Σχολεία: Πότε θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι – Κραυγή αγωνίας των διευθυντών

Must Read

Μία ανάσα από το πρώτο κουδούνι για φέτος βρίσκονται χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί, καθώς πλησιάζει η μέρα που θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία για τη νέα σχολική χρονιά.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2023, ημέρα Δευτέρα, οι μαθητές θα πάρουν τις σχολικές τους τσάντες και θα τραβήξουν τον δρόμο για τον καθιερωμένο Αγιασμό. Αντίθετα, οι εκπαιδευτικοί θα είναι νωρίτερα στις θέσεις τους.

Συγκεκριμένα, και βάσει του ΦΕΚ 126/2016 (ΦΕΚ 211/Β/11-11-2016) ισχύουν τα εξής για το σχολικό έτος και το διδακτικό έτος:

  • Η διδασκαλία των μαθημάτων διεξάγεται σε δύο διδακτικές περιόδους που ονομάζονται τετράμηνα. Η πρώτη περίοδος (1ο τετράμηνο) διαρκεί από 11 Σεπτεμβρίου έως 20 Ιανουαρίου και η δεύτερη περίοδος (2ο τετράμηνο) από 21 Ιανουαρίου έως 31 Μαΐου.
  • Όταν η 11η Σεπτεμβρίου ή η 15η Ιουνίου είναι αργία, τα μαθήματα αρχίζουν την επόμενη εργάσιμη ημέρα ή λήγουν την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα αντίστοιχα.

Φέτος, η 11η Σεπτεμβρίου πέφτει Δευτέρα, οπότε τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά εκείνη την ημέρα, ωστόσο εκκρεμεί ακόμη η επίσημη εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας.

Κραυγή αγωνίας των διευθυντών: «Δεν μπορούμε να πληρώσουμε ρεύμα, πετρέλαιο και υλικά καθαρισμού!»

Ωστόσο, την ίδια ώρα, οι διευθυντές των σχολείων εκφράζουν κραυγή αγωνίας, με αφορμή την ακρίβεια στο ρεύμα, στο πετρέλαιο και σε όλα τα αναγκαία υλικά για την λειτουργία των σχολείων.

Οι διευθυντές ζητούν να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων τουλάχιστον κατά 30%, να υπάρχει δωρεάν κρατική χορήγηση των παγίων δαπανών(φωτισμού, θέρμανσης, ύδρευσης, τηλεφώνου) σε όλες τις σχολικές μονάδες. Επίσης διεκδικούν την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης(ΕΦΚ) αλλά και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο στο φυσικό αέριο των σχολικών μονάδων αλλά και σε όλες τις δαπάνες των σχολικών μονάδων, με ταυτόχρονη ειδική επιχορήγηση των σχολικών μονάδων που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο Ολοήμερου Προγράμματος έως τις 5:30 μ.μ..

Η επιστολή των διευθυντών σχολείων στον Κ. Πιερρακάκη

«Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών/τριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έχει επανειλημμένα τονίσει και αναδείξει το τεράστιο πρόβλημα που αφορά στις περικοπές των λειτουργικών δαπανών για τις σχολικές μονάδες. Η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης προκαλεί συσσώρευση ελλείψεων και αναγκών, και έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας στις σχολικές μονάδες, που επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Τα ποσά που διατίθενται στις σχολικές μονάδες σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών(πληρωμή λογαριασμών Δ.Ε.Κ.Ο., πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, υλικά καθαρισμού, γραφική ύλη, συντήρηση εξοπλισμού). Με βάση τα παραπάνω, και ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, καλούμε τα Υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών, να προχωρήσουν στην άμεση λήψη των παρακάτω μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων:

  • Άμεση αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των σχολικών μονάδων τουλάχιστον κατά 30%.
  • Δωρεάν κρατική χορήγηση των παγίων δαπανών(φωτισμού, θέρμανσης, ύδρευσης, τηλεφώνου) σε όλες τις σχολικές μονάδες.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης(ΕΦΚ) αλλά και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο των σχολικών μονάδων.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ για όλες τις δαπάνες των σχολικών μονάδων.
  • Ειδική επιχορήγηση των σχολικών μονάδων που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο Ολοήμερου Προγράμματος έως τις 5:30 μ.μ..

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This