Δασολόγος για Έβρο: «Κάηκαν 825.000 στρέμματα, το δάσος της Δαδιάς θα αναγεννηθεί σε 20 χρόνια»

Πρέπει να γίνει διαχωρισμός ζωνών στον Έβρο - Πολυεπίπεδες οι επιπτώσεις

Must Read

Αδιαμφισβήτητη είναι πλέον η τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που έχει σημειωθεί από την φωτιά στον Έβρο η οποία καίει για δωδέκατη συνεχόμενη μέρα με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν τιτάνια μάχη προκειμένου να καταφέρουν να τιθασεύσουν τις αναζωπυρώσεις όπως αναγνωρίζουν όλοι, πλέον, οι επιστήμονες.

«Είναι πραγματικά τεράστια η πυρκαγιά, όπως έχει ανακοινώσει αντίστοιχα και το Copernicus και όλα τα ευρωπαϊκά συστήματα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στον ελλαδικό χώρο», είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ, Γιάννης Γήτας. 

Όπως αποκάλυψε,  σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών του ΑΠΘ, μέχρι χθες, 29 Αυγούστου οι καμένες εκτάσεις στον Έβρο είχαν φτάσει στα 825.000 στρέμματα!

 

Όπως τόνισε οι φωτιές είναι δύσκολο να σβήσουν για πολλούς λόγους.

«Οι φωτιές αυτές που έχουν μέτωπο 10 – 15 χιλιομέτρων, είναι πάρα πολύ δύσκολο να σβήσουν. Εδώ πρόκειται για δύο μεγάλες φωτιές που ενώθηκαν και συνεχίζουν επί 12 συνεχείς μέρες το καταστροφικό τους έργο», εξήγησε.

Όπως επεσήμανε, οι φωτιές αυτές με κάποιον τρόπο θα πρέπει να σβήνονται τα πρώτα λεπτά.

«Μας λυπεί είναι να βλέπουμε ότι με μεγαλύτερο αριθμό πυρκαγιών καίγονται μικρότερες εκτάσεις σε Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία και αντίστοιχα εμείς με μικρότερο αριθμό πυρκαγιών να έχουμε τέτοιες απώλειες μεγάλες στην τελική έκταση των καμένων περιοχών». συμπλήρωσε.

Δείτε τις δηλώσεις του:

 

Όσο για τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς, είναι σε πολλά επίπεδα.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο μιλάμε για έκλυση αερίων διοξειδίου του άνθρακα. Μετριούνται (σ.σ. οι πυρκαγιές), βέβαια, σε επίπεδο απωλειών τεράστιων και μετριούνται σε επίπεδο συνολικά όλων των εκτάσεων που έχουν καεί στη χώρα» επισήμανε.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στο δάσος της Δαδιάς που έχει καταστραφεί είπε πως υπάρχει πρόβλημα με την τοπική χλωρίδα και πανίδα. Χαρακτηρίζοντας την πυρκαγιά στον Έβρο ως μεγαπυρκαγιά σχολίασε ότι διαφοροποιείται ο τύπος βλάστησης που κάηκε, αλλά  και ο τύπος της πυρκαγιάς.

«Στις πολλές μέρες (πυρκαγιάς), με δυνατούς δυνατούς ανέμους, έχουμε ολοσχερή καταστροφή της βλάστησης και κάποιες άλλες μέρες, όπως τελευταία, η πυρκαγιά μετατρέπεται σε έρπουσα, δηλαδή καίει μόνο τη χαμηλή βλάστηση και δεν επηρεάζει τα δάση», εξήγησε.

 

Σύμφωνα με τον ειδικό θα πρέπει άμεσα να δούμε σε ποιες περιοχές έχουμε ολοσχερή καταστροφή της βλάστησης και σε ποιες όχι. «Πρέπει να γίνει διαχωρισμός ζωνών και ανάλογα με τις ζώνες αυτές να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε εμείς οι ίδιοι», σημείωσε.

Όσο για το πότε θα επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση του το δάσος υποστήριξε πως εξαρτάται.

«Αν μιλάμε για χαμηλή βλάστηση θα επανέλθουν πιο γρήγορα. Αν μιλάμε, όμως, για δάσος πεύκης και πευκοδάσος, όπως η Δαδιά, εκεί θα πάρει περισσότερο ίσως πάνω από 20 χρόνια».

Δείτε επίσης:

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης στον Έβρο: Μεγάλη αναζωπύρωση στον Κοτρωνιά

Κρανίου τόπος: Τίποτα δεν είναι όπως πριν σε Έβρο και Πάρνηθα – Νέες εικόνες σοκ από την πύρινη «λεηλασία»

«Τρελές» business πάνω σε στάχτες και αποκαΐδια – Τρομερή καταγγελία για την εγκληματική πολιτική Μητσοτάκη, ενώ η φωτιά καίει ακόμα

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This