Με «αντιπύρ» και κατάκαυση μάχονται τη μεγάλη φωτιά στον Έβρο – Νέα ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων αύριο Τρίτη

Στην περιοχή επιχειρούν συνολικά 474 άντρες της Πυροσβεστικής με 100 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων

Must Read

Με κάθε διαθέσιμο όπλο μάχονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις τη μεγάλη δασική πυρκαγιά που κατακαίει τον Έβρο για 10η συνεχή ημέρα σήμερα, καθώς ειδικά το πύρινο μέτωπο του Κοτρωνιά στη Δαδιά Έβρου παραμένει ανεξέλεγκτο.

Σήμερα Δευτέρα, οι δασοκομάντος (ΕΜΟΔΕ) της Πυροσβεστικής προχώρησαν ευρέως σε χρήση της μεθόδου «αντιπύρ» (backfire) και μάλιστα σε μία ζώνη μήκους τριών χλμ. στο συγκεκριμένο μέτωπο. Αντίστοιχη προσπάθεια είχε γίνει σε μικρότερο βαθμό τις προηγούμενες ημέρες, όμως οι άνεμοι δεν βοηθούσαν για χρήση αυτής της μεθόδου.

Οι ευνοϊκοί ανατολικοί άνεμοι εντάσεως 3-4 μποφόρ που έπνεαν σήμερα, βοήθησαν στο να κάνουν οι πυροσβέστες χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου (δημιουργία ζώνης πυρός που συναντά το μέτωπο) με επιτυχές, μάλιστα, αποτέλεσμα, ενώ, κατά τη διάρκεια της νύχτας θα δοκιμάσουν να κάνουν και κατάκαυση («burnout» – δημιουργία περιμέτρου με σκάψιμο και περικύκλωση της εστίας με χρήση εργαλείων και φωτιάς ώστε να εγκλωβιστεί η φωτιά σε καμένη έκταση).

Ο χρόνος, ωστόσο, πιέζει διαρκώς, καθώς αύριο, Τρίτη 29/8, αναμένεται αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων σε νότιους, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει νέα μεγάλα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή. Ελαφρώς καλύτερη, είναι την ίδια ώρα, η εικόνα από το πύρινο μέτωπο μεταξύ Κασσιτερών και Κίρκης, στη Ροδόπη.

«Έχουν έρθει ήδη δύο γαλλικά καναντέρ που είναι η ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αύριο θα έρθουν το πρωί και δύο ισπανικά. Υπάρχει σαφής απόφαση της κυβέρνησης να ενισχυθούμε πάρα πολύ για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας. Κάνουμε πάνω από 600 κινήσεις αεροσκαφών την ημέρα. Τις τελευταίες δέκα μέρες με απόφαση του διοικητή της ΥΠΑ, όλη την ημέρα ανοιχτά και είμαστε ένα κέντρο επιχειρήσεων που έχει όλα τα εναέρια μέσα, όχι μόνο για τη φωτιά εδώ στην Αλεξανδρούπολη και στον Έβρο, αλλά για όλη την περιφέρεια», δήλωσε σχετικά ο αερολιμανάρχης της Αλεξανδρούπολης.

Πλέον, στην περιοχή επιχειρούν συνολικά 474 άντρες της Πυροσβεστικής με 100 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ αύριο Τρίτη -ημέρα όπου επίσης παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας- αναμένεται να ενισχυθεί και η διεθνής δύναμη, με την προσθήκη Γάλλων και Ισπανών πυροσβεστών.

Στη μάχη της κατάσβεσης και το Jumbo Track Multi

Μετά απο εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, Αρματοφορέας του 784 Τάγματος Μεταφορών φορτώνει το ειδικό πυροσβεστικό όχημα Jumbo Track Multi, για να μεταβεί και να συνδράμει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς.

Πρόκειται για ένα άρμα μάχης τύπου Leopard, το οποίο έχει υποστεί κατάλληλη μετατροπή, ώστε να μπορεί να μεταφέρει 15.000 λίτρα νερού, τα οποία το κανόνι του εκτοξεύει μέχρι τα 80 μέτρα απόσταση, ενώ στο μπροστινό του μέρος φέρει μια «λεπίδα» για να ανοίγει ζώνες πυρασφαλείας. Διαθέτει δε και θάλαμο ασφαλείας, ο οποίος μπορεί να μεταφέρει έως και δέκα άτομα, εάν χρειαστεί. Λόγω, εξάλλου, των ερπυστριών του μπορεί να επιχειρεί σε δύσβατα σημεία, όπου δεν μπορούν να προσεγγίζουν τα κανονικά οχήματα της πυροσβεστικής

«Ύστερα από πρόσκληση μου ως προέδρου του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Έβρου και με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, αρματοφορεας του Στρατού μετέφερε το ειδικό πυροσβεστικό όχημα Jumbo Track Multi, για να συνδράμει στους πυροσβέστες στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο δάσος Δαδιάς. Ευχαριστούμε το Στρατό και τον ιδιοκτήτη του πυροσβεστικού άρματος κ. Θ. Ρέτζο για την ανταπόκριση», ανέφερε σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Η συζήτηση στη Βουλή

Σε δύο χρόνους, στη συζήτηση της Πέμπτης 31/8 στη Βουλή για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα αναπτύξει η κυβέρνηση το πλαίσιο των προτάσεων που σχετίζονται με την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, «αναμένουμε να γίνει ένας γόνιμος διάλογος με στόχο την κατάθεση προτάσεων προς όφελος των πολιτών και της χώρας μας και την προστασία τους απέναντι σε τέτοια ακραία φαινόμενα. Είναι ανάγκη, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, να επισπεύσουμε κάποιες ενέργειες. Πολλά θα ακούσουμε την Πέμπτη και θα συνεχίσουμε να κάνουμε κινήσεις σε επίπεδο αντιμετώπισης, πρόληψης και αποκατάστασης».

Με το ραντεβού των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια να πλησιάζει, η αντιπολίτευση εγκαλεί την κυβέρνηση για απουσία εθνικού σχεδίου και ότι επιλέγει τον δρόμο της αντιπαράθεσης με τους επιστήμονες. «Το πρόβλημα είναι ότι δηλώνεις επαρκής και έτοιμος όταν δεν είσαι στην κοινωνία πρέπει να στέλνεις το σωστό μήνυμα. Ο Πρωθυπουργός έπρεπε να το αποφύγει να μην δημιουργεί την εντύπωση ότι είσαι έτοιμος όταν είμαστε ανεπαρκείς και ανέτοιμοι. Το υπουργείο πολιτικής προστασίας δεν έχει οργανόγραμμα», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Γλαβίνας, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε πως, «πρέπει να γίνει συζήτηση να δούμε τα λάθη και όχι να μπούμε σε συζήτηση κυνηγίου μαγισσών ή φαντασμάτων ή σκιών για το ποιες είναι οι αίτιες ή το ποιοι έβαλαν τις φωτιές, μπορούν να μπουν είτε από καλώδια ΔΕΗ από εμπρησμούς, ατυχήματα ή άλλα. Η συζήτηση που πρέπει να κάνουμε άφορα την πρόληψη».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This