Η κυβέρνηση της καμένης γης ψάχνει σωσίβιο σε παραμύθια χωρίς δράκους – Πανικός και γελοίες δικαιολογίες

Έχουν... χάσει την μπάλα - Μοναδικό στόχο έχουν να διασωθούν από τις ευθύνες για το γεγονός πως ακόμα ένα καλοκαίρι η χώρα παραδόθηκε στις φλόγες - Το έγκλημα κατά των δασών με τη σφραγίδα Μητσοτάκη

Must Read

Η πύρινη λαίλαπα καίει τη χώρα και απογυμνώνει την κυβέρνηση των αρίστων. Με μοναδικό στόχο να διασωθεί από τις εγκληματικές ευθύνες που φέρει για το γεγονός πως ακόμα ένα καλοκαίρι ο κρατικός μηχανισμός κατέρρευσε και η χώρα παραδόθηκε στις φλόγες, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τον δρόμο της αυτογελοιοποίησης.

Για το γεγονός πως άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί, περιουσίες καταστράφηκαν και χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους έγιναν στάχτη η κυβέρνηση, αντί συγγνώμης, αποφάσισε να αποδώσει το κακό σε διεθνείς συνωμοσίες και εσωτερικούς εχθρούς.

Όμως, ακόμα και αυτή η ύστατη επιλογή την οδηγεί σε αλλεπάλληλες γκάφες, που αποδεικνύουν πως το Μαξίμου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν χάσει… την μπάλα όχι μόνο στο επιχειρησιακό κομμάτι της κατάσβεσης των πυρκαγιών αλλά και στο κομμάτι της επικοινωνίας.

Εμφάνιση στην καμένη Πάρνηθα

Κοσμογονία

Το φετινό καλοκαίρι η κυβέρνηση έπαιξε όλα της τα «χαρτιά» όσον αφορά την πολιτική προστασία. Στην αρχή του Ιουλίου ο ίδιος ο πρωθυπουργός έλεγε πως η χώρα είναι πιο έτοιμη από ποτέ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι θα συντελεστεί μια κοσμογονία ως προς τα μέσα τα οποία θα έχει η χώρα στη διάθεσή της.

Όταν οι πρώτες πυρκαγιές έκαναν την εμφάνισή τους καίγοντας όλη τη Ρόδο, την Κόρινθο και τη δυτική Αττική, το Μαξίμου αποφάσισε να παίξει το «χαρτί» της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας την ασύμμετρη απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα. Αυτήν τη φορά, όμως, και με δεδομένο πως ο προπαγανδιστικός μηχανισμός απέτυχε, το Μαξίμου έριξε το επικοινωνιακό βάρος στο κυνήγι των εμπρηστών.

Την αρχή έκανε ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος, επιμένοντας στη γραμμή των εμπρηστών, που πρώτος έθεσε στον δημόσιο διάλογο, έκανε ξανά την εμφάνισή του μιλώντας για πολλές συλλήψεις.

Ευρήματα στο σπίτι του 45χρονου πρώην δικηγόρου που συνελήφθη κατηγορούμενος για εμπρησμούς στον Αυλώνα

Συγκεκριμένα και όσον αφορά τη φωτιά της Πάρνηθας, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις για εμπρησμό. Μιλάμε για σοβαρότατες ενδείξεις». Σημείωσε ότι έχουμε σε 1,5 μήνα πάνω από 100 προσαγωγές και συλλήψεις, με πάνω από τις μισές να αποτελούν εμπρησμούς με δόλο. «Ο ανθρώπινος παράγοντας φαίνεται ότι έχει παίξει καταλυτικό ρόλο» τόνισε χαρακτηριστικά. «Αυτοί που βάζουν τις φωτιές είναι εγκληματίες των χειρότερων εγκλημάτων. Μερικές φορές η αμέλεια είναι πλέον δύσκολο να διακριθεί από τον δόλο, ειδικά όταν υπάρχουν προειδοποιήσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τη σκυτάλη από τον υπουργό έλαβαν πολλοί καλοθελητές, που είναι έτοιμοι να πουν τα πάντα και να κάνουν ακόμα περισσότερα, ώστε κανείς να μη ρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον… θρόνο του.

