Λιβύη: Η τραγική ιστορία της νοσοκόμας που σκοτώθηκε – Άγνοια δηλώνει η κυβέρνηση για το τι έγινε πραγματικά!

Εξηγήσεις για τις συνθήκες του τροχαίου και τα μέτρα ασφαλείας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - Το χρονικό των ανακοινώσεων ΓΕΕΘΑ

Must Read

Όσο περνούν οι ώρες έρχονται στο φως ολοένα και περισσότερες πληροφορίες για τα πέντε μέλη της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λιβύη τα οποία σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως οι δύο διερμηνείς που έχασαν τη ζωή τους ήταν παιδιά του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Βεγγάζης.

Δείτε φωτογραφία της νοσοκόμας:

Τώρα αρχίζει να γίνεται γνωστή η ιστορία της Ε.Α., η οποία ήταν νοσηλεύτρια στις Ένοπλες Δυνάμεις και είχε πάει στην αποστολή με μία συνάδελφό της.

Η 40χρονη γυναίκα είχε καταγωγή από το Ηράκλειο της Κρήτης. Όπως είναι φυσικό, η είδηση του θανάτου της έγινε γνωστή στο νησί καθώς έχει πολλούς συγγενείς εκεί μιας και η οικογένειά της διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τον τόπο της.

Δείτε φωτογραφία:

Σύμφωνα με το creta24.gr, η Ε.Α. έμενε στην Αθήνα και εργαζόταν στο 251 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Η οικογένειά της έχει ήδη ενημερωθεί για τον θάνατό της στο τροχαίο δυστύχημα.

Η τραγωδία στην Λιβύη για την συγκεκριμένη οικογένεια είναι ένα από τα πολλά «χτυπήματα» της μοίρας που έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο αδερφός της άτυχης στρατιωτικού είχε επίσης σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Ο θείος της ήταν ιπτάμενος και έφυγε από τη ζωή επίσης εν ώρα καθήκοντος, όταν το αεροσκάφος στο οποίο στο επέβαινε κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής, συνετρίβη.

Μάλιστα, η ίδια είχε κάνει μια ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα στις 23 Μάϊου του 2020. 

Ο θείος της πέθανε ηρωικά εν ώρα καθήκοντος στις 23 Μαΐου 1980 ενώ πραγματοποιούσε πτήση πάνω από την Λαμία και το σκάφος του παρουσίασε βλάβη. Ο πύργος ελέγχου του έλεγε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος εκείνος βλέποντας πως αν το έκανε αυτό το αεροσκάφος θα έπεφτε μέσα στην πόλη της Λαμίας, αρνήθηκε και το οδήγησε έξω από την πόλη, βρίσκοντας τραγικό θάνατο κατά την πτώση του.

Τότε είχε γράψει χαρακτηριστικά:

«Στην ερώτηση γιατί διάλεξα την Αεροπορία πάντα απαντώ ότι ήμουν προορισμένη να την υπηρετήσω πριν ακόμα γεννηθώ … Ένας μεγάλος άντρας, όπως ο αείμνηστος θείος μου, σε γαλουχεί με υψηλά ιδεώδη όχι μόνο με τον ενάρετο βίο του, αλλά κυρίως με τον «ευκλεή θάνατο» που επιλέγει…».

Δείτε την ανάρτηση:

Η κατάσταση των τραυματιών 

Στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών έχουν μεταφερθεί 10 από τους 13 συνολικά τραυματίες της ελληνικής αποστολής.

Οι υπόλοιποι τρεις βρίσκονται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους δέκα τραυματίες είναι πιο βαριά από τους υπόλοιπους, καθώς έχει υποστεί κατάγματα στη μέση. Όλοι θα υποβληθούν σε εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί και να αποτυπωθεί πλήρως η κατάσταση της υγείας τους.

Δείτε βίντεο:

Άγνοια της κυβέρνησης!

Στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πως ακόμα δεν γνωρίζει τι ακριβώς έγινε στην Λιβύη που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι πέντε Έλληνες!

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης:

«Ακόμα δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τι συνέβη».

Δείτε τις δηλώσεις του:

 

Σε συνέντευξή του, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ σημείωσε:

«Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα τρομερό αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να το πούμε εμείς με βεβαιότητα.

Τι συνέβη, τι δε συνέβη ούτε μπορώ εγώ να σας πω πριν γίνει η σχετική έρευνα, πριν δοθούν οι αρμόδιες επίσημες απαντήσεις από το υπουργείο Άμυνας. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα γίνει άμεση διερεύνηση των αιτιών και βέβαια του οδηγού.

