Θίγονται στην Κυβέρνηση από τις εκτιμήσεις της βιβλικής καταστροφής από τις φωτιές! «Διεθνές φαινόμενο», «κλιματική αλλαγή» η καραμέλα!

Στο ΥΠΕΝ δεν βλέπουν, δεν ξέρουν, δεν είδαν, δεν τους ενδιαφέρει η αύξηση +195% στις καμένες εκτάσεις το 2023!

Must Read

Ας ξεκινήσουμε από τα δεδομένα τα οποία δεν αμφισβητούνται: Οι πυρκαγιές που έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν την Ελλάδα φέτος, έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή, βιβλικών διαστάσεων.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας και όχι μόνο φέτος, αλλά γενικότερα κατά τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανάμεσα στις διακοπές του, ξεκλέβει λίγο χρόνο για κοινωνικές και πολιτικές συναντήσεις, αλλά όχι για να ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα αυτού του  τόπου.

Οι εκτιμήσεις της πύρινης κόλασης που βιώνει η πατρίδα μας είναι αρκετές τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα αποκαλυπτικές μάλιστα ως προς το μέγεθος του ολέθρου. Σήμερα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δημοσίευσε κι άλλα αρνητικά στατιστικά στοιχεία  για την πορεία της φετινής (2023) αντιπυρικής περιόδου, τα οποία προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (https://effis.jrc.ec.europa.eu) που επεξεργάστηκε η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Τι λένε λοιπόν τα στοιχεία αυτά; Πάρτε βαθιά ανάσα και δείτε:

  • Η αθροιστικά καμένη έκταση στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη 24.08.2023, καταγράφει αύξηση +195% σε σύγκριση με την έκταση που κατά μέσο όρο (2002 – 2022) καίγεται ετησίως στη χώρα μας.
Εικόνα 1. Συνολική καμένη έκταση στις χώρες της Μεσογείου έως την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023.
  • Καταγράφοντας 1.281.480 στρέμματα καμένων εκτάσεων έως την Πέμπτη 24.08.2023, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ 20 Μεσογειακών χωρών. Δεύτερη έρχεται η Ισπανία με 824.640 στρέμματα και τρίτη η Ιταλία με 595.330 στρέμματα. Αύξηση των καμένων εκτάσεων καταγράφουν επίσης η Γαλλία (+66%) και το Μαρόκο (+30%), ενώ μείωση καταγράφεται στις υπόλοιπες χώρες.
  • Ο αθροιστικός αριθμός των μεγάλων δασικών πυρκαγιών (>300 στρέμματα) στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη 24.08.2023, καταγράφει μείωση -52% σε σύγκριση με τον αριθμό μεγάλων δασικών πυρκαγιών που κατά μέσο όρο (2002 – 2022) εκδηλώνονται στη χώρα μας σε ετήσια κλίμακα. Αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών καταγράφεται σε Ισπανία (+78%), Γαλλία (+194%), Μαρόκο (+51%), Κύπρο (+2%), Λιβύη (+3%) και Σλοβενία (+14%).
Εικόνα 2. Συνολικός αριθμός μεγάλων δασικών πυρκαγιών (>300 στρέμματα) στις χώρες της Μεσογείου έως την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023.
  • Καταγράφοντας 27 μεγάλες δασικές πυρκαγιές (>300 στρέμματα) έως την Πέμπτη 24.08.2023, η Ελλάδα κατατάσσεται έβδομη μεταξύ 20 Μεσογειακών χωρών. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 340 δασικές πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του 2023.
  • Η μέση καμένη έκταση ανά μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη 24.08.2023, σημειώνει αύξηση +517% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της περιόδου 2002 – 2022.
Εικόνα 3. Μέση καμένη έκταση ανά μεγάλη δασική πυρκαγιά στις χώρες της Μεσογείου έως την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023.
  • Καταγράφοντας, κατά μέσο όρο, 47.462 στρέμματα ανά δασική πυρκαγιά εώς την Πέμπτη 24.08.2023, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ 20 Μεσογειακών χωρών, με τεράστια μάλιστα διαφορά. Δεύτερη έρχεται η Αλγερία με μέσο όρο 10.517 ανά δασική πυρκαγιά και τρίτη η Συρία με μέσο όρο 6.053 στρέμματα ανά δασική πυρκαγιά. Αυξήσεις καταγράφονται επίσης σε Τυνησία (+1%) και Ιταλία (+35%), με τις υπόλοιπες χώρες να παρουσιάζουν μείωση στον μέσο όρο των στρεμμάτων ανά δασική πυρκαγιά.

