Δαδιά – Πάρνηθα, μια… φλόγα δρόμος!

Η κυβέρνηση παπαγαλίζει την κλιματική αλλαγή και θρηνεί υποκριτικά γι’ αυτήν, ενώ μηρυκάζει τη γρήγορη και αναγκαστική απομάκρυνση πολιτών από τις εστίες κινδύνου

Must Read

Υπολογίζεται μέχρι στιγμής ότι έχουν καταστραφεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές των δύο τελευταίων μηνών 1.500.000 στρέμματα. Και μόνον το θηριώδες αυτό νούμερο δεν αφήνει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποτύχει παταγωδώς να διασώσει τον εθνικό πλούτο, που είναι το περιβάλλον και η ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους.

Η κυβέρνηση επιχειρεί πάλι να αποδώσει την καταστροφή στην κλιματική αλλαγή, στην αλλαγή της συμπεριφοράς της πυρκαγιάς, στους εμπρηστές (που υπάρχουν στις πλείστες περιπτώσεις) και γενικά… στον κακό μας τον καιρό. Ωστόσο καμιά από αυτές τις δικαιολογίες δεν επαρκούν για να καλύψουν την αδυναμία, την αδιαφορία και την ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη μόνιμη απειλή του θέρους εδώ και πολλά χρόνια. Και τούτο διότι η αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν αρχίζει την ώρα που έχει ξεσπάσει η πυρκαγιά, αλλά πολύ πριν, με τους μηχανισμούς πρόληψης των πυρκαγιών και τους προσεκτικούς σχεδιασμούς αποτροπής τους.

Η κυβέρνηση παπαγαλίζει την κλιματική αλλαγή και θρηνεί υποκριτικά γι’ αυτήν, ενώ μηρυκάζει τη γρήγορη και αναγκαστική απομάκρυνση πολιτών από τις εστίες κινδύνου, ανατρέχοντας πάντα στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, για την οποία δεν έχουν ακόμα αποδοθεί ευθύνες…

Μάτι

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε μπροστά της όλα τα δεδομένα από τις προηγούμενες πυρκαγιές σε Μάτι, Εύβοια, Δαδιά κ.λπ. Και παρά τις βαρύγδουπες αναλύσεις και υποσχέσεις, δεν έχει κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει στα σοβαρά το μεγάλο, κρίσιμο και καθοριστικό κεφάλαιο της πρόληψης των πυρκαγιών.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η πλέον πυρόπληκτη χώρα της Ευρώπης έχει τον πλέον γερασμένο στόλο εναέριων μέσων και τρέχει την τελευταία στιγμή στη διεθνή αγορά να νοικιάζει λίγα ελικόπτερα, που είναι παρά πάνω από εμφανές ότι δεν αρκούν για να καλύψουν όλη τη φλεγόμενη ελληνική επικράτεια. Η κυβέρνηση οφείλει στους πολίτες και στη χώρα να αποκτήσει αξιόπιστο εναέριο στόλο πυροσβεστικών μέσων και να βρει το μεγάλο αυτό κονδύλι με όσα μέσα διαθέτει (εθνικά και από την Ε.Ε.), αποκλείοντας ταυτόχρονα παρανομίες και χοάνες, που απλώς καταπίνουν χρήματα.

Οφείλει, ακόμα, στους πολίτες να αποκτήσει αξιόπιστα μέσα επίγειας και εναέριας επιτήρησης των ελληνικών δασών για την αποτροπή και την έγκαιρη προειδοποίηση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Είναι απαράδεκτο, π.χ., το γεγονός το Δάσος της Δαδιάς, περιαυτολογικό αποτύπωμα της Ευρώπης, να καίγεται πέρσι, να μην έχει ληφθεί κανένα μέτρο όλο τον προηγούμενο χρόνο και να καίγεται επί εννιά ημέρες τώρα και, μάλιστα, με θύματα. Αυτό είναι έγκλημα χωρίς ελαφρυντικά.

Δαδιά, Αύγουστος 2023

Περιφέρεια και Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουν, επιτέλους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κρίνονται από το έργο τους στην πρόληψη των πυρκαγιών. Είναι απαράδεκτο ότι φορείς ρίχνουν ο ένας την ευθύνη στον άλλο και όλοι μαζί στο πουθενά, διότι είναι ανίκανοι και αδιάφοροι -παρότι υπάρχουν τα κονδύλια- να καθαρίζουν οικισμούς και χωριά, τουλάχιστον περιμετρικά από χόρτα και μπάζα στον κατάλληλο χρόνο, ενώ δεν έχουν σχεδιαστεί και ανοιχθεί οι απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες για την προστασία πολιτών και κατοικημένων περιοχών. Είναι γελοίο το θέαμα που εμφανίζεται πάντα ενώ μέσω πυρκαγιάς περιφέρεια και δήμοι να σκέφτονται πού θα ανοιχτούν οι αντιπυρικές ζώνες, λες και θα καταφέρουν τίποτα.

Η περίπτωση του Ασπροπύργου είναι απολύτως χαρακτηριστική για την προχειρότητα, την αδιαφορία, τη σκόπιμη καταπάτηση κάθε νόμου, που διέπει την περιοχή. Η καθημερινή καύση ελαστικών και υλικών που περιέχει αξιοποιήσιμο μέταλλο είναι «η κανονικότητα» (476 φωτιές μέσα σ’ έναν μήνα έχει καταγράψει η Πυροσβεστική). Αυτήν τη φορά οδήγησε σε τεράστια πυρκαγιά στη βιομηχανική ζώνη και «χάρισε» στο λεκανοπέδιο τόνους καρκινογόνων σωματιδίων.

Πυρκαγιά στην περιοχή Λάκκα Κατσαρή στον Ασπρόπυργο στην βιομηχανική περιοχή. Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Είναι σκάνδαλο κυβέρνηση, υπουργεία, Περιφέρεια, Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς να επιτρέπουν επί δεκαετίες όλη αυτή την επικίνδυνη παραοικονομία να ανθίζει (παράνομη συλλογή μετάλλων, μεταφορά τους σε παράνομα χυτήρια μετάλλου, παράνομες αγοραπωλησίες μετάλλων και όλα αυτά σε απόσταση μικρότερη των 40 χλμ. από το Μέγαρο Μαξίμου) και κανείς να μη γνωρίζει απολύτως τίποτα…

Τέλος, τεράστια ευθύνη φέρουν και οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες, που δυστυχώς δεν θεωρούν το περιβάλλον το μεγάλο σπίτι τους. Τα δάση είναι οι άνετες αυτοσχέδιες χωματερές, τα αυθαίρετα φυτρώνουν μέσα στα δάση, τα αγριόχορτα, τα μπάζα και τα σκουπίδια αποτελούν «αστικό τοπίο».

Και μετά φταίει η κλιματική αλλαγή…

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This