Τι συνέβη, ποια είναι η ευθύνη που οι άνθρωποι αυτοί δεν γύρισαν στην πατρίδα μας μετά από την ανθρωπιστική βοήθεια για την οποία συνέτρεξαν», ανέφερε.

Εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και τη συντριβή του για την απώλεια των πέντε ανθρώπων και διευκρίνισε: «Στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας συνέτρεξαν να βοηθήσουν και δεν γύρισαν ποτέ πίσω. Ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των ανθρώπων αυτών».

Σχετική με την αρχική ελλιπή ενημέρωση σημείωσε:

«Ως προς την ενημέρωση, αυτό το οποίο μας λέει το υπουργείο Άμυνας είναι ότι υπήρχε αυτή η ενημέρωση αρχικά από το κράτος της Λιβύης. Δεν υπήρχε η δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας λόγω της κατάστασης που επικρατεί εκεί. Και επειδή δεν κινείται με δημοσιογραφικούς χρόνους ή όρους, όπως αντιλαμβάνεστε, η υπηρεσιακή ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ και από το υπουργείο Άμυνας, υπήρχε η αντίστοιχη ενημέρωση που λάμβανε από τις κρατικές αρχές. Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν το καθήκον τους σε πολύ δύσκολες συνθήκες».

Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Εξηγήσεις από την κυβέρνηση σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που υπήρχαν στην αποστολή της Ελλάδας στην Λιβύη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωσή του για το τραγικό συμβάν αναφέρει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη του για τον θάνατο τριών στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολιτών, μελών της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, καθώς και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειές τους. Παράλληλα, ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Αναμένουμε το συντομότερο ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις συνθήκες του δυστυχήματος και ειδικότερα για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί για τη μετακίνηση της αποστολής σε εμπόλεμη ζώνη που είχε πληγεί βαρύτατα από την καταιγίδα Daniel, με χιλιάδες νεκρούς». Επιπλέον, αναμένουμε να ενημερωθούμε για τους λόγους που το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση χθες στις 19:35 με αναφορά σε ‘ελαφρούς τραυματισμούς’, ενώ η είδηση του θανάτου μελών της αποστολής αποκαλύφθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ».

Οι ανακοινώσεις ΓΕΕΘΑ

Σε διευκρινιστική ανακοίνωση προχώρησε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αεροπορίας (ΓΕΕΘΑ) σχετικά με τις αρχικές πληροφορίες που είχε δώσει για το τροχαίο δυστύχημα στην Λιβύη που έκανε λόγο για τραυματίες και όχι για νεκρούς.

Στη νεότερη ανακοίνωση αναφέρεται πως η αρχική πληροφόρηση η οποία αναφερόταν σε τραυματισμούς και όχι θανάτους, γινόταν από ενημέρωση Αρχών της Λιβύης προς τις ελληνικές Αρχές καθώς και η διασταύρωση της πληροφορίας δεν ήταν εφικτή καθώς δεν υπήρχε επικοινωνία αφού τα κινητά των μελών της αποστολής, είχαν καταστραφεί από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο λεωφορείο μετά την σύγκρουση.

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση:

«Σχετικά με την αρχική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η οποία αναφερόταν σε τραυματισμούς μόνο και όχι σε θανάτους μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, διευκρινίζονται τα εξής:

Η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας. Είναι ευνόητο ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων.

Αργότερα, οι αρχές της Λιβύης, διά του Υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα. Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων, το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση».

Η πρώτη ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ χθες ήταν η εξής:

Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου 2023, το λεωφορείο που μετέφερε το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που είχε μεταβεί στην Λιβύη στο πλαίσιο συνδρομής της Χώρας μας, συγκρούστηκε με όχημα που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση. Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές της Ελλάδας, από την σύγκρουση που συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στελέχη έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς. Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής. Τα αίτια και οι συνθήκες του περιστατικού διερευνώνται σε συνεργασία με τις Λιβυκές αρχές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση συγκέντρωσης του προσωπικού στην Βεγγάζη και επαναπατρισμού του. Αεροσκάφος C-130 στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα με νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε ετοιμότητα απογείωσης», αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Δείτε επίσης:

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού για την τραγωδία στην Λιβύη

Λιβύη: Παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας στη Βεγγάζη οι νεκροί διερμηνείς

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This