Η πρώτη εκτίμηση της πυρκαγιάς στην περιοχή της Πάρνηθας

Στον παρακάτω χάρτη φαίνεται η πρώτη εκτίμηση της πυρκαγιάς στην περιοχή της Πάρνηθας έπειτα από τη λεπτομερή χαρτογράφηση της Επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΑΑΔΕΤ).

Σύμφωνα με την ανάλυση των δορυφορικών εικόνων Sentinel-2, VIIRS και MODIS η καμένη έκταση ανέρχεται στα 6.433 εκτάρια/64.330 στρέμματα, το 47% της οποίας βρίσκεται εντός της Προστατευόμενης Περιοχής Όρος Πάρνηθα!

Ο Εθνικός Δρυμός είχε καεί και πάλι στο παρελθόν, το 2007, γεγονός που δυσχεραίνει περισσότερο την αναγέννησή του εδάφους…

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι απαιτείται μια άμεση, δραστική αλλαγή προς ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

Κάτι που δεν φαίνεται πρόθυμη να κάνει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία μην ξεχνάμε άλλωστε πως είναι αυτή που «άλωσε» τις περιοχές NATURA με νομοθεσία της

Όπως αναφέρει η μονάδα ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, μπορεί να συνεισφέρει στη δραστική αλλαγή, με εργαλεία και υπηρεσίες όπως ενδεικτικά είναι:

(1) το εκτεταμένο και πιο πυκνό δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών στην Ελλάδα,

(2) το προηγμένο προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης IRIS 2.0, και

(3) οι υψηλής ανάλυσης μετεωρολογικές και πυρομετεωρολογικές προγνώσεις.

Την ίδια στιγμή στη… Φρουτοπία, γαία πυρί μιχθήτω!

Όλες οι ενδείξεις και αποδείξεις της βιβλικής καταστροφής και της εγκληματικής διαχείρισης από την Κυβέρνηση όλων των κρίσιμων ζητημάτων, δεν αγγίζουν καθόλου τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», οι οποίοι φαίνεται ότι… μετακόμισαν στη Φρουτοπία, τη φανταστική αυτή χώρα του Ευγένιου Τριβιζά, όπου μπορούν να γίνουν τα πάντα, καθότι φανταστική.

Έτσι λοιπόν και οι κυβερνώντες βλέπουν την πραγματικότητα με ένα άλλο μάτι.  Ένα μάτι που δεν παρατηρεί τίποτα στραβό, που για τα πάντα υπάρχει μια δικαιολογία, που φταίνε χίλια δύο πράγματα και πρόσωπα -εκτός από τους ίδιους- και που η οποιαδήποτε αρνητική αναφορά, κριτική, μελέτη, έκθεση, σχόλιο, είναι είτε κακόβουλα, είτε λάθος.

Επίσης, στον φανταστικό κόσμο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, όλα τα στραβά και όλες καταστροφές οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, για τις φωτιές που έχουν κατακάψει την Ελλάδα, φταίει η κλιματική αλλαγή, φταίνε οι εμπρηστές και εννοείται ότι φταίει και το γεγονός ότι το φαινόμενο είναι… διεθνές, αφού και οι άλλοι καίγονται!

Εκφραστής όλων αυτών αναδείχθηκε σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο με μια ακατανόητη ανακοίνωση αμφισβητεί τις αποτιμήσεις των καμένων εκτάσεων λέγοντας μάλιστα ότι «εμπεριέχουν σημαντικό περιθώριο λάθους»!

