδύνους για την εκδήλωση πυρκαγιάς».

Στη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως ένας εμπρηστής πιάστηκε λίγο αφότου είχε βάλει φωτιά έδωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ανέφερε ότι η σύλληψη έγινε χθες το βράδυ και ο άντρας κατηγορείται για εμπρησμό.

Σύμφωνα με τον υπουργό, πιάστηκε επ’ αυτοφώρω με μπιτόνια βενζίνης και εύφλεκτο υλικό και μάλιστα, πρόλαβε και έβαλε τη φωτιά, η  οποία κατασβέστηκε άμεσα από την Πυροσβεστική.

«Δυστυχώς για άλλη μια φορά το ανθρώπινο χέρι παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στις 1.670 πυρκαγιές που είχαμε μέσα στον Ιούλιο», επισήμανε ο κ. Κικίλιας.

Δείτε τι δήλωσε:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This