Στο έλεος κορωνοϊού αιλουροειδών οι γάτες στην Κύπρο – Χιλιάδες τα νεκρά ζώα στο νησί της Αφροδίτης!

Συναγερμός για τους απανταχού ζωόφιλους

Must Read

Ένας κορωνοϊός των αιλουροειδών προσβάλει τις γάτες στην Κύπρο προκαλώντας τους μολυσματική περιτονίτιδα, η οποία σε αποδεικνύεται εξαιρετικά θανατηφόρα, αφανίζοντας πολλές χιλιάδες από αυτές!

Η λοιμώδης περιτονίτιδα των αιλουροειδών (FIP), η οποία -ευτυχώς- δεν μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο, εξαπλώνεται ανάμεσα στις γάτες του νησιού από τον φετινό Ιανουάριο. Το FIP υπάρχει από το 1963 και μεταδίδεται μέσω της επαφής με τα κόπρανα γάτας, ενώ, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να είναι θανατηφόρο για τα ζώα. Παρά το γεγονός, εξάλλου, ότι δεν σχετίζεται με την Covid-19, μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα φάρμακο που ονομάζεται Lagevrio, το οποίο χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία του νέου κορωνοϊού σε ανθρώπους.

Ως εκ τούτου, περίπου 500 κουτιά με χάπια κατά της Covid-19 παραδόθηκαν σε κτηνιάτρους στον Κύπρο, με σκοπό να βοηθήσουν στη θεραπεία των γατιών που έχουν προσβληθεί από μολυσματική περιτονίτιδα, καθώς και σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθεί η εξάπλωση μιας μετάλλαξης του ιού των αιλουροειδών που έχει αφήσει πίσω του νεκρά χιλιάδες ζώα στο νησί. Οι γάτες άρχισαν να λαμβάνουν το φάρμακο προχθές Τρίτη, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Γάτας.

Μιλώντας στον «Guardian», ο Χριστόδουλος Πίπης, διευθυντής κτηνιατρικών υπηρεσιών της κυβέρνησης, είπε: «Έχουμε υπολογίσει 500 κουτιά με φάρμακα. Αυτή είναι η πρώτη παρτίδα των 2.000 συσκευασιών που θα διατεθούν. Κάθε μία περιέχει 40 κάψουλες, άρα μιλάμε για συνολικά 80.000 χάπια». Από την πλευρά του, ο Ντίνος Αγιομαμίτης, επικεφαλής της Cats PAWS Cyprus, δήλωσε στο Sky News ότι το ξέσπασμα θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες εάν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόσθεσε δε ότι ο εν λόγω ο ιός έχει ήδη σκοτώσει περίπου… 300.000 γάτες στο νησί!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This