Προσθέτει μάλιστα σε άλλο σημείο, ότι «απαιτείται επιστημονική αξιολόγηση όχι μόνο των ποσοτικών, αλλά και των ποιοτικών χαρακτηριστικών, για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και τη μελλοντική διαφοροποίησή τους».

Σε ποιες «πολιτικές που εφαρμόστηκαν» αναφέρεται το ΥΠΕΝ; Σε αυτές της καμένης γης; Σε αυτές του 112… παρατήστε τα όλα να καούν και ο Θεός βοηθός; Σε αυτές της ανύπαρκτης ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Σώματος; Σε αυτές της απόλυτης ανοργανωσιάς παρά τις πομπώδεις δηλώσεις για το αντίθετο;

Στη συνέχεια, το Υπουργείο του Θοδωρή Σκυλακάκη σπεύδει να πιπιλίσει την καραμέλα του «διεθνούς φαινομένου», αναφέροντας ότι «είναι σαφές, ότι υπάρχει έξαρση των δασικών πυρκαγιών και ειδικότερα στη Μεσόγειο», ενώ φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και το αφήγημα της κλιματικής αλλαγής.

  • Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η πραγματική αποτίμηση της έκτασης των εξ’ ορισμού αρνητικών, περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δασικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας, μπορεί να γίνει -και θα γίνει- μόνο μετά την οριστική καταστολή τους.

Η αποτίμηση αυτή, δεν μπορεί να γίνει μόνο από δορυφορικές εικόνες -που είναι οι μόνες που είναι στη φάση αυτή διαθέσιμες- οι οποίες λόγω χαμηλής ευκρίνειας, αλλά και ύπαρξης καπνού (αφού αρκετά περιστατικά πυρκαγιών βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη), εμπεριέχουν, αναπόφευκτα, σημαντικό περιθώριο λάθους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου στις πρώτες εκτιμήσεις έχουν συμπεριληφθεί ως καμένες, μεγάλες νησίδες και συστάδες ζωντανής δασικής βλάστησης εντός της εξωτερικής περιμέτρου της συνολικά καείσας έκτασης.

Σε κάθε περίπτωση, η έκταση των καμένων εκτάσεων, φέτος, θα είναι σημαντική, αλλά απαιτείται επιστημονική αξιολόγηση όχι μόνο των ποσοτικών, αλλά και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της, για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις πολιτικές, που εφαρμόστηκαν και τη μελλοντική διαφοροποίησή τους

Σε ό,τι αφορά στο φαινόμενο, διεθνώς, είναι σαφές, ότι υπάρχει έξαρση των δασικών πυρκαγιών και ειδικότερα στη Μεσόγειο. Ενδεικτικά, στην Πορτογαλία ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων, από 864.219 στρέμματα το χρονικό διάστημα 2007-2016, ανήλθε σε 1.391.475 στρέμματα το χρονικό διάστημα 2017-2022. Αντιστοίχως, στην Ισπανία από 767.890 στρέμματα, ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων έφτασε τα 1.261.445 στρέμματα, στην Γαλλία τα καμένα στρέμματα από 96.849 διαμορφώθηκαν, κατά μέσο όρο, σε 147.660, στην Ιταλία από 771.409 σε 822.720 κ.ο.κ.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα, δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, επηρεάζουν -σε σημαντικό βαθμό- το μέγεθος των επιπτώσεων, με ακραίο παράδειγμα αυτό της Πορτογαλίας, η οποία είχε μέσο όρο (2007-2016) καμένων εκτάσεων 864.219 στρέμματα και μόνον το 2017 έφτασαν τα 5.406.300 στρέμματα. Επίσης, η Ισπανία το 2022 ξεπέρασε τα 3.000.000 στρέμματα, ενώ η Ιταλία το 2021 ξεπέρασε τα 1.500.000 στρέμματα.

Για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αυτό που προέχει, τώρα, είναι η πλήρης καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Παράλληλα, όμως, εργάζεται τόσο για το σχεδιασμό όσο και για την άμεση αντίδραση, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα θεσμικά εργαλεία, αναφορικά με την υλοποίηση των μέτρων και των έργων προστασίας και αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This