Για να γίνει μάλιστα πιστευτό το αφήγημα, επιστρατεύτηκε ο ίδιος ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος χθες, σε μια πρωτοφανή συνέντευξη Τύπου, αποφάσισε να μεταφέρει στην πολιτική σκηνή την έννοια του κωμικοτραγικού.

Ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος βλέπει τις φωτιές να σβήνουν στη θάλασσα, αφού πρώτα έχουν κάψει στο διάβα τους τα πάντα, εμφανίστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου για να στείλει μήνυμα προς τους εμπρηστές. Ο ίδιος, αποσιωπώντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση άλλη μία χρονιά πιάστηκε απροετοίμαστη αναφορικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, έπαιξε πλήρως το «χαρτί» των εμπρηστών και των προβοκατόρων, προειδοποιώντας τους μάλιστα ότι «δεν θα γλιτώσετε. Θα σας βρούμε».

Για να δικαιολογηθεί το αφήγημα της ασύμμετρης απειλής, γρήγορα στα περισσότερα φιλοκυβερνητικά μέσα έγιναν πρώτο θέμα οι προσαγωγές υπόπτων. Και αυτό όμως κατέληξε σε ένα πρωτοφανές φιάσκο, καθώς λίγη ώρα αργότερα οι περισσότεροι εξ αυτών έμειναν ελεύθεροι, καθώς οι κατηγορίες ήταν κάτι παραπάνω από σαθρές, εξευτελίζοντας έτσι και το τελευταίο κυβερνητικό κυβερνητικό αφήγημα.

Η πραγματικότητα την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι πως απέναντί τους έχουν μια κυβέρνηση που είναι έτοιμη να επικαλεστεί το πιο χυδαία ψέματα ώστε να δικαιολογηθεί και μια αντιπολίτευση που είναι αδύναμη να ελέγξει την εξουσία. Αυτός ο εκρηκτικός συνδυασμός δημιουργεί μια πραγματικότητα που γεννά την οργή, το μίσος και την απουσία της ελπίδας για τη δημιουργία μιας σοβαρής χώρας, η οποία σέβεται τους πολίτες και τους κόπους τους.

Καταστροφές από την πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη. Τρίτη 22 Αυγούστου

Ανοχύρωτη

Αν η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς κανονικότητας, κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος δεν θα τολμούσε να πει πως η Ελλάδα είναι ανοχύρωτη απέναντι σε εγχώριους και υποκινούμενους από τρίτες χώρες εμπρηστές.

Κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος δεν θα τολμούσε να εμφανίζεται σε δημόσια θέα χωρίς πρώτα να ζητήσει μια συγγνώμη για τις εικόνες καταστροφής και, φυσικά, κανένας πρωθυπουργός δεν θα διανοείτο να παραμένει εξαφανισμένος, ώστε να αποφύγει το πολιτικό κόστος.

Πολύ περισσότερο, όμως, δεν θα άφηνε να εννοηθεί πως ο Έβρος, που είναι «αστακός» από τις πιο επίλεκτες δυνάμεις του Στρατού, είναι τόσο ανοχύρωτος απέναντι στις πυρκαγιές…

Η Ελλάδα όμως του 2023 δεν είναι χώρα ευρωπαϊκής κανονικότητας, αλλά μια χώρα στο έλεος της fake αριστείας και της ανύπαρκτης αντιπολίτευσης.

Εικόνες απο drone της καμένης γης που άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη. Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Επί της ουσίας από τον Δημήτρη Ριζούλη: Πιεστικά ερωτήματα

Ακόμα και αν δεχτούμε το νέο κυβερνητικό αφήγημα περί εμπρησμών, που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος ήδη, υπάρχουν σοβαρά και πιεστικά ερωτήματα:

  • Αν τις φωτιές τις βάζουν εμπρηστές, μπορεί να εξηγήσει η κυβέρνηση γιατί καμία από αυτές δεν σβήνει σύντομα ή, έστω, σε λογικά χρονικά πλαίσια;
  • Για ποιο λόγο η πυρκαγιά στη Ρόδο έκαιγε επί 10 μέρες, αυτή της Δαδιάς καίει επί έξι μέρες και το ίδιο συμβαίνει σχεδόν όλο το καλοκαίρι, ενώ οι φλόγες σταματούν μόνο όταν φθάνουν στη θάλασσα ή σε βραχώδεις περιοχές;
  • Φταίνε οι εμπρηστές, που δεν αποδίδει η κατάσβεση;

