«Είκοσι άτομα δηλητηριάστηκαν» λένε οι γονείς της Ελληνίδας που πέθανε από αλλαντίαση

Τα περιστατικά καταγράφηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας

Must Read

Όχι ένα και δύο αλλά περίπου είκοσι άτομα βιώνουν τα συμπτώματα της αλλαντίασης σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό μετά το γεύμα που έφαγαν με τις σαρδέλες στο δημοφιλές και πεντάστερο εστιατόριο Tchin Tchin Wine Barστο Μπορντό της Γαλλίας που στάθηκε μοιραίο για μια 32χρονη Ελληνίδα.

«Πήγαμε στο συγκεκριμένο εστιατόριο και φαίνεται ότι από αυτό εστιατόριο κολλήσαμε περίπου 20 άτομα αλλαντίαση. Ο σύζυγός της είναι στην εντατική κι αύριο θα βγει από αυτήν.

Από την παρέα της, γιατί ήταν μόνιμος κάτοικος, αρρώστησε η κοπέλα, ο άντρας της και ένας τρίτος της παρέας, που νοσηλεύτηκε στην Βαρκελώνη σε κρίσιμη κατάσταση.

Φάγανε θαλασσινά και σαρδέλες από ένα εστιατόριο 5στερο και φημισμένο στην Γαλλία. Από την Κυριακή (η 32χρονη) είχε συμπτώματα και ζήτησε ιατρική βοήθεια και περίθαλψη.

Αυτή την στιγμή διεξάγεται προανάκριση από την εισαγγελέα του Μπορντό και την τοπική αστυνομία», δηλώνουν οι γονείς της 32χρονης στο LIVE NEWS.

Όπως τονίζουν οι περιπτώσεις δηλητηρίασης καταγράφηκαν από την Δευτέρα 4 έως την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου και μόνο η Ελληνίδα έφυγε από την ζωή.

Δείτε τις δηλώσεις τους:

 

Δεν μπορεί να πιστέψει η οικογένεια μιας γυναίκας στο Μπορντό της Γαλλίας ότι πήγε σε εστιατόριο για να απολαύσει ένα γεύμα και δηλητηριάστηκε με αποτέλεσμα να πάθει αλλαντίαση και να φύγει αιφνιδίως από την ζωή.

Μάλιστα η γυναίκα η οποία ήταν 32 ετών έχει καταγωγή από την Ελλάδα και ζούσε με τον Ιρλανδό σύζυγό της στο Παρίσι.

Σε νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται τόσο ο σύζυγος όσο και ο πατέρας της που πήγαν μαζί της στο εστιατόριο.

Το εστιατόριο στο οποίο γευμάτισε η οικογένεια ονομάζεται  «Tchin Tchin Wine Bar» και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές.

Οπως αναφέρουν τα γαλλικά μέσα, άλλα 10 άτομα έχουν υποστεί αλλαντίαση με την κατάστασή τους να θεωρείται κρίσιμη. Συνολικά επτά νοσηλεύονται στην εντατική.Πρόκειται για τουρίστες από ΗΠΑ, Ιρλανδία, Καναδά, Γερμανία, Ισπανία.

Το γεύμα που έστειλε την άτυχη 32χρονη στο θάνατο και κάποιους άλλους πελάτες στο νοσοκομείο ήταν σαρδέλες παρασκευασμένες από τον εστιάτορα.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα από τη Γαλλία στα τραπέζια υπήρχαν τουλάχιστον εννέα συσκευασμένα βαζάκια με σαρδέλες που είχαν παραχθεί στο σπίτι του ιδιοκτήτη, χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία προστασίας από τα επικίνδυνα βακτήρια.

Η τοπική εφημερίδα Sud-Ouest ανέφερε ότι ο εστιάτορας είπε ότι πέταξε μερικά από βάζα με σαρδέλες λόγω έντονης μυρωδιάς. Ωστόσο, κάποια βάζα έμοιαζαν καλά και σερβιρίστηκαν σε πελάτες.

Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η περίπτωση να έχουν μολυνθεί κι άλλα άτομα, γύρω στα 25 συνολικά, που είχαν σερβιριστεί στο ίδιο μπαρ – εστιατόριο και γι’ αυτό υπήρξε προτροπή σε όσους παρουσιάσουν συμπτώματα όπως η ναυτία, ο κοιλιακός πόνος, ο εμετός, η διάρροια, η έλλειψη όρασης, η ξηρότητα του στόματος και η παράλυση να απευθυνθούν άμεσα σε γιατρό

Τι είναι η αλλαντίαση

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii. Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική.

Το Clostridium botulinum είναι ένα Gram (+) βακτηρίδιο που αναπτύσσεται καλύτερα υπό αναερόβιες συνθήκες. Το βακτηρίδιο παράγει σπόρια που του επιτρέπουν να επιβιώνει σε δυσμενείς συνθήκες μέχρι να υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες που να επιτρέψουν την ανάπτυξή του. Υπάρχουν 7 τύποι αλλαντικής τοξίνης που διαχωρίζονται με τα γράμματα Α, Β, C, D, E, F, G. Μόνο οι τύποι Α, Β, Ε και σπάνια ο F προκαλούν νόσο στον άνθρωπο. Η αλλαντική τοξίνη θεωρείται από τις πιο θανατηφόρες ουσίες. Η μέση θανατηφόρος δόση (lethal dose- LD50) είναι 1 ng τοξίνης ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος.

Η τροφιμογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το Clostridium botulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του ώστε να καταστραφεί η τοξίνη. Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α). Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν (120Τ για 10 λεπτά ή περισσότερο).

Αρχικά οι ασθενείς παρουσιάζουν αδυναμία, ίλιγγο, θαμπή όραση, ξηροστομία, δυσκολία στην κατάποση και την ομιλία, λόγω της προσβολής των κρανιακών νεύρων από την αλλαντική τοξίνη. Τα νευρολογικά συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της μυϊκής παράλυσης που προκαλείται από την αλλαντική τοξίνη και περιγράφονται ως «χαλαρή συμμετρική κατιούσα παράλυση». Η παράλυση των αναπνευστικών μυών μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Δεν παρατηρείται πυρετός ή απώλεια συνείδησης. Μπορεί να συνυπάρχουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα ή σπανιότερα διάρροια.

(φωτογραφία αρχείου)

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This