Δεύτερον,

  • αν φταίνε για όλα οι εμπρηστές, τι κάνουν οι αρμόδιες Αρχές και η ΕΥΠ;
  • Γιατί δεν τους εντοπίζουν εγκαίρως;

Η δικαιολογία ότι εμπρηστές αλωνίζουν στην Ελλάδα είναι επικίνδυνη και ατιμωτική για κάθε σοβαρό κράτος. Προφανώς, δεν είμαστε τέτοιο.

 

Η χαριστική βολή στα δάση έχει τη σφραγίδα Μητσοτάκη

Αποψίλωσε τους φορείς διαχείρισης εθνικών δρυμών από το 2021 – Γράφει: Βασίλης Γαλούπης

Η κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν έχει περισσότερες ευθύνες απ’ όσες της αναλογούν για τις φωτιές που έχουν κατακάψει περισσότερα από 1.500.000 στρέμματα, η δεύτερη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών στη χώρα.

Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική. Είναι η ίδια η κυβέρνηση που από το 2021 αποψίλωσε τους φορείς διαχείρισης των εθνικών δρυμών.

Το ΦΕΚ που εκδόθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2021, με αριθμό φύλλου 6191, προέβλεπε την κατάργηση των φορέων διαχείρισης:

  • του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας,
  • του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, Υμηττού,
  • του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου,
  • του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων,
  • του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου,
  • του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και
  • των προστατευόμενων περιοχών Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης.

Κάποια απ’ αυτά τα μονάκριβα δάση έχουν ήδη εξαϋλωθεί.

Το ΦΕΚ με τις καταργήσεις των φορέων, μετά τις φωτιές στην Εύβοια και το Τατόι, γκρεμίζει τα κυβερνητικά αφηγήματα

Σύμφωνα με εκείνη την απόφαση, που υπεγράφη λίγους μήνες μετά το ολοκαύτωμα της Εύβοιας, από τον υφυπουργό Ενέργειας Γιώργο Αμυρά, επί υπουργίας Κώστα Σκρέκα, οι φορείς ενσωματώθηκαν στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Τα αποτελέσματα της πρωτοφανούς αποψίλωσης των φορέων διαχείρισης φάνηκαν τόσο πέρυσι όσο και φέτος.

  • Πέρυσι καιγόταν το δάσος της Δαδιάς για πάνω από δύο εβδομάδες, φέτος η καταστροφή ολοκληρώθηκε.
  • Ο Έβρος χτυπήθηκε ανελέητα.
  • Η Πάρνηθα είδε αυτές τις μέρες όσο πράσινο είχε απομείνει από τις παλαιότερες πυρκαγιές να γίνεται κάρβουνο.
  • Η Πίνδος καταστρεφόταν πέρυσι για μέρες, ενώ ούτε ο Όλυμπος γλίτωσε φέτος.
Πυρκαγιά στη Βοιωτία. Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Η είδηση, που τώρα αποκτά άλλη επικαιρότητα και σημασία, είχε περάσει τότε στα «ψιλά» των ΜΜΕ, όχι όμως και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, που αμέσως διαμαρτυρήθηκαν για την κατάργηση των επτά φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Natura, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έκανε την κίνησή της παραμονές Χριστουγέννων.

«Οι αρμοδιότητες των φορέων που καταργήθηκαν μεταφέρθηκαν στον υπερσυγκεντρωτικό Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), η διοίκηση του οποίου ορίζεται από την κυβέρνηση, χωρίς τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση της τοπικής κοινωνίας, όπως ισχύει σήμερα με τους φορείς διαχείρισης» κατήγγειλαν τότε. Προειδοποιώντας -εύλογα, όπως αποδείχθηκε στην πράξη- ότι με αυτή την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη «το φυσικό περιβάλλον θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο».

Δυστυχώς, τα αποτελέσματα αυτής της περιβαλλοντικής απαξίωσης δεν άργησαν να φανούν… Κάποια απ’ αυτά τα δάση δεν υπάρχουν πια ύστερα από δύο χρόνια…

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This